Sernik z kokosem siostry Anastazji
Ten sernik „rozwalił mi system” dwa razy. Pierwszy raz, kiedy go jadłam (zrobiła go moja Mama). Wcześniej nie przepadałam za sernikami, a od tego nie mogłam się oderwać (Człowiek Wyżerka też, co widać również na załączonym obrazku poniżej)! Jest puszysty, lekki i nie za słodki. Drugi raz – podczas robienia. Jest czarodziejski – spodu nie trzeba podpiekać, a masa serowa, która bardziej przypomina serową zupę, w czarodziejski wręcz sposób zamienia się w trakcie pieczenia w puch. Polecam – musicie go upiec, tym bardziej, że jest naprawdę prosty i szybki!
Z podanych niżej proporcji wychodzi duża blacha ciacha 🙂
Przepis (nieco zmodyfikowany) pochodzi z książki „103 ciasta Siostry Anastazji”.
Składniki na ciasto (forma ok. 35 x 25 cm)
- 30 dag mąki pszennej
- 10 dag margaryny lub masła
- 10 dag cukru
- 1 łyżka smalcu (pominęłam)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczypta soli
masa serowa:
- 1 kg twarogu (może być z kubełka)
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 4 żółtka
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy*
beza kokosowa:
- 3/4 szklanki cukru
- 6 białek**
- 20 dag wiórków kokosowych
- szczypta soli
Najpierw przygotuj kruche ciasto, czyli przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier i szczyptę soli. W górce z mąki zrób dołek, wbij tam jajka i wlej żółtka. Posiekaj masło i całość zagnieć szybko na jednolite ciasto. Uformuj je w kulkę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę do wychłodzenia.
Kiedy ciasto na spód już będzie schłodzone, włącz piekarnik na 180ºC i zajmij się formą, w której będziesz piekła/piekł. Najlepiej jest wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na przygotowaną formę wyłóż rozwałkowane kruche ciasto.
Zrób masę serową, czyli (jeśli używasz serka z kubełka) po prostu zmiksuj ze sobą wszystkie składniki i wylej je na blaszkę do pieczenia wyłożoną ciastem. Jeśli używasz twarogu w kostce, wcześniej zmiel do 2-3 razy.
Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika (180º). Piecz przez około godzinę (może być dłużej lub krócej w zależności od wysokości warstwy).
Na kwadrans przed końcem pieczenia wyłóż na niego bezę kokosową i jeszcze raz wstawić do piekarnika. Bezę robi się tak: ubij schłodzone białka z dodatkiem odrobiny soli na sztywną pianę, po czym stopniowo dodawaj cukier (nadal ubijając). Na koniec wsyp wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
* „masa serowa” wydała mi się tak ekstremalnie rzadka, że dałam 2 budynie – okazuje się, że z 1 też wyjdzie.
** dałam 8 białek, bo w lodówce miałam „zapas” – pozostałych składników tyle samo.
cudny!!!
teraz niedawno, wrzucałam również ciasto siostry Anastazji.. Jest boska i jej przepisy warte grzechu 😛
Wprosimy się na kawałek ! 🙂
Śliczny serniczek :)) akurat mi twarożek leży w lodówce, więc chyba go dziś zrobie :))
Pozdrawiam i dziękuję za inspiracje,
Olinka – Smakowy Raj
Dzięki – koniecznie daj znać, jak Ci smakował! Pozdrawiam serdecznie! :))
oj tak, ten sernik jest wspaniały! 🙂 jeden z moich ulubionych 🙂
Nie chciało
mi się chciało wałkować ciasta, więc po prostu wyłożyłam nim blachę bez schładzania w lodówce
Wygląda na niezwykle delikatny 🙂
Wlasnie dzisaj zrobilam 🙂 Jest jeszcze goracy wiec jutro bede sie delektowac 😉 Mam nadzieje ze bedzie pyszny 🙂
Sernik rewelacja 😀 jest przepyszny
Mój sernik właśnie się dopieka. Też dałam 2 budynie, bo masa jest faktycznie rzadka. Piekę w blaszce 25×36 cm i myślę, że mogłaby być większa, bo beza lekko wystaje nad krawędż, ale wygląda rewelacyjnie, mam nadzieję, że tak samo będzie smakował.
