Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką z olejem rzepakowym
W zeszłym roku piekłam to ciasto z malinami. Niedawno wyjęłam z zamrażarki jagody i użyłam ich do tego ciasta, które w naszej rodzinie cieszy się dużą popularnością. Jest stosunkowo proste w przygotowaniu i pięknie prezentuje się na stole. Intensywny kolor owoców kontrastuje z kremową bielą pianki, którą robi się z białek, budyniu i oleju. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego każdy powinien codziennie go spożywać. Najlepiej oczywiście na surowo, jako dodatek do sałatek. Ze względu na jego delikatny smak i wysoką temperaturę dymienia używam go także do innych celów. Na przykład do pieczenia.
Składniki na kruche ciasto (forma 35 x 20 cm):
- 400 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Wkrój zimne masło i dodaj żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto na dwie części – 60% i 40% (tym, którzy nie mogą żyć bez wagi od razu napiszę, że to odpowiednio 470 g i 310 g) – i wstaw je do zamrażarki.
Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj większą część ciasta, rozprowadź, przyklep, żeby było w miarę równo i podpiecz na złoto w temperaturze 190ºC przez około 20 minut.
Odstaw do całkowitego wystudzenia – ważne!
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 125 ml oleju rzepakowego
Oraz:
- 500 g jagód (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
- cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)
Ponownie rozgrzej piekarnik i wyłóż pianę na ostudzony spód. Wyrównaj i poukładaj gęsto jagody – warto wepchnąć je trochę w pianę. Na wierzch zetrzyj resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po ostygnięciu możesz jeszcze posypać cukrem pudrem.
Zmodyfikowany przepis z Moich Wypieków.
Pyszne, proste ciasto 😉
Pyszne ciasto i proste wszystko sie udalo ????pozdrawiam
Pyszne:) wyszło idealne:) dziękuję za przepis:*
Agatko, obłęd ! Prezentuje się pięknie 🙂
Wczoraj robiłam to ciasto z malinami, dziś z jagodami..jest pyszne 🙂 ciasto kruche rewelacyjne 🙂 Czy wasze pianki budyniowe też są płaskie..znaczy całe ciasto jest płaskie hmmm..robię w takiej samej formie i ładnie rośnie a później opada i jest płaskie..mimo to i tak jest pyszne. Co zrobić by było wyższe?
Kasiu, może spróbuj krócej miksować i na niższych obrotach po dodaniu oleju?
Pozdrawiam 🙂
Piekę to ciasto już od dłuższego czasu.Żeby było wyższe zrób z 1,5 porcji składników. A na jesień spróbujcie ze śliwkami. Jest również pyszne.Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.
ja dodaje łyżkę mąki ziemniaczanej i wtedy pianka nie opada 🙂
Witam
Proszę o doradę.
Ubijam białka z cukrem pudrem, dodaję budyń i jest super gęsta piana,
kiedy delikatnie wlewam olej robi się lejąca.
Ciasto jest pyszne, jednak nie wygląda tak okazale jak na zdjęciach.
Piana budyniowa nie jest tak widoczna.
Pozdrawiam
Nina
Nino,
dwie rzeczy przychodzą mi do głowy – albo za długo miksowałaś po dodaniu oleju i uszkodziły się pęcherzyki powietrza w pianie, albo może piekłaś w większej formie, więc warstwa pianki była cieńsza. Jeśli nie, to pisz – będziemy kombinować dalej 🙂
Powodzenia 🙂
Czy olej rzepakowy mozna zastapic innym????
Słonecznikowy też będzie dobry 🙂
Zrobiłam- pycha. Wyszedł dokładnie taki jak na zdjęciu. Nic mi nie opadł a wręcz przeciwnie -pieknie wyrósł. Polecam i pozdrawiam.
Pyszne ciasto 🙂 Mama robiła kiedyś takie, ale na ogół z dodatkiem dżemu i np. jabłek. Pychota 🙂
bardzo dobre ciasto. pozdrawiam
czemu trzeba koniecznie ostudzić spód przed ponownym wstawieniem do piekarnika , przecież i tak zaraz będzie pieczone ?
