Czekoladowe ciasto na ciemnym piwie
Powiadają, że mąż to człowiek, który zapomina o listach zakupowych, rocznicach i urodzinach, ale nie pamięta również o naszych zmarszczkach, rozstępach i zrzędzeniu. Taki jest mój Małż.
Są dni, że mogłabym go ubić, ale nie wyobrażam sobie życia bez niego. A on nie wyobraża sobie życia bez murzynka (nie będę ukrywać, że na widok tego wypieku szczerzej i szerzej się uśmiecha niż na widok mojej rozczochranej osoby każdego poranka).
Podobno jesteś tym, co jesz…
Murzynek to ciasto, które naprawdę wiele zniesie i poddaje się nieskończonej liczbie modyfikacji, dostosowując się do naszego nastroju czy zawartości spiżarki. Zawsze wychodzi smaczny i otulający czekoladowym smakiem. Taki comfort food, pocieszenie w gorszych chwilach czy sposób na szybkie zaspokojenie naglącej potrzeby domowego wypieku.
W tym przepisie wykorzystałam ciemne piwo i maślankę. Za sprawą tego pierwszego, ciasto ma przyjemną, charakterystyczną kawową nutę, dzięki maślance jest wilgotne. Wierzch ciasta posmarowałam masą z lekko słonego serka w typie philadelphia z dodatkiem cukru pudru i oprószyłam na koniec surowym, gorzkim kakao.
Jeśli szukasz innych przepisów, w których można kreatywnie wykorzystać piwo, to zajrzyj koniecznie do jedenastego numeru magazynu KOCIOŁ, tworzonego przez dolnośląskich blogerów. Poczytać go można za darmo, zapraszam
Składniki (tortownica o średnicy 23 cm lub większa):
- 250 ml ciemnego piwa (np. Porter, Guinness)
- 150 g roztopionego masła
- 70 g surowego kakao
- 300 g cukru trzcinowego
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 140 g maślanki
- 300 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
- masło i bułka tarta do przygotowania formy
- 150 g serka typu philadelphia
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka surowego kakao
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Piekarnik nastaw na 175°C (góra – dół, bez termoobiegu).
Roztopione masło wymieszaj z piwem, cukrem trzcinowym i kakao. Wbij jajka, wlej maślankę i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj
W osobnej misce wymieszaj mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Wsyp do płynnych składników i krótko wymieszaj (tylko do połączenia).
Masę wylej przygotowanej wcześniej formy. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 175°C (do suchego patyczka) w formie o średnicy 23 cm lub nieco krócej w szerszej.
Ciasto po 10 minutach od upieczenia wyłóż na kratkę do studzenia.
Chłodne ciasto posmaruj serkiem wymieszanym z cukrem pudrem i na koniec oprósz kakao.
Możesz za pomocą łyżki lub widelca rozsmarować kakao po serku, tworząc nieregularne wzory.
wyglada przesmacznie
dziękuję, Kasiu
Ślina mi kapła na klawiaturę
Wygląda niesamowicie, aż ślinka cieknie
Czy po upieczeniu jest wyczuwalne to piwo w smaku ?
Tak, jest wyczuwalne. Dlatego warto wybrać do przygotowania przepisu takie piwo, które nam smakuje