Lane kluski do rosołu (podstawowe)
Zastanawiałam się dość długo nad tym, czy publikować tutaj wpis na coś tak banalnego jak kluski, które same w sobie nie stanowią osobnego dania. Rozmowa z koleżanką uświadomiła mi jednak, że nie tylko ja z obłędem w oczach i pianą na ustach wertowałam książki kucharskie i przekopywałam internet w poszukiwaniu idealnego przepisu na ten dodatek do zup.
Robienie klusek lanych było bowiem moją zmorą. Uwielbiałam je w rosole mojej Mamy, ale samej bardzo długo mi zajęło dojście do tego, jakie są proporcje jajek i mąki. Rodzicielka pytana o przepis zawsze mi odpowiadała, że robi je „na oko”, a mi „opadały witki” :). Po wielu próbach zakończonych fiaskiem (albo zbyt grube kluchy, albo w typie „bryzganych”), udało mi się opracować recepturę, ale nie ona jest tu najważniejsza, tylko gęstość ciasta.
Niestety – jajka są różne, mąki mogą mieć rozmaitą chłonność ze względu na typ i sposób przechowywania i bywa, że z pozornie takich samych składników zastosowanych w takim samym stosunku wychodzi nam coś innego. Czyli mamy tutaj do czynienia z klasyczną trudnością najprostszych dań, które jeśli mają być perfekcyjne, muszą być efektem wieloletnich treningów. Życzę więc powodzenia i wytrwałości! 🙂
Składniki (na około 1,5 litra rosołu)
- 2 duże jajka
- 4 łyżki (80 g) mąki pszennej (typ 650 – 750)*
- szczypta soli
Jajka wbij do kubka, rozbełtaj. Dodaj szczyptę soli i mąkę. Wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać łyżkę wody.
Zagotuj rosół albo osoloną wodę lub mleko (w zależności od przeznaczenia klusek) i cienką strugą wlewaj ciasto. Kluski możesz również ugotować osobno, w osolonej wodzie i potem dodać je do rosołu – nie straci on dzięki temu na klarowności (i nie zepsujesz zupy, jeśli coś poszłoby nie tak).
Do wylewania klusek świetnie sprawdza się patent z woreczkiem foliowym – do kubka włóż woreczek, przymocuj go gumką recepturką i wlej do niego ciasto. Zawiąż woreczek, odetnij róg i delikatnie wyciskaj zawartość do garnka.
Za pomocą łyżki odgarniaj wypływające na powierzchnię kluski.
Gotuj jeszcze przez minutę albo dwie w zależności od grubości, aby doszły. Gotowe! 🙂
Udały Ci się! Rosołek klarowny-brawo!!!
Analogicznie do tego robię „Lane kluski na Mleku”. Moim zdaniem równie dobre, a o wiele łatwiej o mleko niż o rosół. Zwłaszcza gdy nagle zgłodniejemy.
kluski lane wyszły mi super dzięki za przepis
Dzięki za komentarz 🙂
Polecam się!
Super dzięki!!
zrobilam wczoraj rosol z kaczuszki i pierwszy raz zaryzykowalam i dla moich dzieci zrobilam kluseczki wedlug twojego przepisu wiec pisze w ich imieniu REWELACYJNE PYSZNE I MIECIUTKIE 😉 terazmam zakaz podawania makaronu do rosolu maja byc tylko twoje kluseczki dziekuje i pozdrawiam
uwielbiam! moja babcia jest mistrzem w robieniu lanych kluseczek, ale też zawsze wszystko „na oko”… u nas w rodzinie przyjęła się nazwa szmatensuppe- od szmatek 😀
Szmatensuppe – sympatycznie 😀
pysne pysne pysne i jecze raz pysne
Pyszne, miękkie – po prostu idealne! Pierwszy raz udało mi się zrobić kluski! 🙂 Dzięki za przepis, idę szukać kolejnych inspiracji na Twojej stronie! 🙂
Miałam mąkę typ 550 i takiej użyłam. Jajka rozmiaru L. Kluski okazały się za rzadkie, dlatego dodałam 30g mąki. Lałam wstążką i nie mieszałam od razu, żeby się nie rozpadły. Wyszły idealne w zupie warzywnej (zamiast ziemniaków – bo te mi się skończyły). Dzięki za pomoc.
Super, bardzo mnie to cieszy, że przepis okazał się pomocny. Faktycznie jest tak, że im niższy typ mąki, tym więcej jej trzeba 🙂
super kluseczki brawo:)
Dzieki, wyszly idealne!!