Czy można dodać budyń z zawartością cukru , tylko taki mam i po prostu dodać mniej cukru ?
Spód lepiej ostudzić, żeby pianka nie siadła i tak, możesz dodać budyń z cukrem 😉
Jak długo ciasto musi byc w zamrażarce? 🙂
Ma się schłodzić, czyli około godziny. Jeśli zamarznie, to nic się nie stanie, bo i tak ścieramy je na tarce 😉
Czy można dodać zamiast jagód czarną porzeczkę?
Pewnie 🙂
Dziś znalazłam przepis ;o))) Od razu zrobiłam ;o))) Wyszło idealnie (jak na zdjęciu ;o) ) Smakuje świetnie. Dzięki ;o)))
Świetnie! Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂
Masakra jakaś w ogóle mi nie wyszła pianka, wręcz zakalec z tego powstał, wszystko robiłam dokładnie krok po kroku jak w przepisie więc jestem chyba beztalencie kulinarne 🙁
Znam to uczucie, czasem zdarza się gorszy dzień i najprostsze rzeczy się nie udają. Spróbuj jeszcze raz 🙂
Niestety ciasto przy takim czasie pieczenia wręcz się spaliło 🙂 Spód ok. 8 min krócej, ciasto ok. 5 min krócej. Jest dobre, mimo wszystko 🙂 , choć nie tak wysokie jak na zdjęciu, ale może dlatego, że przepieczone.
Edyto, wiele zależy od piekarnika 😉 mam nadzieję, że piekłaś w tej temperaturze bez termoobiegu 🙂
jak ma być ustawiony piekarnik skoro nie na termoobieg?
Jeśli masz termoobieg, to ustaw temperaturę o 20 stopni niższą niż w przepisie. Bez termoobiegu 190 stopni, grzanie góra-dół 😉
No właśnie to nie pierwszy raz piekłam ciasto z pianką tylko trochę inaczej niz twoje i zawsze to samo, więc kiedy znalazłam ten przepis pomyslałam,że może wreszcie sie uda, a tu taki zawód… Chyba ta pianka mnie nie lubi:) Ale bądź co bądź ciasto i tak wszystkim smakowało pomimo 2 cm wysokości no może 3, ale oczywiscie domownikom, bo sasiadke poczęstowałam ciastkami jak wpadła na kawę 😉 Pozdrawiam.
a jesli nie mam budyniu? to moge mąke ziemniaczana z jakims aromatem? Np. migdałowym????
Tak, możesz użyć skrobi ziemniaczanej zamiast budyniu 🙂
Extra przepis!! Cudownie pyszne! ale chyba jest różnica między użyciem masła a margaryny do pieczenia, nie chciało mi się przypiec ciasto, ale wszystko się wypiekło 🙂 a jak daliśmy posmakować sąsiadom zapytali czy jak kupią produkty to im zrobie 😀 PYSZNOŚCI!!
Przystępuję do działania,marna ze mnie kucharka,ale próbować trzeba.Nie wiem tylko jaka wielkość blaszki żeby jakoś to wyglądało:)
Przy liście składników jest informacja, że to na prostokątną formę o wymiarach 35 x 20 cm. Powodzenia 🙂
A już się doczytałam,działam:)
Hejka,no i się udało.Wprawdzie ubite białko zaczęło się rozrzedzać w momencie dolewania oleju,ale po upieczeniu wyszło takie jak na zdjęciu.Dodałam porzeczek,zapomniałam posypać ich cukrem,więc lekko kwaskowe ciasto wyszło.Goście jednak twierdzili,że właśnie dobrze bo złamałam słodkość kruszonki:) Reasumując rewelacja,skoro koleżanki poprosiły o przepis:)Gorąco polecam.Dzięki Agacia:)
Bardzo się cieszę, że Ci wyszło – teraz masz dobry przepis, żeby eksperymentować z innymi owocami 🙂 Pozdrawiam 🙂
Może być margaryna zwykla badz Kasia czy masło ( roślinne) ??
tak, może być 🙂
Witam, probuje po raz pierwszy ciasto z pianka? i nie wiem czy do piannki lepiej dodać cukier zwykły czy puder?
