Spring rolls z sosem z orzeszków ziemnych


Możesz również polubić…

1 Odpowiedź

  1. Marysia pisze:

    Twoje apetyczne fotografie zmotywowały mnie, aby wreszcie wykorzystać dawno kupiony papier ryżowy i stawić czoła sajgonkom. W miarę zwijania nabierały coraz ładniejszych kształtów. Fistaszkowy dip to gwóźdź programu. Smakował fantastycznie, mimo że w moim przypadku coś poszło nie tak. Na początku faktycznie ładnie się zemulgował. W trakcie przygotowania postanowiłam jednak zwiększyć porcję i dodałam po trochu z każdego składnika. Po ponownym uruchomieniu blendera aksamitny sos zmienił się w twardą kulę i rozwarstwił, a olej spłynął na dno. Niestety nie dało się w nim maczać sajgonek. Ostatecznie nakładałam porcyjki sosu na zawijasa przed każdym kęsem ?. Nie wiem czy przyczyną tej porażki mogła być np. różnica temperatur? Wcześniej wszystkie składniki były w temp. pokojowej, a przy dodawaniu sos sojowy był już mocno schłodzony. Albo po prostu dodatek oleju zburzył strukturę emulsji? Podobne rzeczy dzieją się czasem z majonezem.
    W każdym razie: polecam każdemu powyższy sos z orzeszków ziemnych, nie polecam natomiast mojej metody przygotowywania! Powtórzę na pewno, bo mimo nieudanej konsystencji smakował fenomenalnie i nadwyżkę wykorzystałam jako przepyszne, pikantne smarowidło do chleba.
    Dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *