Cytrynowa babka pasternakowa
Tak sobie pomyślałam, że skoro ciasto marchewkowe jest bardzo smaczne, to czemu by nie wypróbować ciasta z pasternakiem? Z racji nadchodzących świąt upiekłam ten mój wynalazek w formie do babki, ale można skorzystać z każdej innej, którą podpowiada fantazja. Świetnie się sprawdzą nawet foremki do muffinek.
Gdy tylko wyjęłam mąkę, cukier i jaja, co było jasnym sygnałem, że będę robić ciasto, i zajęłam się obieraniem pasternaku, u mojego boku zmaterializował się Człowiek Wyżerka (3,5 roku) i oświadczył poważnym tonem, że „ce pomósz”. Do kuchennego blatu dostawiliśmy podest i podjęliśmy czynności. Połowę mąki trzeba było ścierać z blatu, cukier był wybierany oślinionym palcem prosto z torebki, sok z cytryny nagle się gdzieś zdematerializował (okazało się, że został na chybcika wlany do miski z jajkami, kiedy nie patrzyłam), a skórka z cytryny została wypluta na ścianę, ale ciasto wyszło.
Jeśli w takich okolicznościach przyrody nie dało się zepsuć tego ciasta, a rezultat był taki, że żadna z trzech poczęstowanych dorosłych osób nie chciała uwierzyć, że jest w nim warzywo, to naprawdę – trzeba je upiec. Babka jest konkretna, wilgotna i aromatyczna. Koniecznie trzeba ją wykończyć cytrynowym lukrem!
Składniki:
- 340 g pasternaku (waga po obraniu)
- 240 g mąki pszennej (tortowej)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 180 g cukru
- 100 g masła
- skórka otarta z całej cytryny (bio!)
- sok z połowy cytryny (bio!)
dodatkowo:
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do obsypania formy
lukier cytrynowy:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sok z cytryny (bio!)
Obrany pasternak zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę wymieszaj, odłóż na chwilę.
Masło rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Jajka zmiksuj z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie dodaj masło, skórkę otartą z cytryny i sok z połowy cytryny. Zmiksuj do połączenia składników.
Do masy maślano-jajecznej wsyp przygotowaną wcześniej mąkę i wymieszaj dokładnie. Gdy składniki się połączą, wmieszaj starty pasternak (masa będzie dość gęsta).
Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy i piecz przez ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (do suchego patyczka).
Po ostygnięciu polukruj lukrem przygotowanym z 3/4 szklanki cukru pudru i takiej ilości soku z cytryny, która pozwoli uzyskać odpowiednią konsystencję (około 1 łyżki).
Człowiek Wyżerka mistrz!<3 on Cię jeszcze przerośnie Kobieto Wszechjedząca! 🙂