Natalio, zwykły drobny kryształ w zupełności daje radę 🙂
Znalazłam ten przepis i zaraz poleciałam do sklepu po skladniki:-) właśnie jestem w trakcie robienia, ciacho będzie z malinami i barówkami:-D trzymajcie kciuki za pianę aby nie opadła:-P
Trzymam kciuki! 🙂
No i gotowe 🙂 wyroslo pięknie, a pianka jest mega duża:-D jeszcze nie prubowalam bo gorące, ale na pewno będzie wyśmienite. Mam nadzieję że mężusiowi będzie smakowac:-P
Witam.Chce jutro zrobic ten apetyczny placuszek ale mam tylko blaszke 40×25 czy musze którys ze składników dodac wiecej?zeby wyszedł taki cudny jak Twój z gory dziekuje pozdrawiam
Pafa, w takich sytuacjach, gdy nie wiem, jak dobrać ilość składników, korzystam z przelicznika foremek na blogu Moje Wypieki ;)- klik 😉
Bardzo dziekuje za rade napewno skorzystam.Pozdrawiam
Witam serdecznie,
czy można dodać zamiast oleju rzepakowego – oliwę z oliwek? Oraz zamiast drobno zmielonego białego cukru – gruboziarnisty cukier trzcinowy? Czy to może sprawić że pianka nie wyjdzie taka jak trzeba? Ciasto wygląda super i pewnie smakuje także 🙂
pozdrawiam!
Moniko, oliwa z oliwek ma bardzo intensywny smak i, moim zdaniem, popsuje smak pianki. Cukier trzcinowy gruboziarnisty nie rozpuści się w niej tak dobrze jak drobnoziarnisty biały, przez co ciężko będzie ją ubić i może siąść. Akurat w przypadku tego ciasta „uzdrawianie” go, nie wychodzi mu na dobre 🙂
Serdeczności!
super to ciasto ale mozna dodac wiecej bialek i wtedy jest super
Czy olej do pianki jest konieczny ? Co to właściwie zmienia ?:)
Olej jest konieczny, bez niego pianka będzie miała zupełnie inną konsystencję. Trudno mi powiedzieć jaką, bo nie robiłam bez 🙂
Ja zrobi zapomniałam oleju i jest ok .Po prostu troszkę nizsze.
Ciasto wygląd świetnie. Mam zamiar zrobić je dzisiaj u rodziców. Niestety czytając komentarze na tema piany zaczynam wątpić w swoje umiejętności kulinarne. 🙂
Zamiast jagód dodam mrożone truskawki. Pokroje je w mniejsze kawałki by nie były za duże i ciężkie. Mam nadzieję, że się uda.
Dam znać! 🙂
Ciasto prześwietne!! Zrobiłem jednak z malinami. Znalazłem mrożone w Lidlu. Naprawdę mega i wszyło jak na zdjęciu. 🙂
Widzisz, niepotrzebnie wątpiłeś w swoje zdolności 🙂 Dziękuję za komentarz, udowadnia, że trzeba w siebie wierzyć! 🙂
w lodówce ostatnie 5 jaj, ostatnia kostka masła i troche, zostały dwa budynie, Teśc dowiózł jagody…googlałam i trafiłam tutaj. Ciasto już w piekarniku. oj, oby wyszło 😀 pozdrawiam, i dzieki za wszystkie wskazówki, również te pod komentarzami. Monika
Część. Mam pytanie….skoro spod jest już upieczony to nie spali się jak jeszcze wsadzimy go do ponownego pieczenia 😕 Dziękuję
Jeśli będziesz piec w takiej temperaturze jak w przepisie, to nie 🙂
Dzis zrobilam z jagodami- pychotka!
