Zupa krem z batatów i cukinii z grzankami i wędzonym pstrągiem
Czteroletnia Panna Grymaśna obwieściła nam ostatnio, że nie lubi już sera. Żadnego. Twarogu również. Muszę więc te produkty przemycać w taki sposób, żeby się nie spostrzegła. Miksowanie na gładko sprawdza się doskonale. Jadę więc ostro z zupami – oprócz sera można przemycić w nich wiele różnych drażliwych składników, zwłaszcza mdłych lub bardzo wyrazistych w smaku warzyw. Nie jest to wznoszenie się na wyżyny podstępu, ale daje radę. Grymaśna lubi bataty, posłużyły więc w tym wypadku za przynętę, ale niespecjalnie przepada za delikatną cukinią – rozgromiłam ją zatem razem z cheddarem w zupie, na którą przepis podaję poniżej.
Podobnie rzecz miała się z selerem korzeniowym i gorgonzolą – po „skremowaniu” dzieciaki wyczyściły talerze bez zadawania zbędnych pytań – oto przepis na tę zupę (klik).
Zupę z batatów i cukinii przygotujesz w 25 minut. Dzięki dodatkowi wędzonego pstrąga i grzanek z chleba na zakwasie (na liście składników jest odnośnik do przepisu) jest sycąca, a cheddar dostarcza solidną porcję wapnia. Kiedy je się z dziećmi, warto wszystkie te dodatki postawić na stole i pozwolić dziatwie samodzielnie udekorować zupę i nałożyć sobie tyle grzanek, pstrąga czy koperku, ile chcą.
PS Od niedawna jestem posiadaczką TM5, więc od czasu do czasu będę zamieszczała wskazówki, jak przygotować przepisy w tym urządzeniu.
Składniki (6 porcji):
- 2 – 3 cebule szalotki (ok. 100 g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego (10-15 g)
- 2 – 3 bataty, obrane (ok. 400 g)
- 2 cukinie (ok. 500 g)
- 800 g bulionu warzywnego
- 100 g cheddara, pokrojonego na kawałki
- sól i pieprz
Do podania:
- grzanki: 4 solidne kromki pszenno-żytniego chleba na zakwasie, 1 łyżka oleju rzepakowego, 2 łyżki masła
- 120 g wędzonego pstrąga
- posiekany koperek, do dekoracji
Bataty pokrój w grubą kostkę a cukinię na kawałki.
Cebule szalotki posiekaj. W garnku o grubym dnie, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej olej i podsmażaj na nim cebulę, aż stanie się szklista – ok. 3 minuty.
Do garnka dodaj bataty i cukinię, wlej bulion i gotuj, aż słodkie ziemniaki będą miękkie.
W międzyczasie przygotuj grzanki: chleb pokrój w kostkę, na patelni rozgrzej olej, dodaj masło, a kiedy się rozpuści, wrzuć chleb. Podsmażaj, często mieszając, aż kawałki chleba zrumienią się z każdej strony. Przełóż do innego naczynia
Kiedy bataty się ugotują, dodaj do zupy cheddar i zmiksuj blenderem z żyrafką, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę przelej do talerzy i podawaj z grzankami oraz kawałkami wędzonego pstrąga z dodatkiem posiekanego koperku.
Wykonanie w urządzeniu Thermomix®:
Do naczynia miksującego włóż cebule szalotki (przekrojone na pół), dodaj olej, rozdrobnij 5 s/obr. 5. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego i duś 3 min/120°C/obr. 1.
Dodaj pokrojone na kawałki bataty i cukinie, rozdrobnij za pomocą kopystki 4 s/obr. 6.
Dodaj bulion warzywny (albo 800 g wody i 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM) i gotuj 20 min/100°C/obr. 3.
W międzyczasie przygotuj grzanki: chleb pokrój w kostkę, na patelni rozgrzej olej, dodaj masło, a kiedy się rozpuści, wrzuć chleb. Podsmażaj, często mieszając, aż kawałki chleba zrumienią się z każdej strony. Przełóż do innego naczynia
Do naczynia miksującego dodaj cheddar, zmiksuj 1 min/obr. 4-10, stopniowo zwiększając obroty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę przelej do talerzy i podawaj z grzankami oraz kawałkami wędzonego pstrąga z dodatkiem posiekanego koperku.
Brzmi pysznie, a zdjęcia bardzo zachęcające 🙂
To fakt, faktycznie nieziemsko smacznie się prezentuje ta zupka 🙂 Nic tylko się taką zajadać, bo naprawdę można nabrać niezłego smaka, szczególnie wydaję się być idealna na taką jesienną pogodę.
Bardzo lubie słodkie ziemniaczki, więc koniecznie musiałem wypróbować tego przepisu. Zupka wyszła bardzo pyszna 🙂