Zupa krem z pieczarek
O czym by tu pisać? Podobno, jeśli nie wiadomo, jaki temat jest dobry, warto się wziąć za pogodę. Tradycyjnie już ochłodziło się na weekend. Podobno następny ma być sympatyczniejszy. Nowa fala chłodów przyniosła potrzebę zjedzenia czegoś konkretniejszego – u nas w sobotę była to kremowa zupa pieczarkowa z makaronem pełnoziarnistym, ale można ją podać również z grzankami.
Wstępniak po zbóju? Wybaczcie, ale przy takiej aurze to tylko spać albo oglądać seriale…
- 50 dag pieczarek
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 litr bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- 2-3 średnie ziemniaki
- 100 ml kremówki
- sól i świeżo mielony pieprz
- natka pietruszki
Cebule obierz i pokrój w piórka.
Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką i, jeśli jest taka potrzeba, obierz kapelusze ze skórki – podziel całe, razem z ogonkami, na ćwiartki.
Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę.
Zagotuj bulion, dodaj do niego ziemniaki a na sporej patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebule.
Dorzuć pieczarki, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podsmażaj do zrumienienia, następnie przełóż do garnka z bulionem, jak tylko ziemniaki zmiękną. Gotuj przez około 5 minut, po czym zmiksuj, wlej kremówkę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki 🙂
Znowu zupa dla mnie 🙂 Dziękuję!!!
Zapraszam do akcji/konkursu „Wiosenne zupy”. Szczegóły na moim blogu: http://nietylkopasta.pl. Do wygrania 3 atrakcyjne nagrody!
Zawsze myślałam że zrobienie zupy-kremu to raczej filozofia, a tu prosze, bach bach i jest 🙂 przepis na swój pierwszy krem (akurat z porów) wyczytałam z Pani książki „Dieta Agaty” – jest super 🙂
Także takie „proste” przepisy też są potrzebne, chocby po to żeby uświadomić nam jakie pyszcze i proste w przygotowniu jedzonko ucieka nam z przed nosa – przecież nawet zwykły rosół gotuje sie 7 razy dlużej 🙂 !
Zupy krem faktycznie są proste 🙂 Co do książki, to pomyliła mnie Pani z drugą blogującą Agatą (jej blog to kuchniaagaty.pl) Pozdrawiam serdecznie!
Mmm, pychotka, przepis wykorzystany a efekty tutaj: http://szescdni.blogspot.com/2013/07/its-blending-time.html
Dzięki za pyszny obiad! 😀
Bardzo się cieszę że smakowało i dużo radości mi sprawiłaś tym, że podałaś przepis dalej 🙂
Trzeba się dzielić tym, co pyszne, hihi 😀
Witam,dzisiaj zrobiłam zupkę wg.Pani przepisu i rewelacja!!!!
Pozdrawiam:)
Dziękuję za komentarz – bardzo się cieszę, że smakowała 🙂
Hej,
wypróbowałam przepis, krem jest pyszny! Na pewno nie raz zagości na moim stole:)
Pyszności 🙂 Robiona dziś pierwszy raz spotkała się z bardzo dobrym przyjęciem 🙂 dziękuje i na pewno będę próbować kolejne Twoje przepisy!
Dziękuję! Zapraszam częściej 🙂
Mam takie pytanko, czy zamiast kremówki może być zwykła śmietana 18,albo 12% ?
Może być, smak będzie nieco inny, ale też dobry 🙂
a nie, nie, to w takim razie zrobię oryginalnie tak jak jest w przepisie, ja bardzo lubię zupę pieczarkową, mój chłopak jeszcze nie jadł,więc zależy mi na tym, żeby mu posmakowało 😀 o ile oczywiście mi wyjdzie, bo sama robię ją po raz pierwszy,ale jestem dobrej myśli 😀 pozdrawiam serdecznie 🙂
Trzymam kciuki, ale i tak jestem pewna, że ta zupa Ci wyjdzie – nie da się jej zepsuć 🙂
Pozdrawiam! 🙂
Zupa jest przepyszna!!! Dziękuję za przepis!!! 🙂
Pycha!!!:))) Mój 1,5 roczny syn zjadł 3 chochle…
Pychota!!!! Zrobiłam i wszyscy się zachwycali 🙂 tylko zamiast kremowki dałam trzy serki Kiri i była pięknie kremowa 🙂
Dzięki za przepis, zupa wyszła rzeczywiście pyszna. Dodałam część bulionu (tak trochę ponad pół litra) i szklankę „wody z pieczarek”, czyli tego, co wypłynęło przy ich podsmażaniu. Na sam koniec dołożyłam jeszcze podsmażonego, obtoczonego w mące kurczaka w kawałkach z tymiankiem. Pycha 🙂
Zupa wyszła idealnie. Sprawiłaś wiele radości moim domowym łasuchom i pieczarkożercom 😉
Tomku, a Ty sprawiłeś mi wiele radości tym komentarzem 😉
Biorę i robię!!
Smacznego! 🙂
Omonomomomom! ????
wlasnie takiego bloga szukalam, tzn. z takim przepisem na zuper-krem z pieczarek. Ugotuje, ocenie i sie odezwe:)
Świetny przepis. Robiłam na śmietanie 18 do zup i wyszła naprawdę dobra ale nastepnym razem musze spróbować na kremówce;) juz zaczynam testować następne przepisy;)
Krem wyszedł przepyszny, dziekuję i polceam tan przepis 🙂
Zrobiłam właśnie zupkę. Przepyszna wyszła, dwa składniki a rarytas jak w dobrej restauracji 🙂