Zupa ogórkowa z kaszą manną
Rok 1989, w czarno-białym telewizorze kilkuletnia Agatka ogląda krótką bajkę, która zmienia jej życie na zawsze…
Stary, zgrzybiały smok, który swoje najlepsze lata już dawno ma za sobą, postanawia przypomnieć sobie młodość i porywa księżniczkę. Panna jest młoda, piękna i powabna, więc jej zniknięcie wywołuje pewne poruszenie w królestwie. Smok, z racji wieku, nie ma zbyt wiele możliwości rozrywki, więc umila sobie czas, zmuszając szlachetnie urodzoną do… gotowania zwyczajnej zupy ogórkowej. Dziewczyna kwitnie więc przy garach i czeka na księcia, który ją oswobodzi. W końcu pojawia się wybawca, któremu na szczęście los odpuszcza pojedynek z ziejącym ogniem potworem. Panowie po dżentelmeńsku negocjują warunki uwolnienia zakładniczki. Jest jednak jedno „ale”. Księżniczka ma swoje wymagania – opuści smoka i odda rękę wraz z przyległościami, jeśli książę obieca, że nie będzie musiała dla niego gotować zupy ogórkowej. Zawsze przecież może sobie pójść do restauracji, gdy będzie miał ochotę.
Podobno po obejrzeniu tej kreskówki („Księżniczka i smok” z bielskiego Studia Filmów Rysunkowych), korzystając z chwilowej nieobecności rodziców, zabrałam się za gotowanie rzeczonej zupy. Na brzegu zimnego kaflowego pieca kuchennego, z gruntowych ogórków pokrojonych na grube, toporne plastry, robiąc kosmiczny bałagan. Taki, jak tylko czterolatka potrafi. Dzisiaj idzie mi troszkę lepiej 😉
Składniki (4 porcje):
- 5-6 ogórków kiszonych (300g)
- 50-100 ml wody z kiszenia ogórków
- 800 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej (ok. 35 g)
- 2 łyżki masła
- 150 ml kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz
- 4 jajka ugotowane na twardo
- koperek
Ogórki zetrzyj na tarce o małych albo średnich oczkach. Na patelni rozgrzej masło i dodaj starte ogórki. Duś na małym ogniu przez około 10 minut.
Do kubeczka odlej kilka łyżek zimnego bulionu, resztę zagotuj. Do zimnego płynu wsyp kaszę mannę i wymieszaj, żeby nie było grudek. Wlej do garnka z wywarem i gotuj przez 5 minut, następnie dodaj ogórki, a po 10 minutach śmietanę (wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy). Dopraw do smaku wodą z kiszenia ogórków, solą i pieprzem.
Podawaj z jajkiem na twardo i koperkiem. Poczuj się jak księżniczka 🙂
Takiej wersji nie próbowałam . Brzmi trochę jak mix szczawiowej z ogórkową 🙂
to coś dla mnie.Taka wiosenna zupka.
Chyba się skuszę w tym tygodniu na tę „księżniczkową” wersję 🙂
Pani Agato, moje pytanie brzmi z ilu litrów wody gotuje Pani tą zupę? Te proporcje są na jaką ilość wody?
Na liście składników jest 800 ml bulionu warzywnego 😉