Staropolski kapuśniak myśliwski
Oglądaliście film „Czarodziej z Harlemu” z 1988? Jest tam przepiękna, kultowa scena z PRL-owską stołówką, bigosem i kapuśniakiem. Jeśli nie kojarzycie, obejrzyjcie to -> klik.
Przy tworzeniu tego kapuśniaku zainspirowałam się moją ulubioną „Kuchnią polską” Ewy Aszkiewicz – spokojnie, nie dolałam z czajnika wody do bigosu 🙂
Składniki:
- 2 litry rosołu lub mięsno-warzywnego wywaru
- 40 dag kiszonej kapusty
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 20 dag dobrej kiełbasy (np. myśliwskiej)
- 20 dag wędzonego, chudego boczku
- duża cebula
- 2 suszone grzybki
- 1 łyżka masła klarowanego*
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 jagody jałowca
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól i pieprz do smaku
Zagotuj bulion z liściem laurowym, zielem angielskim, jałowcem i grzybkami. Obierz ziemniaki i marchewkę. Pokrój ziemniaki w drobną kostkę (jak do zupy), marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do wywaru. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj. Wrzuć razem z kminkiem do garnka, kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie. Zagotuj i zmniejsz płomień.
Posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle. W trakcie podsmażania cebuli, pokrój boczek w kostkę i kiełbasę na plasterki. Do zeszklonej cebuli dodaj boczek, podsmażaj, aż stanie się chrupki. Dodaj do zupy, wsyp też do niej mieloną paprykę i od razu podsmaż plasterki kiełbasy. Część przełóż do garnka, kilka zostaw do dekoracji. Gotuj razem przez 10 minut. Pod koniec dopraw do smaku pieprzem i solą.
*lub oleju do smażenia
skusze sie 😉
Podoba mi się, że pokazujesz na swoim blogu normalne jedzenie dla normalnych ludzi. Od jakiegoś czasu tu zaglądam i muszę powiedzieć, że rozwijasz się – robisz coraz ciekawsze zdjęcia 🙂
uwielbiam kapuśniak a Twój wygląda przepysznie 🙂