Kobieta Wszechjedząca smaczna strona życia

5

Pieczony boczek z oregano

Mam nadzieję, że w moich oczach nie pojawi się obłęd i nie stanę się kulinarną ekstremistką, która wszystko musi robić sama i wszędzie widzi teorie spiskowe koncernów spożywczych. Już wsiąkłam w pieczenie chlebów i przetwory...

10

Jabłkowe ciasto z kaszy jaglanej z żurawiną i cydrem

Ostatnio krążę sobie zalotnie wokół tematu wegetarianizmu, czasem zataczam się w stronę kuchni wegańskiej. Bywa, że przygotuję coś bezglutenowego. Staram się poszerzać swoje kulinarne horyzonty. Tym razem zdecydowałam się upiec ciasto bezglutenowe i wegańskie. Jestem...

18

Oponki serowe (pączki angielskie)

Zbliżam się powoli do trzydziestki i liczby zaczynają we mnie wzbudzać popłoch. Jakoś dziwnie się czuję, gdy chcę napisać, że swoje pierwsze oponki z sera twarogowego robiłam dwadzieścia lat temu. No może nie ja robiłam,...

4

Potrawka z indyka z pełnoziarnistymi knedelkami

Inspirację do przygotowywania nowych posiłków można czerpać zewsząd! Przepis na tę potrawkę poznałam dzięki powieści Barbary O’Neal „Sposób na happy end”. Nieco go przerobiłam, ponieważ oryginalnie był on z wykorzystaniem półtorakilogramowego kurczaka. Ten gatunek sporadycznie...

5

Kremowa zupa ziemniaczana z chorizo

Nie dało się tego odwlekać w nieskończoność – zima przyszła. Kiedy patrzę na słupek rtęci, tfu! alkoholu w termometrze zaokiennym, zaczynam rozumieć powiększającą się grupę ludzi, którzy potrafią przeżyć całe lata bez wychodzenia z domu....

3

Kluski śląskie

Zauważyłyście, drogie Czytelniczki, że mężczyźni już od maleńkości znajdują upodobanie w daniach, przy których kobieta musi się nastać przy garach? Zarówno mój Małż, jak i Człowiek Wyżerka z dzikim entuzjazmem witają pierogi, gołąbki i inne...