Chłodnik ogórkowo-jogurtowy z krewetkami
Nadchodzi kolejna i prawdopodobnie ostatnia tego lata fala upałów. Kiedy jest gorąco, mało komu chce się stać przy kuchence i bohatersko gotować dwudaniowy obiad. Równie trudno znaleźć też kogoś, kto jest w stanie zjeść sycącą zupę i solidne drugie danie, kiedy wskaźnik temperatury na termometrze dąży do nieskończoności. Dlatego warto znać przepis na szybki i mało absorbujący chłodnik, który bez problemu zaspokoi nadwątlony upałem apetyt.
Pomijając krewetki, większość składników na pewno na co dzień znajduje się w przeciętnej lodówce. Zamiast długich ogórków można użyć 8 – 10 krótkich, gruntowych, ale dopiero po sprawdzeniu, czy nie są gorzkie.
Zupa sama w sobie jest lekka i dość neutralna w smaku – Małż przyrównał ją do mizerii, ja powiedziałabym raczej, że przypomina wytrawny koktajl ogórkowy. Charakter nadaje jej dodatek uduszonych na maśle i doprawionych koperkiem krewetek. Krewetek warto przygotować więcej, ponieważ mają tajemniczą skłonność do znikania tuż przed podaniem – szczególnie, kiedy w kuchni po piętach depcze nam jakiś Człowiek Wyżerka.
Składniki (4 porcje):
- 4 długie ogórki
- 4 dymki (cebulki i jasnozielona część)
- 1 duży ząbek czosnku
- 400 g jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
- sok z ½ cytryny
- przyprawy: sól i pieprz
dodatkowo:
- 200 g zblanszowanych krewetek (mogą być mrożone)
- 1 solidna łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka posiekanego koperku
Ogórki obierz, przekrój wzdłuż na ćwiartki i wytnij część nasienną.
Dymki umyj, czosnek obierz.
Wszystkie składniki na chłodnik umieść w jednym naczyniu i dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę do schłodzenia.
W międzyczasie przygotuj krewetki: na patelni rozgrzej masło i wrzuć krewetki. Duś przez około 10 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Na koniec dopraw solą, pieprzem oraz koperkiem. Zestaw z kuchenki i odstaw, by ostygły.
Chłodnik rozlej do miseczek i nałóż porcję krewetek.