Wyszlo idealnie!
Upiekłam, od razu dwa:-) Jeden dla siostry, drugi dla domowników. Ciasto rewelacja, wyszło tak jak na zdjęciu, smakuje bajecznie:-)Pycha, jagody subtelnie podkreślaja smak kruchego ciasta, pianka delikatna i smaczna. Napewno wykorzystam jeszcze raz przepis.
Bardzo dziękuję za przemiły komentarz, cieszę się, że przepis spełnił oczekiwania 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Ja dziś zrobiłem to ciasto tylko dałem mąkę orkiszowa i zamiast kruszonki oblalem galaretka z czarnej porzeczki i muszę przyznać wyszedł kosmos
Genialne! Porzeczkowa galaretka – na samą myśl dostałam ślinotoku 😉
Witam serdecznie
Po dzisiejszych zbiorach jagód i trafieniu na ten przepis tak się podekscytowana tym cudnym przepisem i pozytywnymi opiniami, że po powrocie od razu zabrałam się do pracy.. zapomniałam jednak, że już jakiś czas temu mikser totalnie odmówił posłuszeństwa, tak więc pianka ubita trzepaczką.. w dodatku nie wiem czy temp. Ok bo mam piekarnik bez stopni, jedynie cyferki.. tak więc obawiam się, że efekt może nie być spektakularny. Ale czekam nadal z nadzieją, bo ciasto siedzi w piekarniku.. zobaczymy! 😉
Izabelo, czy masz piekarnik gazowy? Jeśli tak, to prawdopodobnie powinnaś ustawić temperaturę na nr 5. Mikserem się nie martw – dzięki ręcznemu ubijaniu spaliłaś tyle kalorii, że ciacho możesz wcinać bez żadnych wyrzutów sumienia! 😀 Trzymam kciuki, żeby się udało 🙂
Pianka mogłaby wyjść pewnie lepsza, ale ciacho summa summarum jest pyszne! Tak, piekarnik gazowy i piekłam na 5 i pół. Może gdyby było 5 pianka mniej by się wysuszyła.. następnym razem się poprawię i będzie jeszcze lepsze. Ale przepis cudo, dziękuję 🙂 no i właśnie, po tym ubijaniu teraz bez wahania pozwolę sobie na jeszcze jeden kawałek.. 😉 Pozdrawiam serdecznie, a no i będę od dzisiaj regularną bywalczynią bloga 🙂
Oj tam, oj tam – dużo jagód jest, jadłabym bez narzekania 😀 Cieszę się, że ze mną zostajesz, tym bardziej, że nie masz oporów przed nocnym jedzeniem ciasta – możemy sobie piątkę przybić 🙂 Ściskam!
http://m.fotosik.pl/zdjecie/30be98638a0bf579 a oto ciasto 🙂
Witaj Agatko , mam watpliwości do ilości masła. Obecnie kostka masła to 200 g. a nie 250. Jak dałam 1 kostkę i dodatkowo 50 g. miałam wrażenie ze ciasto jest za tluste. Dodałam na oko jeszcze trochę mąki i zobaczymy . Jeszcze jest w piekarniku. Buziaczki. Hatesa.
A ten budyń trzeba najpierw zrobić czy wsypywać z proszku???
Z proszku 🙂
Ciasto wyszło super, jest świetne w smaku. Bardzo dobrze wyrosło, może nawet lepiej niż u Ciebie. Przepis idealny. 🙂
Czy może być budyń z cukrem?
Może być, ale wtedy trzeba trochę mniej cukru dać do masy i zwrócić uwagę na ogólną gramaturę budyniu.
Dziękuję
Ciasto pycha! Żona była przeszczęśliwa 🙂 Gdyby ktoś podobnie jak ja nie miał w domu wagi polecam http://www.kalkulatorkuchenny.pl 🙂
Witam czy to ciasto można mrozić?pozdrawiam serdecznie
Gosiu, można 😉
Pozdrawiam ciepło!