Robię pierwszy raz w życiu ciasto, właśnie ten sernik
Wow! Trzymam kciuki 🙂
Sernik rewelcja, wychodzi nawet gdy ktos nie ma reki do pieczenia…
Polecam 😉
Dziekuje za umieszczenie tak wspaniałego przepisu…
To jest najlepszy sernik na świecie! Piekę go co niedziela, ale z połowy porcji, bo nie mamy takiego przerobu 😀
Ja zawsze daje 1 szklankę mleka i dwa budynie. nie jest taki ” ciapowaty ” 😀
Nie powiedziałabym, żeby sernik był „ciapowaty”. Jeśli Ci taki wyszedł, to może go nie dopiekłaś? Dawałam czasami dwa budynie, ale spoko konsystencja wychodzi też z jednym. Ilości mleka nie zmieniałam.
3 szklanki mleka na kilogram sera?
To strasznie mleczny sernik, a nie kokosowy, ciapowaty mimo upieczenia 😉
Krysiu, czy go upiekłaś?
to będzie moje pierwsze podejście do tego sernika i mam pytanie – może banalne, ale niech tam, i tak nikt mnie tu nie zna 😀 Czy ten budyń dodaje się jako proszek? Czy jako budyń już gotowy, ugotowany w podanej ilości mleka?
do masy dodaje się budyń w proszku. Powodzenia 🙂
Mieszkam w Hamburgu-czym moge zastapic „ser do sernikow”?Bede wdzieczna za odpowiedz-pozdrawiam,a przepisami jestem zachwycona.
Elżbieto, nie wiem, co można kupić w Hamburgu, ale myślę, że zwykły ser twarogowy powinien być dostępny. Trzeba będzie go zmielić trzykrotnie albo chociaż zmiksować na gładko z dodatkiem śmietany, żeby nie było grudek i był kremowy. Pozdrawiam i życzę powodzenia 🙂
Chcę zrobić ten serniczek, gdyż uwielbiam ten gatunek ciasta, ale mam pytanie…bo może czegoś nie doczytałam…czy piekarnik nastawiamy na termoobieg czy standard góra i dół?
Standardowo góra-dół 🙂
Dziękuję 🙂
ja zawsze daje 1 szklankę mleka i 2 budynek bo nie lubię „galarety” 🙂 przepis genialny 🙂
To mój drugi przepis w życiu i może pierwszy udany 😉 Po czym poznam, że sernik się dopiekł? górę trochę mi złapało, ale jak wbijam nóż w gorący sernik, to jest nieco wilgotny. Czy on musi stężeć?
Sernik będzie trochę wilgotny, po ostygnięciu stężeje. Do suchego patyczka nie da się go upiec 🙂 Jak ostygnie, możesz go wstawić do lodówki.
Dziękuję 🙂
witam zrobiłam wlaśnie ten serniczek piecze sie doczekać sie nie moge kiedy go skosztuje 😀 robie to jako prezent na spóźniony dzien babci pozdrawiam
Bardzo zacny prezent, Babcia będzie dumna z wnuczki 🙂 Pozdrawiam serdecznie
A mi nie upiekł sie spod …pod spodem niestety glut????
Dzięki, upiekłam wygląda przesmacznie pozdrawiam
Bardzo się cieszę! Mam nadzieję, że będzie również smakował 🙂
Piekę po raz kolejny.
sam sernik bez ciasta kruchego tez wyjdzie
3 szklanki mleka to za dużo. . Przez cb mi ciasto nie wyszło pf
Błąd musi być gdzie indziej, bo zarówno mnie, jak i wielu osobom ciasto z tego przepisu wychodzi.
Za dużo mleka masa serowa za lejąca, jestem zawiedziona przepisem. Do tego brak informacji jaka blaszka a być.
Masa jest OK, ścina się podczas pieczenia. Forma ok. 35 x 25 cm.
Przed chwilą upiekłam. Wyszedł wspaniale. Dziękuję za przepis.
Bardzo mnie to cieszy – dziękuję 😉
Uwielbiam ten sernik! Robię go już nie pierwszy raz i zawsze wychodzi wyśmienity 🙂 Super przepis, dziękuję 🙂
Dziękuje,wyszedł mi świetny sernik.Moja córka mi powiedziała że jest najlepszy na świecie.Dodam iż piekłam 1,5h bo był wysoki i ser mieliłam sama.