Czekoladowe ciasto na ciemnym piwie
Powiadają, że mąż to człowiek, który zapomina o listach zakupowych, rocznicach i urodzinach, ale nie pamięta również o naszych zmarszczkach, rozstępach i zrzędzeniu. Taki jest mój Małż.
Są dni, że mogłabym go ubić, ale nie wyobrażam sobie życia bez niego. A on nie wyobraża sobie życia bez murzynka (nie będę ukrywać, że na widok tego wypieku szczerzej i szerzej się uśmiecha niż na widok mojej rozczochranej osoby każdego poranka).
Podobno jesteś tym, co jesz…
Murzynek to ciasto, które naprawdę wiele zniesie i poddaje się nieskończonej liczbie modyfikacji, dostosowując się do naszego nastroju czy zawartości spiżarki. Zawsze wychodzi smaczny i otulający czekoladowym smakiem. Taki comfort food, pocieszenie w gorszych chwilach czy sposób na szybkie zaspokojenie naglącej potrzeby domowego wypieku.
W tym przepisie wykorzystałam ciemne piwo i maślankę. Za sprawą tego pierwszego, ciasto ma przyjemną, charakterystyczną kawową nutę, dzięki maślance jest wilgotne. Wierzch ciasta posmarowałam masą z lekko słonego serka w typie philadelphia z dodatkiem cukru pudru i oprószyłam na koniec surowym, gorzkim kakao.
Jeśli szukasz innych przepisów, w których można kreatywnie wykorzystać piwo, to zajrzyj koniecznie do jedenastego numeru magazynu KOCIOŁ, tworzonego przez dolnośląskich blogerów. Poczytać go można za darmo, zapraszam 😉
Składniki (tortownica o średnicy 23 cm lub większa):
- 250 ml ciemnego piwa (np. Porter, Guinness)
- 150 g roztopionego masła
- 70 g surowego kakao
- 300 g cukru trzcinowego
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 140 g maślanki
- 300 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
- masło i bułka tarta do przygotowania formy
- 150 g serka typu philadelphia
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka surowego kakao
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Piekarnik nastaw na 175°C (góra – dół, bez termoobiegu).
Roztopione masło wymieszaj z piwem, cukrem trzcinowym i kakao. Wbij jajka, wlej maślankę i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj
W osobnej misce wymieszaj mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Wsyp do płynnych składników i krótko wymieszaj (tylko do połączenia).
Masę wylej przygotowanej wcześniej formy. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 175°C (do suchego patyczka) w formie o średnicy 23 cm lub nieco krócej w szerszej.
Ciasto po 10 minutach od upieczenia wyłóż na kratkę do studzenia.
Chłodne ciasto posmaruj serkiem wymieszanym z cukrem pudrem i na koniec oprósz kakao.
Możesz za pomocą łyżki lub widelca rozsmarować kakao po serku, tworząc nieregularne wzory.
wyglada przesmacznie
dziękuję, Kasiu 🙂
Ślina mi kapła na klawiaturę 🙂
Wygląda niesamowicie, aż ślinka cieknie 🙂
Czy po upieczeniu jest wyczuwalne to piwo w smaku ?
Tak, jest wyczuwalne. Dlatego warto wybrać do przygotowania przepisu takie piwo, które nam smakuje 😉