Jaki kraj, taka szakszuka – duszona cebula z jajkiem
Duszona cebulka z kiełbasą i jajkiem to danie tanie i stare jak świat. Nasi dziadkowie pamiętają je z dzieciństwa. Ma też szczególne miejsce w moim gastroserduszku. Sama jestem w szoku, że dopiero teraz pojawia się w katalogu przepisowych „sucharów”, które niemal wszyscy znają i kochają, choć na co dzień o nich nie pamiętają. Z tym daniem wiąże się zabawne wspomnienie. Od razu uprzedzam niezorientowanych, że moje poczucie humoru nie wie, co to dobry smak, więc jeśli ktoś ma wysoką wrażliwość na wszystko, co związane z procesami trawiennymi, powinien ominąć następny akapit. 😉
Kilkanaście lat temu, na początku lata moja siostra zaprosiła do nas grupkę przyjaciół pod namiot. Mama przygotowała wtedy na kolację wielgachną patelnię cebuli z jajkiem, bo to tania pasza dla hordy wygłodniałych nastolatków. Efekt był raczej łatwy do przewidzenia. W zatłoczonym namiocie po kilku godzinach atmosfera zrobiła się tak gęsta, że można by powiesić siekierę. Trudno powiedzieć, czy to było przyczyną, dla której młodzież miała problem z obudzeniem się, bo to mogły być też trwające do późna rozmowy połączone ze spożywanym w głębokiej konspiracji alkoholem. W każdym razie rano cała ekipa po opuszczeniu namiotów doceniła rześkość porannej bryzy i do dziś każdy pamięta, co wtedy jadł. A ja pamiętam, że sobie usiadłam w mokrej od rosy trawie, kiedy otworzyłam namiot, żeby ich obudzić na śniadanie.
Składniki (4-6 porcji)
- 4-6 średnich cebul, pokrojonych w pióra
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1-2 pętka dobrej kiełbasy, pokrojonej w półplastry (można pominąć)
- 50 g wody
- 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
- 4-6 jajek
- sól i pieprz do smaku
Na patelni (najlepiej o średnicy nie mniejszej niż 28 cm, posiadającej pokrywkę) rozgrzej olej. Dodaj cebulę i kiełbasę, smaż na średnim ogniu 7-10 min, często mieszając, do momentu, aż cebula lekko się zrumieni.
Dodaj wodę i majeranek, nałóż pokrywkę i duś ok. 10 min. Cebula powinna zmięknąć i nabrać słodyczy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Łyżką zrób wgłębienia i w każde wbij jajko. Ponownie nałóż pokrywkę i duś 3-5 min w zależności od tego, jak bardzo ścięte jajka lubisz. Możesz też jajka roztrzepać i wymieszać z duszoną cebulą.
Podawaj na na gorąco, z dodatkiem dobrego chlebka do wycierania sosiku.