Paszteciki (pieczone pierogi) z mięsem
Lepienie pierogów traktuję jak formę medytacji. Cykl powtarzających się, nieskomplikowanych czynności – wykrawanie, nakładanie farszu, zlepianie – pozwala skupić się na myślach. Umożliwia również odprężające niemyślenie, bo tego również czasem mi trzeba 😉 Dlatego, jeśli tylko mam pod bokiem kogoś, kto może się przez chwilę zająć moimi Szkodnikami, czyli Człowiekiem Wyżerką i Panną Grymaśną, to uciekam w pierogi. Przeważnie są to te tradycyjne, ruskie albo z mięsem. Ostatnio popełniłam pierogi z kruchego ciasta z mięsnym nadzieniem o przyjemnej ziołowej nucie. Z podanej ilości składników wyszło mi około 30 sztuk, które zostały pożarte w towarzystwie czystego czerwonego barszczu. Powoli zaczynam wyczuwać aurę nadchodzących Świąt…
Składniki na ciasto:
- 550g mąki
- 200 g masła
- 3 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
Składniki na farsz:
- 40 dag gotowanego mięsa (z rosołu)
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
- 125 ml bulionu
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Dodatkowo rozbełtane jajko do smarowania pierogów.
Przygotuj ciasto: mąkę z solą przesiej do miski i w kopczyku zrób dołek, do którego wkrój zimne masło i wbij jajka. Zacznij zagniatać, dodając w trakcie kwaśną śmietanę. Gdy składniki się połączą, zawiń ciasto w folię albo włóż do woreczka i umieść w lodówce.
Mając gotowe ciasto, zabierz się za farsz: zmiel mięso. Cebule obierz, posiekaj jak najdrobniej i zeszklij na klarowanym maśle. Do cebuli dodaj zmielone mięso, podlej bulionem i przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem (po około pół łyżeczki suszonych ziół). Podsmażaj na niewielkim ogniu,często mieszając, przez około 10-15 minut, aby płyn odparował, jednak farsz nie powinien być suchy. Gotowy odstaw do ostygnięcia.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na około 5 mm gruby placek. Za pomocą szklanki albo specjalnego urządzenia wykrawaj kółka. Na środku każdego umieszczaj łyżkę farszu i zlepiaj jak pieroga. Ulepione pierogi układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruj rozmąconym jajkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 20 minut.
ślinka cieknieeee 😛
Jakie mięso proponujesz do użycia?
Najlepiej, najekonomiczniej jest użyć mięsa z rosołu, np. drobiowo-wołowego 🙂
A jakby takie ruskie zrobić 😀 ?
Buźka kuzynka :*
Piękna, ruskie to świetny pomysł! 🙂
Zrobiłam z tego przepisu ciasto na pierożki, ale farsz zrobiłam swój. Dodałam pierś z kurczaka przysmażoną na oleju do tego dodałam ser żółty. Wyszły rewelacyjne;) Muszę spróbować też pani przepis na farsz napewno będzie pyszny:) Kocham pierogi w każdej postaci:)
Dodaję przepis do ulubionych. Zrobiłam, zjadłam, padłam i leżę i trawię 😉 Pyyycha!
też zrobiłam, wyszły świetne. Zrobiłam malutkie, takie jak zwykłe pierogi i z tych proporcji wyszło pełno (na pewno więcej niż 30, około 50 tak myślę). Niektóre się rozkleiły w pieczeniu, ale wszyscy myśleli, że tak miało być. Jedzący ocenili na celujący 🙂
Super przepis! Zmuszona byłam do modyfikacji:-D 100g masła(tylko tyle miałam) no i mąka żytnia na pół z pszenną ale to tak zdrowiej 🙂 wyszły przepyszne 🙂
Świetne ciasto mimo, że mało współpracuje przy rozwałkowywaniu. Jednak po upieczeniu jest bardzo smaczne. Wykorzystałam je do pierogów wigilijnych z kapustą i pieczarkami. Pycha!
Po przeczytaniu Twojego nicku, spodziewałam się ostrej reprymendy 😉 Fakt, to dość niewdzięczna masa, ale warto się potrudzić. Pozdrawiam serdecznie 😉
Co do nicka, cóż, czuję się często, niczym Adam Miauczyński w 'Dniu Świra’ ;). Twoje pierożki i sernik z rosą to moje dwa najważniejsze odkrycia kulinarne upływającego roku, zatem nijakiej reprymendy być nie może. Właśnie moja nastoletnia córcia robi do nich drugie, świąteczne podejście, bo pierwsza bateria została pożarta przez hałastrę wiecznie głodnych licealistów. Pozdrawiam równie serdecznie :).
Witam czy te pierogi mozna mrozic, jedli tak to po upieczeniu czy surowe, pizdrawiam
Myślę, że lepiej je zamrozić po upieczeniu, a przed jedzeniem wrzucić je na chwilę do piekarnika, żeby się nieco „odświeżyły” 🙂