Dziękuję za komentarz i bardzo się cieszę, że się udały 🙂
Dodalem do ciasta odrobine wody gazowanej troche natki pietruszki posiekanej I koperku I troche pieprzu ..rewelacja:-) 🙂 🙂
Ciekawy pomysł. Na pewno będę eksperymentować! 🙂
„Zastanawiałam się dość długo nad tym, czy publikować tutaj wpis na coś tak banalnego jak kluski, które same w sobie nie stanowią osobnego dania”. Oczywiście, że publikować!!!:). Pamiętaj o tym, że nawet jak coś wydaje Ci się MEGA banalne do zrobienia, to na pewno gdzieś w Polsce znajdzie się facet, który nie ma pojęcia jak to zrobić i wpisuje w google „jak zrobić kluski do rosołu”:). Dzięki!:)
Bardzo, bardzo dziękuję za tak miły komentarz! 🙂
A dlaczego zaraz „facet” ? Mężczyźni to najlepsi kucharze
Witam.Byłam w trakcie robienia zupki pieczarkowej,ale te ziemniaki nie bardzo mi w niej pasowały.Pomyślałam o lanych kluskach jakie robiła moja babcia,ale za chiny ludowe nie wiedziałam jak je zrobić.Teraz jem smaczną zupkę dzięki Twojemu przepisowi.Dziękuję i pozdrawiam:-)
Bardzo się cieszę, że mogłam pomóc 😀
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Uwielbiam lane kluski. Do dziś robiłam je zawsze na oko. Ale dziś znalazłam Twój przepis i z pewnością go wypróbuje 🙂
pyszne super brawo dzienki za pis
Wyszla mi gotowana jajecznica z dodatkiem maki 🙁 Gotuje od lat, ale jak widac mozna polec na czyms tak banalnym jak kluski lane, ktore kazda mama i babcia robi bez zastanowienia… coz, pora sprobowac raz jeszcze. Rosol czeka. ,)
Anno, wielka szkoda. Praktyka czyni mistrza, trzymam kciuki! 🙂
Moje kochane poczatkujace kuchareczki. Jako „stara’ praktykantka podpowiem. Do lanych klusek używamy tylko jajek i mąki ( plus ew.szczypta soli). Wbijamy do garnuszka jajko lub dwa ( zależy na ile porcji szykujemy zupkę). Makę dodajemy stopniowo, mieszajac tak , aby powstała nam substancja bez grudek ale dość gęsta , przypominająca gęsta śmietanę.Jak chcemy uzyskać kluseczki w kształcie kluseczek, przekładamy masę do torebki foliowej , np. śniadaniowej , tylko takiej nieco mocniejszej, ucinamy róg nożyczkami( nie za duży!) i lejemy z torebki na gotujacą się zupkę czy mleko, mieszając.A tak w ogóle, trening czyni mistrza. Smacznego i pozdrawiam wszystkich smakoszy.
Bardzo dziękuję za cenne rady – patent z woreczkiem jest genialny! Spotkałam się ze sposobem z wykorzystaniem lejka, ale ta metoda jest o niebo lepsza 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za przepis.szukalam kilka godzin aż wreszcie znalazłam
Pierwszy raz za mną!
I…udało się 🙂
Córeczka zajada ze smakiem, a i ja „wsunąłem” cały talerz od razu.
Dobrze, że pani doradziła o dodaniu wody, gdy ciasto jest za gęste.
Tata
Brawo! Bardzo zdolny Tato 🙂
Jak mojej mamie smakowały to są naprawdę dobre. bo ona jest strasznie kapryśna.
To gratuluję talentu – musiały pięknie wyjść! 🙂
Dzięki wielkie,pierwszy raz robiłam właśnie przed chwilą wyszły idealne takie jak moja mama …pozdrawiam
dzięki pycha wyszły pierwszy raz robi łam
Takze po raz pierwszy robilam rosolek z kluskami lanymi. Wyszly idealne, mieciutkie, raj dla podniebienia 🙂 Uzylam maki typ 500, ale i tak wyszly super. Dziekuje za przepis, pozdrawiam 🙂
Przepyszne! Właśnie z dziećmi zjedliśmy rosół z kluseczkami Pani przepisu. Zagości on na stałe w mojej kuchni 🙂
To może dodam coś od siebie, na wielkość lanych klusek ma wpływ nie tylko gęstość ciasta, ale też wysokość z jakiej lejemy i grubość strumienia. Kluski robię, jak ludzie w moim wieku – czyli podeszłym, na oko. Przepis bardzo dobry dla początkujących kucharzy.