Moje ciasto kruche jest już w zamrażarce. Muszę tylko skoczyć na rynek po jagody. Już nie mogę doczekać się próby smaku i jak ciasto wyjdzie w przekroju. Oby pianka była wysoka….
Ciasto super! Przepyszne, mniam….. identyczne jak na zdjęciu. Troszkę krócej piekłam, pierwszą część i całość. Muszę spróbować z innymi owocami. Dziękuję 🙂
Agata, mega przepis, wyszło pycha takie jak na zdjęciu. Nie zdążyło wystygnąć a już nie ma połowy….. Brawo Ty!
Łakomczuchy! 🙂
Rewelacyjne ciasto. Bardzo dobry przepis 🙂
A czy olej rzepakowy można zastąpić olejem kokosowym? 🙂
Aniu, myślę, że można tylko trzeba go doprowadzić do stanu płynnego 😉
Na przepis natknęłam się przypadkiem, kupiłam jagody, wpisałam w google „ciasto z jagodami” i wyświetliło się zdjęcie smacznie wyglądającego łakocia. Ciasto proste i pyszne, przy czym do pianki dodaję mniej cukru 🙂
W tej chwili robię kolejne, tym razem z borówkami 🙂
Zapomniałam dodać budyniu 🙁 czy coś z tego będzie? 🙁
Wyjdzie coś na kształt bezy 🙂 Daj znać, jaki był efekt.
Zaraz biorę się za ciasto. Mam nadzieję, że nie mam do niego 2 lewych rąk 🙂
Już po ptokach, więc nie życzę powodzenia, ale daj znać, jak się udało 🙂
Droga Pani Agato. Placek rewelacja. Poprostu fantastyczny. Wyszedł ogromny. Dzięki Pani przełamałam strach przed pieczeniem. Polecam każdemu. A Pani bardzo dziekuje
Witaj Agato, dalej nie wiem czy 250 g. masła to nie za dużo . Może jednak powinno być 200g. Ale ciasto, przyznaję cudne i bardzo smaczne. Pozdrowienia. Hatesa.
Hatesa, przepraszam, że tak późno odpowiadam 🙂 zawsze dawałam 250 g masła. Ciasto przed dalszą obróbką trzeba dobrze schłodzić, wtedy staje się bardziej zwarte. Pozdrawiam cieplutko 🙂
Ciasto upiekłam choć do przepisów stosowanych pierwsi raz podchodzę z rezerwą. Wyszło super i wszystkim bardzo smakowało ???? Na pewno spróbuję z innymi owocami???? Pozdrawiam !????
Mam pytanie: czy można mrozić to ciasto?
Można 🙂
Ciasto u mnie w domu robi furorę jak upiekłam je do przedszkola to nie mogłam sie odpędzić od pochwał. Dziękuje za przepis.
Pokraśniałam z radości <3
Zrobiłam to ciasto ponownie ale zamiast budyniu śmietankowego dałam tym razem budyń malinowy i maliny oczywiście. Wyszło tysiąc razy lepsze 🙂
A jak chce zrobić że sliwkami to śliwki na ciasto czy na piankę?bo śliwki ciężkie są.jak myślicie?
Myślę, że spokojnie można ułożyć je na piance rozcięciami ku górze, ale nie wciskać ich w piankę. Można też pokroić je na mniejsze kawałki 🙂
Czy mozna od razu na surowy spod wrzucic pianke i ciacho na gore i upiec wszystko razem?
Nie polecam – spód nie upiecze się jak należy i ciasto może wyjść mokre i płaskie.
