Pstrąg łososiowy pieczony z migdałami
Za niecałe półtora miesiąca skończy się rok, więc wypadałoby spiąć poślady i nadgonić wszystkie zaległości, także te blogowe. W folderze ze zdjęciami i w szkicach nowych wpisów mam materiały na niemal 30 postów! Jeśli teraz ich nie opublikuję, to po Nowym Roku już do nich nie wrócę. Czuję, że cały czas rozwijam się zarówno fotograficznie, jak i pisarsko, więc podejrzewam, że za kilka tygodni zgromadzone materiały nie będą wyglądały dla mnie atrakcyjnie. Podobne odczucia wiążą się z pierwszymi moimi publikacjami na Kobiecie Wszechjedzącej, która długo nazywała się po prostu Agata gotuje. A pamiętam doskonale, jak byłam z nich zadowolona.
Czyszczenie dysku zaczynam do rybki. Pstrąg z migdałami pojawił się już wcześniej na moim blogu, ale w formie smażonej. Przy pieczonym jest jeszcze mniej zachodu, nieco czyściej i, co jest chyba największą zaletą, nie trzeba zmywać patelni. Do ryby podałam makaron z pesto brokułowym, w którym również są migdały. Danie jest delikatne w smaku, ale nie mdłe, pięknie pachnie tymiankiem i prażonymi migdałami. Jeśli starannie usunie się z filetu ości, to na pewno posmakuje nawet dzieciom (moje pożerały z apetytem, Panna Grymaśna też, ale to było kilka tygodni temu – teraz dziewoja pości).
Składniki (2 duże porcje):
- 2 filety z pstrąga (po ok. 200 g)
- 1 łyżka masła klarowanego
- 6 gałązek tymianku
- 2 łyżki płatków migdałowych
- przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, sok z 1/3 cytryny
Filety opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Tymianek posiekaj i posyp nim filety.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, ułóż w nim kawałki pstrąga skórą do dołu i posyp je migdałami.
Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Jak by powiedział Makłowicz: „Proste i genialne”. 🙂
Dziękuję 😀 aż mi się przypomniał filmik http://joemonster.org/filmy/64434 (w komentarzach jest długa, przezabawna historyjka o Makłowiczu)
Rybka pysznie wychodzi (zrobiłam w piątek), a co do Makłowicza – słyszałaś to (z trójkowego Minimaxu, nie pamiętam 1 czy 2)?
http://www.youtube.com/watch?v=qp6g6vXyiRc
Marta, właśnie wysłuchałam 🙂 Genialne i proste 😀
Połączenie ryby z migdałami jest bardzo intrygujące 🙂 Zdjęcia bardzo ładne 🙂
Dziękuję 🙂
Taka ryba to prawdziwy rarytas 🙂
Taka ryba to prawdziwy rarytas!