Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Babkę ziemniaczaną dość często piekę, kiedy mam do posprzątania lodówkę z resztek boczku, szynki czy kiełbasy. Siekam je drobno, podsmażam i wrzucam do masy ziemniaczanej. Typowo męskie, solidne danie z pyszną, chrupiącą ziemniaczaną skórką. Taką babkę można upiec w dużych foremkach do muffinek – będzie więcej przypieczonej skórki (to ulubiona część Małża i Człowieka Wyżerki, który jak można się dopatrzeć na zdjęciach, już mi nieco zmasakrował dużą babkę stojącą w tle – rączki ma szybkie jak u rewolwerowca).
Babka z tego przepisu jest bardzo delikatna dzięki temu, że nie odlewa się wody z ziemniaków oraz dodatkowi kaszy manny i śmietany kremówki. W trakcie pieczenia może się zdarzyć, że tłuszcz z białej kiełbasy wykipi z formy, ale po ostudzeniu nie będzie po tym śladu. Babka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją upiec również w prostokątnej, okrągłej czy keksowej formie, kiełbasę można pokroić, nie musi być w całości. W formie babkowej bardzo ładnie będzie się prezentować na wielkanocnym stole.
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków (waga po obraniu)
- 2 spore cebule (200 g)
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 duże jajka
- 100 g kaszy manny
- 150 g śmietany kremówki
- 3 surowe białe kiełbasy
- przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku
- tłuszcz i manna/bułka tarta do posmarowania i obsypania formy
Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce (nie należy odsączać!).
Cebule posiekaj i zeszklij na maśle klarowanym, następnie dodaj do utartych ziemniaków. Wbij do masy jajka, wlej kremówkę i wsyp kaszę mannę. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, dokładnie wymieszaj.
Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i oprósz manną (albo bułką tartą). Wlej 2/3 masy ziemniaczanej, ułóż na niej pętka kiełbasy i przykryj pozostałą masą.
Piecz przez pół godziny w 200°C, potem przez godzinę w 180°C. Jeśli babka nadmiernie się rumieni, to przykryj ją folią aluminiową.
Wyjmij z formy po lekkim przestudzeniu.
ciekawy pomysł na babkę:)
Bardzo pomysłowa babka wielkanocna 🙂
Nie lubię słodkości, więc może taka babka wielkanocna to będzie wreszcie babka, którą zjem z przyjemnością 🙂
Ja słyszałam historie o babkach ziemniaczanych i wszystkie wychwalały ja pod niebiosa. Ja generalnie jestem pyrożerna, więc muszę się skusić. A zacząć od zakupu formy na babkę, bo takowej nie mam 😀
Gosiu, możesz upiec w każdej innej formie. Nada się tortowa, keksowa, prostokątna, kwadratowa 🙂
A forma na babkę na pewno też się przyda 😀