Zupa krem z kurek i batatów
W zabiegany poniedziałek zafunduj sobie poprawiającą humor, dwudziestominutową zupę z trzech składników: kurek, batatów i szalotek. Krem będzie bardzo smaczny, nawet jeśli przygotujesz go na samej wodzie, a jeszcze lepszy, gdy produkty zalejesz dobrym bulionem warzywnym.
Jeśli należysz do fanklubu kurek, to musisz wypróbować ten przepis. W połączeniu ze słodkimi ziemniakami smakują wyjątkowo dobrze!
Idealnie chrupiące, maślane grzanki tylko dodają całości uroku i też są banalne do przygotowania. Jak je zrobić? Nigdy nie chce mi się bawić w smażenie ich na patelni (mycie patelni to jakaś zmora, nie znam nikogo, kto to lubi), tylko zapiekam je w piekarniku – oszczędzam czas, który musiałabym poświęcić na mieszanie i minimalizuję ryzyko przypalenia.
Żeby były bardzo maślane i chrupkie, smaruję lekko podeschnięte kromki chleba z obu stron masłem (dobra, przyznaję, to jest nieco upierdliwe), następnie kroję je w kostkę i rozsypuję na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Czasem do smaku dodaję do masła przyprawy, np. paprykę, czosnek czy zioła prowansalskie. Po 10 minutach z piekarnika wyjmuję rumiane grzanki, które z radosnym piskiem są podkradane przez Człowieka Wyżerkę i Pannę Grymaśną. Pomyślałby kto, że to taka atrakcja – przecież to tylko chleb z masłem… 😉
Składniki (4 porcje):
- 250 – 300 g kurek
- 2 szalotki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 spore bataty (ok. 600 g)
- ok. 600 – 750 ml wody lub bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany kremówki (opcjonalnie)
- przyprawy: sól, pieprz
- natka pietruszki
grzanki:
- 4 – 6 kromek lekko czerstwego, pszennego chleba
- masło
W dość szerokim garnku rozgrzej masło klarowane i wrzuć posiekane szalotki. Smaż przez 2 minuty na średnim ogniu, następnie dodaj oczyszczone kurki (jeśli są duże, to pokrój je wcześniej na mniejsze kawałki). Podsmażaj, aż z kurek odparuje płyn – około 5 minut.
W międzyczasie umyj i obierz bataty, pokrój je w dość cienkie półplasterki. Dodaj je do garnka z kurkami i podsmażaj, często mieszając, przez 5 minut, po czym zalej gorącą wodą lub bulionem (tyle tylko, żeby płyn przykrył składniki).
Kiedy bataty będą miękkie (po około 5 – 7 minutach), zmiksuj całość, skoryguj konsystencję, dolewając wody/bulionu i dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz dodać kremówkę teraz albo polać nią zupę na talerzu.
Podawaj z natką pietruszki i grzankami.
Aby przygotować chrupiące grzanki, nastaw piekarnik na 190°C. Kromki chleba posmaruj cienko z obu stron masłem i pokrój w kostkę. Rozłóż kostki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na najwyższy poziom. Piecz przez około 10 minut, aż chleb się zrumieni.