Piernik z powidłami
Z ręką na sercu oświadczam, że miałam szczerą chęć upiec na te święta sławny piernik staropolski. Pogodę w tym roku mamy taką, że nawet nie musiałabym dla niego mościć miejsca w lodówce (to ciasto przed upieczeniem dojrzewać musi przez około 6 tygodni), bo spokojnie pomieszkałby sobie na balkonie. No niestety, tak długo uprawiałam mój ulubiony sport, czyli odkładanie tego na jutro, że mamy już ostatnie dni przed Wigilią. Jeśli również jesteście w przysłowiowym lesie z tym ciastem, to może skusicie się na szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi? Jest bardzo smaczny, nie za słodki, z lekką nutką goryczy za sprawą kawy rozpuszczalnej (można zastąpić kakao albo zbożówką). Swoje ciasto przełożyłam własnej roboty powidłami śliwkowymi z czekoladą i kakao, ale doskonałe będą też zwykłe powidła. Na koniec wspomnę, że dodatek mąki orkiszowej daje miłe poczucie, że je się „zdrowe” słodycze 😉
Zmodyfikowałam przepis znaleziony na blogu Kwestia Smaku.
Składniki:
- 125 g masła (82%)
- 120 g miodu gryczanego (lub innego)
- 150 g cukru
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (albo inki lub kakao)
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej (10 g)
- 2 jaja
- 250 ml mleka 3,2%
- 150 g mąki razowej orkiszowej
- 150 g mąki pszennej (typ 650)
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki powideł śliwkowych
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki kremówki
- ok. 50 g marcepanu
W rondelku roztop masło, dodaj miód i cukier. Gdy się połączą, wsyp przyprawę do piernika oraz kawę i rozprowadź w masie powidła śliwkowe. Odstaw do przestygnięcia.
W misce rozbełtaj jajka z mlekiem, wlej zawartość rondelka i starannie wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę z sodą i dokładnie zmiksuj, aby nie było żadnych grudek.
Wylej masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki* i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 minut. Przed wyjęciem sprawdź dla pewności patyczkiem.
Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na dwie części i przełóż powidłami śliwkowymi.
W kąpieli wodnej roztop masło i cały czas mieszając, dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Gdy się rozpuści, wlej kremówkę i mieszaj do połączenia składników. Za pomocą silikonowego pędzelka nanieś polewę na ciasto.
Między dwoma kawałkami folii albo papieru do pieczenia rozwałkuj cienko marcepan. Wytnij foremką dekoracyjne kształty i naklej je na niezastygniętą polewę na cieście.
*o długości dna 22 cm
Uwielbiam 🙂
Mniam wygląda pięknie … na święta konieczny
Po prostu piękne i na pewno bardzo smaczne 🙂
Wstęp jak zwykle piękny ( uwielbiam Twoje wstępy 🙂 ), zdjęcia niezwykle smakowite – po prostu poezja . Wesołych Świąt !
Dziękuję! Tobie też życzę wesołych i smacznych Świąt :*
Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
Te trudne i łatwe do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i małe,
mówione głośno lub nie mówione wcale.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.
Wczoraj zrobiłam piernik i nieopatrznie pochwaliłam się nim na facebooku…..gości w tym tygodniu mamy codziennie:-D
Hahaha 😀 a to peszek 😀
Świetny przepis! Piernik wyrósł jak szalony, musiałam przekroić na kilka warstw i przełożyłam na przemian powidłami i masą orzechową. Smakował super!