Bardzo cenna uwaga. Pozdrawiam 😉
Rewelacja! Przepos idealny na kluski lane i kladzione tez udane
Zupka pomidorowa z lanymi juz w brzuszku.
Wszyscy się zachwycają przepisem a mi jak zwykle wyszły „szarpane” :/ Za mało mąki, za szybko mieszałam czy chodzi o jeszcze jakiś inny trik??? (nie wiem jaką mam mąkę bo przesypuje zawsze do pojemnika ;))
Może jakieś wideo żeby było widać „właściwą konsystencję” i tempo wlewania/mieszania?
ehhh 😉
Z własnego doświadczenia wiem, że rosół jest za bardzo mętny, jeżeli leję ciasto wprost do zupy. Zaraz zabieram się za kluski, gotując je najpierw w wodzie.
Hej
Super, że jesteś. Siedzę i myślę o mamci kluseczkach jak to było… Oj namieszałabym… Dzięki takiej spiżarni jakim internet jest, to nawet przygotowanie herbaty jest proste :). Ja należę do kobiet, co nawet jajka uczą się smażyć. :),
Więc każdy przepis na wagę złota….
zrobiłam i niby wyszły ale smakowały mi trochę jak jajecznica…tak ma być?;)
Aga, lane kluski smakują jak kluski jajeczne, ale ja bym ich do jajecznicy nie porównała 🙂 trudno mi się odnieść do czyichś wrażeń smakowych 🙂
Kluseczki miękkie,ale miałam makę gryczana i z takiej zrobiłam kluseczki. Niestety sieczka mi wyszła 🙁 chyba za rzadkie ciasto?:(
Mąka gryczana nie ma glutenu, więc zupełnie inaczej zachowuje się niż pszenna. W przypadku pszennych kluseczek konsystencję zapewnia ścinające się białko jajka oraz wspomniany gluten. W kluseczkach z gryczanej mąki zabrakło tego drugiego czynnika. Może faktycznie byłoby lepiej, gdyby ciasto było gęstsze niż standardowe, ale tedy to raczej byłyby kluski kładzione, a nie lane 🙂
Niestety jestem BEZTALENCIEM kluseczków lanych i nie pomogło mi nic ???? wyszła MAZIA ????????????
Nie poddawaj się – trening czyni mistrza 🙂
Przepraszam za wyrażenie, ale nie bardzo mam wyjście.
Wyszło zajebiście ;).
Nie gniewam się 😀
To się cieszę że ci wyszly ja mojemu synowi tez robię i zupą krabowa na pewno będzie dobra ♨ ?
A ja do tych lanych klusek użytych do rosołu wrzucam posiekaną drobno pietruszkę. Takie kluski wyglądają pięknie i można przemycić zieleninę dziecku, które za zieleniną nie przepada 😉
Jak zaraz zrobię je pierwszy raz… ale nie do rosołu tylko do pomidorowej ze świeżych pomidorów i bazylii 🙂 wierzę w Twój przepis bo moja Mama robiła go podobnie… na oko . Dzięki
Robiłam po raz pierwszy, wyszły przepyszne… 🙂
kluseczki wyszły pyszne 🙂
Wyszły pyszne kluski, najlepsze do rosołu
Kluseczki pyszne jak cycusie zonusi mieciutkie i mniam,mniam.
Rosół wyszedł pyszny,a tu brak makaronu(na robienie nie ma czasu).Przypomniało mi się,że istnieją lane kluski. Nie robiłam całe lata i zapomniałam jak się je robi. Zaglądam do internetu, a tu Twoje kluseczki. Szast,prast i gotowe. A jakie piękne i pyszne 🙂 . Dziekuję i pozdrawiam 🙂
Lane kluski często robię, ale ostatnio wkurzyły mnie one ;)…jakieś takie albo zbyt lane, albo twarde. No więc szukałam i trafiłam na proporcje tutaj…wyszły idealne :), dzięki 🙂
Bardzo się cieszę 😉
Kluseczki robiłam pierwszy raz w życiu-do zupki grzybowej z suszonych prawdziwkow?wyszły pyszne ? dziękuję za przepis
?
Wyszły super! Dziękuję za przepis
Wyszły super, próbowałam przepisów z innych stron ale nigdy nie wyszły takie jak Pani…córka poprosiła o dokładkę ??
Bardzo się cieszę ?
Super?