Tarta z dynią i grzybami leśnymi
Nie muszę specjalnie się gimnastykować, żeby udowodnić, że dynia to niebywale uniwersalne warzywo, którego wykorzystanie w kuchni jest nieograniczone. Sprawdza się jako główny składnik w zupach, kluskach, gulaszach i curry, jako składnik nadzień do pieczonego drobiu i dodatek do risotto, także w deserach. Tylko wyobraźnia jest granicą. Na blogu uzbierałam już całkiem pokaźny zbiór przepisów z dynią.
Leśne grzyby, których tej jesieni mamy obfitość, świetnie łączą się z dynią. W tej tarcie doskonale sprawdzą się zarówno kurki, jak i prawdziwki, kozaki czy podgrzybki. Przepis przygotowałam do siedemnastego numeru magazynu „KOCIOŁ” – można tam znaleźć mnóstwo inspirujących pomysłów na dania z dynią, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej, przygotowanych przez śmietankę dolnośląskiej blogosfery kulinarnej 😉
Składniki (8 porcji, forma do tarty Ø 26 cm)
kruche ciasto na spód:
- 100 g zimnego masła
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 – 2 łyżki lodowatej wody (opcjonalnie)
- ⅓ łyżeczki soli
Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj jajko i sól, zagnieć szybko ciasto. Jeżeli jest taka konieczność, dodaj 1 – 2 łyżki lodowatej wody, żeby składniki łatwiej się połączyły. Gotowe ciasto owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj, przełóż na formę do tarty (Ø 26 cm), nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż np. fasolą. Piecz z obciążeniem przez 10 minut w 180°C, następnie je zdejmij i dopiekaj przez kwadrans.
W tym czasie przygotuj nadzienie dyniowo-grzybowe:
Nadzienie:
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 cebula
- 200 g grzybów leśnych (np. kurek lub borowików)
- przyprawy: 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki czarnego pieprzu, ½ łyżeczki oregano lub majeranku, ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 400 g piure z dyni (najlepiej odmiany hokkaido)
- 2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 duże jajka
Kurki lub inne grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę przez 3 minuty, aż stanie się szklista, następnie dodaj grzyby i smaż ok. 5-10 minut, aż odparuje z nich większość płynu. Oprósz przyprawami.
W osobnym naczyniu zmiksuj piure z dyni, śmietanę i jajka, następnie dodaj podsmażone grzyby z cebulą i delikatnie wymieszaj, aby połączyły się z masą, lecz nie rozpadły.
Masę wylej na podpieczony spód i równomiernie rozprowadź składniki. Aby uniknąć rozlania masy przy przenoszeniu, lepiej zrobić to, wysuwając formę z podpieczonym spodem z piekarnika, bez wykładania jej na kuchenny blat.
Piecz przez 40–50 minut w 180°C, aż tarta nabierze złotobrązowego koloru i będzie ścięta na brzegach, lecz na środku jeszcze lekko trzęsąca się. Po upieczeniu ostudź na kratce przez 20 minut, następnie pokrój na kawałki i podawaj.
Cieszę się, że wróciłaś 🙂
<3