Dziękuję 🙂 dzisiaj się zabieram za to ciacho 🙂
Ciasto przepyszne
Właśnie zabieram się za zrobienie tego ciasta 😉
to mój debiut, mam nadzieję że się uda 🙂
Ciasto jest nieziemskie!!! Zrobiłam je z przepisu, który znalazłam na innej stronie, ale proporcje są takie same. Jak dodaje się owoce na podpieczony spód, wówczas wystudzenie ciasta nie jest tak ważne. Robię je albo z jeżynami (wówczas dodaję budynie malinowe) albo z musem jabłkowym… A do ścierania ciasta używam nakładki w\do warzyw na maszynkę do mięsa. Ciasto jest OBŁĘDNE!!!
mam ochotę zrobić ciasto z jabłkami ale mam wątpliwości czy starte jabłka nie będą zbyt ciężkie na piankę?
Nie będą za ciężkie, ale mogą puścić dużo soku. Jabłka dałabym na kruchy spód, a na nie piankę 🙂
Pychota! Robiłam kilka razy z różnymi owocami,polecam:)
W święta przetestowałam w wersji szarlotkowej (najpierw jabłka potem pianka). Polecam, bo podobnie jak z innymi owocami smakuje wybornie.
Witam,
Ciasto na spodzie bardziej się roztopiło i pływa w maśle niż się podpiekło, co poszło nie tak ?
Olu, jesteś pewna, że dobrze odmierzyłaś wszystkie składniki i ustawiłaś prawidłową temperaturę piekarnika? Dopiero podpiekłaś spód czy piszesz o efekcie końcowym?
Ciasto przepyszne??
Czy ciasto wyjdzie z dżemem jagodowym? Jeśli tak to dżem położyć na piankę czy lepiej na spód?
Moniko, wyjdzie z dżemem, nie tylko jagodowym 🙂 Myślę, że lepiej rozsmarować dżem na podpieczonym spodzie, bo bardzo trudno będzie go ładnie rozłożyć na piance 😉
A ze świeżymi truskawkami się uda? Czy może powinnam oprószyć je czymś przed wylozeniem na piane? 🙂
Uda się, polecam spróbować również z rabarbarem 😉
Hej zobaczyłam przepis zabieram się do robienia. Jedno pytanie ile ubijać białka .ktory moment jest najlepszy żeby przestać?
Cześć, Jagodo, ubijaj białka, aż będą sztywne jak na bezę 😉 Poznasz to po tym, że gdy wyjmiesz trzepaczkę z piany, to ona będzie na jej końcu „sterczeć”, a nie opadać.
Pyszne ciasto. Pierwszy raz takie ciasto robiłam I super się udało. Jedyna uwaga to 500g jagód to zbyt dużo z powodzeniem wystarczy 300g.
Ciasto przepyszne. Wyszło takie jak na zdjęciu ?
Witam a można użyć jagód ze słoiczka?
Pozdrawian
Tak, jeżeli jagody nie pływają w soku. Zamiast jagód można też użyć innych owoców: wiśni, truskawek, a nawet rabarbaru 😉
Pływają a moze je tak by odcedzić heheh
Zakupiłam czarna pożyczkę mrożona dzis 🙂
Można dać dżem zamiast swieżych owoców?
Tak, pod warunkiem, że gęsty 😉
Czy zostawic w uchylonym piekarniku do wystygniecia ,czy od razu wyjąć?
Można wyjąć od razu 😉
Ciasto super.Pieklam juz niejedno ale to rewelacja.Zrobilam 1 poltorej proporcji bo robilam na wiekszej blaszce.
dziekuje za przepis
Witam!
Po wycieczce na Skrzyczne wróciłam z dwoma litrami jagód. Pomyślałam, że upiekę ciasto,lecz nie byłam w posiadaniu przepisu na takowe. Sięgnęłam do internetu i trafiłam na Twój przepis. Ciasto wyszło rewelacyjne. Bardzo dziękuję.
Jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis?
Cieszę się, że wybrałaś przepis z mojego bloga. Zapraszam częściej 😉
Czy okrągła tortownica tez się nada średnica 30 cm?
Powinna się nadać 😉
Super ciacho mi wszystko sie udalo pozdrawiam
Dziś robiłam i wyszedł super placek, szkoda że nie można tu wkleić zdjęcia ? polecam!!!
