Ciasto z batatów (Bingka Ubi Jalar)
Bingka Ubi Jalar to kremowe, nieco „budyniaste” (ktoś mógłby powiedzieć, że zakalcowate), bardzo łatwe ciasto popularne w Indonezji (’ubi jalar’ to po prostu 'słodki ziemniak’). Pięknie pachnie cynamonem i wanilią, lekko czuć w nim mleko kokosowe. W trakcie pieczenia dość znacznie rośnie w górę, jednak po wystudzeniu opada, tworząc na brzegach charakterystyczną pomarszczoną skórkę.
To właśnie skórka spowodowała, że Człowiek Wyżerka zakochał się w tym cieście i stwierdził, że mogę częściej robić ten „placek z ziemniaków”. Panna Grymaśna natomiast znalazła upodobanie w wyjadaniu samego kremowego środka.
Małż dość sceptycznie podchodził do idei ciasta ze słodkich ziemniaków. Zanim spróbował, wygłosił teorię, że Indonezyjczycy pieką je tylko i wyłącznie z tego powodu, że mają tych batatów po kokardy i już nie wiedzą, co jeszcze z nimi robić. Mimo początkowej nieufności wciągnął w trakcie jednego posiedzenia trzy kawałki i przy okazji odkrył, że ten placek dobrze się komponuje z dodatkiem kwaśnych owoców w formie musu lub frużeliny.
Ciasto z batatów polecam kulinarnym „lewym rękom” – wystarczy zmiksować wszystkie składniki, wylać je do formy i upiec – nie da się go zepsuć. Przepis znalazłam na blogu Just Try & Taste i lekko zmodyfikowałam – zamiast gotować bataty na parze, przekroiłam je wzdłuż na ćwiartki i piekłam pod przykryciem do miękkości (200ºC przez około 20 minut).
Składniki (tortownica o średnicy 23 cm lub większa):
- 750 g batatów (2 spore)
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g pszennej mąki
Bataty umyj, obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj na parze albo wyszoruj, pokrój na ćwiartki i upiecz do miękkości w 200ºC (pod przykryciem, żeby nie wyschły za bardzo – około 20 minut. Po upieczeniu łatwo zdejmiesz z nich skórę).
Upieczone/ugotowane bataty miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji z mlekiem kokosowym, rozpuszczonym, lekko przestudzonym masłem, cukrem, jajkami i ekstraktem waniliowym oraz solą i cynamonem.
Gdy uzyskasz gładką, płynną masę, dodaj do niej mąkę i delikatnie ją wmieszaj.
Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
Piecz w 175ºC przez godzinę (w trakcie pieczenia ciasto znacznie urośnie – to normalne, że później oklapnie). Wystudź na kratce.
Dla mnie super, a bataty lubię właśnie w takiej postaci 😉