Sernikobrownie
Zbyt rzadko piekę serniki. Darzę je szczególną atencją, zawsze w gościach rzucam się na nie w pierwszej kolejności, a robię je od wielkiego dzwonu. Do takich szczególnych okazji można zaliczyć wydanie kolejnego numeru magazynu „Kocioł”, który jest współtworzony przez grono dolnośląskich blogerów kulinarnych.
Cieszę się, że mam możliwość działać w „Kotle”, bo od kiedy wróciłam do pracy, trochę mniej myślę o kulinariach, coraz częściej brakuje mi czasu na szukanie inspiracji, coraz rzadziej gotuję coś z myślą o późniejszej publikacji. „Kocioł” motywuje do działania i daje poczucie przynależenia do wspólnoty, przy okazji zapewniając to przyjemne uczucie bezinteresownego dzielenia się. A dzielimy się naprawdę samymi dobrociami. W numerze styczniowo-lutowym skupiliśmy się wokół tematu soczewicy i czekolady.
Wiem, wiem… sernik nie jest pierwszym skojarzeniem, kiedy myślimy o czekoladzie. Co innego brownie – ciężkie, intensywne w smaku ciasto czekoladowe. Nie ja pierwsza zauważyłam, że świetnie nadaje się ono na spód do sernika, tworząc z nim piękną, kontrastową kompozycję o dekadenckim smaku.
Przepis można modyfikować, dodając do masy serowej masło orzechowe, tahini, orzechy albo owoce. Ciasto w trakcie pieczenia wyrasta, ale jak to sernik łagodnie opada podczas stygnięcia. Jeśli przechowujesz sernikobrownie w lodówce, to przed podaniem postaw je na dłuższą chwilę w temp. pokojowej, aby spód się ocieplił – zimny jest dość twardy.
Składniki na brownie (na tortownicę o średnicy 22 cm):
- 125 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 3 jaja
- 90 g cukru trzcinowego Demerara
- 100 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
sernik:
- 500 g półtłustego twarogu (2 kostki)
- 125 g cukru pudru
- 3 jajka
- 100 g jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Masło przełóż do rondelka i rozpuść, następnie zdejmij z kuchenki i wrzuć posiekaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia.
Jajka ubij z cukrem i ekstraktem waniliowym. Zmiksuj z mąką i kakao, na koniec dodając przestudzoną czekoladę z masłem.
Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.
W międzyczasie przygotuj masę serową: twaróg zmiel trzykrotnie lub wrzuć do dużego kielicha blendera razem z pozostałymi składnikami i dokładnie miksuj przez około 3 – 5 minut (zależy do sprzętu). Masa nie powinna mieć grudek i być dość rzadka. Jeśli nie masz tak pojemnego kielicha, to twaróg zmiel, a potem wymieszaj dokładnie z resztą składników (możesz użyć też niezbyt wodnistego twarogu z wiaderka).
Podpieczone brownie wyjmij z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 160°C. Na ciasto czekoladowe wylej masę serową, wyrównaj i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz przez 30-35 minut.
Po upieczeniu ciasto studź w uchylonym piekarniku.