Czy jak wyjdę obrazu po upieczeniu bez ostygnięcia w piekarniku to pianka mi nie upadnie? Jak to z tym jest?
Zawsze bezpieczniej studzić w uchylonym piekarniku, ale wyjmowałam też od razu i nic się nie działo.
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź,nie opadło ???
Dzień dobry. Planuję upiec to ciasto w tortownicy, bo nie mam takiej małej blaszki. Jaka powinna być średnica tortownicy? A może lepiej upiec w formie do tarty?
Gosiu, ciasto uda się w tortownicy o średnicy ok. 25 cm (nie mniejszej). Typowa forma do tarty jest za płytka 😉
Witam czytam komentarze i chyba większość to panie piszą o poradę lub dziękują za smaczne ciasto godne polecenia. Ja bardzo lubię piec ciasta ( wsparcie oraz wzór do naśladowania to moja kochana Siostra). Na początku szukałem prostego i w miarę szybkiego ciasta , lecz nie długo okazało się że te bardziej wymagające są jeszcze smaczniejsze. Dziś upiekłem pyszne ciacho z pianką i olejem rzepakowy . Dziękuję za fajny i dokładnie podany przepis mam nadzieję baa to jest pewne że jutro będzie smakował bratu z dziewczyną do kawy po powrocie z wakacji 😉 Serdecznie pozdrawiam smakoszy dobrych i własnych wypieków . Pani Agato będę tu częściej zaglądał . Pozdrawiam Marek 🙂
zrobilem to ciasto na impreze … przetrwalo 10 min 😀 zaj…. place lizac oby wiecej takich przepisow
jaka blacha? wymiar?
Jest podane na samej górze, na początku listy składników, że to prostokątna forma ok. 35 x 20 cm 😉
Chciałam zapytać czy jagody wyjęte prosto z zamrażarki nie zepsują ciasta❔ i czy można je wymieszać z cukrem przed wylozeniem na piankę ❔
Marcela, nie zepsują. Często piekę to ciasto z drobnymi mrożonymi owocami i nic się nie dzieje. Możesz je wymieszać z cukrem 🙂
To dziękuję za odpowiedz? zawsze jak piekłam to wczesniej rozmrażałam…teraz zrobię inaczej?
Mam jeszcze jedno pytanie…czy blacha 23×39 będzie za duza❔ czy lepiej zrobić je na tortownicy o średnicy 27 cm❔ żeby tez bylo takie piękne jak u ciebie ?
Uwielbiam to ciasto i moi domownicy również. Pianka jest pyszna, a kruche ciasto – po prostu się n=znam lepszego. Łatwe w przygotowaniu i efektownie wygląda 🙂 i znowu teraz się dopieka w piekarniku – już chyba 3 raz w tym sezonie jagodowym. 🙂
witam czy ten spod urosnie bo po pozniej jeszcze bo po 20 min wcale nie urusl
Trochę powinien urosnąć, w końcu po to tam jest dodatek proszku do pieczenia 🙂
Może proszek do pieczenia był już zwietrzały?
Witam prubuje zrobic to ciasto , na razie ciasto się chłodzi . a czy trzeba dodawac oleju czy można zrobic bez 🙂
Taka pianka nie wyjdzie bez oleju, więc polecam nie rezygnować z tego składnika 🙂
Ciasto super. Piekłam lam 30 min. Extra urosło, tylko po wyjęciu z piekarnika troszkę opadł o. Jest na to sposób na ob? Pozdrawiam
Karola, następnym razem studź ciasto w uchylonym piekaniku, to zmniejszy ryzyko opadnięcia 🙂 Pozdrawiam ciepło!
Pyszne ciasto. Delikatne w smaku. Polecam. Wyszlo jak na zdjeciu.
ciasto wyszło ,mi bardzo smakuje ,ale mam wrażenie ze czuć ten sproszkowany budyń ,czy może za krotko miksowałam ?