Kobieta Wszechjedząca smaczna strona życia
Mam nadzieję, że w moich oczach nie pojawi się obłęd i nie stanę się kulinarną ekstremistką, która wszystko musi robić sama i wszędzie widzi teorie spiskowe koncernów spożywczych. Już wsiąkłam w pieczenie chlebów i przetwory...
Ostatnio krążę sobie zalotnie wokół tematu wegetarianizmu, czasem zataczam się w stronę kuchni wegańskiej. Bywa, że przygotuję coś bezglutenowego. Staram się poszerzać swoje kulinarne horyzonty. Tym razem zdecydowałam się upiec ciasto bezglutenowe i wegańskie. Jestem...
Pierwszy raz spotkałam się z olejem lnianym w… pracowni malarskiej mojej Siostry. Było to lata temu, bardziej mnie wtedy interesowało szeroko pojęte życie towarzyskie i epickie imprezy niż zdrowe odżywianie 😛 Olej lniany był przez...
Zbliżam się powoli do trzydziestki i liczby zaczynają we mnie wzbudzać popłoch. Jakoś dziwnie się czuję, gdy chcę napisać, że swoje pierwsze oponki z sera twarogowego robiłam dwadzieścia lat temu. No może nie ja robiłam,...
Inspirację do przygotowywania nowych posiłków można czerpać zewsząd! Przepis na tę potrawkę poznałam dzięki powieści Barbary O’Neal „Sposób na happy end”. Nieco go przerobiłam, ponieważ oryginalnie był on z wykorzystaniem półtorakilogramowego kurczaka. Ten gatunek sporadycznie...
Za sprawą przyjaciółki-wegetarianki trafiłam kiedyś na felieton Szymona Hołowni, który mnie zauroczył i utwierdził w przekonaniu, że powinnam popracować nad żywieniem mojej rodziny. W końcu to ja się podjęłam trzymania kuchennego steru i zarządzania zawartością...
Nie dało się tego odwlekać w nieskończoność – zima przyszła. Kiedy patrzę na słupek rtęci, tfu! alkoholu w termometrze zaokiennym, zaczynam rozumieć powiększającą się grupę ludzi, którzy potrafią przeżyć całe lata bez wychodzenia z domu....
Kiedy Głodzilla zaczął się rozglądać za poważnym, dorosłym jedzeniem, postanowiłam piec mu chleby na zakwasie. Bo to takie zdrowe. Bo w domu tak wyjątkowo pachnie w trakcie pieczenia. Bo chciałam, aby miał piękne wspomnienia o...
Piersi duszone na maśle, w sosie winno-śmietanowym z dodatkiem aromatycznych warzyw oraz prostym, maślanym risotto – dzisiaj przepis wymagający znacznie większego zaangażowania niż moje dotychczasowe propozycje 😉 Uznałam bowiem, że skoro wydałam fortunę na ekologicznego...
Zauważyłyście, drogie Czytelniczki, że mężczyźni już od maleńkości znajdują upodobanie w daniach, przy których kobieta musi się nastać przy garach? Zarówno mój Małż, jak i Człowiek Wyżerka z dzikim entuzjazmem witają pierogi, gołąbki i inne...