Gulaszowa zupa rybna
Dla nas zawiesiste zupy rybne to smakowite wspomnienie wakacji nad polskim morzem i obiadów w tamtejszych smażalniach. Jest kilka takich lokali, które w stołówkowej oprawie i, niestety, na plastikach serwują takie dania, że klękajcie narody. W niechorskiej Kergulenie oprócz boskich śledzi, epickich gołąbków z dorszem i świetnie usmażonych ryb można zjeść również genialną wariację na temat węgierskiej zupy rybnej – halászlé – zawierającą duże kawałki karmazyna, dorsza i łososia.
Za każdym razem, kiedy proponowałam Człowiekowi Wyżerce i Pannie Grymaśnej, że mogę im zamówić tę zupę upierali się, że wolą smażoną rybkę z frytkami. I każdorazowo kończyło się to tak, że zabierali chleb lub bułkę, która była w zestawie z zupą i, mocząc ją w talerzu, wtrząchali większą część mojej porcji. A na koniec w barterze za frytki i dorsza w panierce zjadali pozostałe rybne kąski.
Zimowa szaruga sprzyja tęsknocie za letnią bryzą i smakami zapamiętanymi z podróży. Postanowiłam więc, że spróbuję się zmierzyć z sierpniową legendą. Nie jest to przepis na TĘ zupę rybną z Kerguleny. Jest pyszna, ale czegoś jej brakuje… Może beztroski, upalnego tygodnia, gorącego piasku pod stopami i szumu fal?
Składniki (4 spore porcje):
- olej rzepakowy, ilość do smażenia
- 2 cebule (200 g), pokrojone w kostkę
- 1-2 ząbki czosnku, posiekane
- ½-1 papryczka chili, posiekana
- biała część pora (ok. 50 g), pokrojona w 1-2 mm plastry
- 1 średnia marchewka, pokrojona w drobną kostkę
- 1 średnia pietruszka, pokrojona w drobną kostkę
- 1-2 łodygi selera naciowego, pokrojone 5 mm plastry
- 2-3 filety anchois, z oleju, odsączone
- 1 litr bulionu warzywnego lub rybnego
- 1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie 400 g dojrzałych pomidorów bez skórki)
- 1 łyżka octu jabłkowego (opcjonalnie)
- 2 papryki (mogą być różnokolorowe), pokrojone w 2 cm kostkę
- 250 g polędwicy z dorsza, pokrojonej w 3 cm kostkę
- 250 g fileta z łososia, pokrojonego w 3 cm kostkę
- przyprawy: 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, ¾ łyżeczki kuminu, ¾ łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, ½-1 łyżeczka mielonej ostrej wędzonej papryki, 1 łyżeczka tymianku lub majeranku, sól i pieprz do smaku
Do podania:
- natka pietruszki
- chleb
W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzej olej i podsmażaj na nim cebule, czosnek, chili i pora do momentu, aż cebula stanie się szklista.
Dodaj pokrojone: marchewkę, pietruszkę i seler naciowy, podsmażaj około 5 min, do lekkiego zrumienienia.
Garnek zdejmij na chwilę z kuchenki. Dodaj anchois i rozetrzyj łopatką, aby filety połączyły się z pozostałymi składnikami.
Do moździerza wsyp po ¾ łyżeczki kuminu i nasion kolendry, rozetrzyj i dodaj do garnka. Wsyp również mieloną słodką paprykę i wędzoną paprykę, wymieszaj.
Wlej bulion, dodaj pomidory z puszki, ocet jabłkowy (opcjonalnie), liść laurowy, ziele angielskie oraz solidną szczyptę pieprzu i wstaw ponownie na kuchenkę, doprowadź do wrzenia.
Dodaj kawałki dorsza i łososia oraz tymianek lub majeranek, gotuj na średnim ogniu 10 min – nie mieszaj bez potrzeby, aby ryba się nie rozpadła. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gulaszową zupę z dorszem i łososiem posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z pieczywem.