Omlet z awokado i cheddarem
W większości domów szybkie śniadanie to kanapka z żółtym serem, naprędce zagrzana parówka z warzywem w postaci keczupu albo płatki z mlekiem. Miałam kiedyś ambitny plan zbudowania bazy pomysłów na szybkie, zdrowe i zbilansowane śniadanie. To nie jest takie proste.
Wcale nie jestem lepsza od większości polskich matek karmicielek – nie będę udawać, że wstaję stosownie wcześniej, żeby ugotować pożywną owsiankę, orkiszankę, jaglankę czy gryczankę z dodatkiem mleka roślinnego albo, o zgrozo!, na wodzie, bo to się u nas zwyczajnie nie sprawdza. Gdy wywijałam coś takiego z rana, Małż obrzucał mnie powłóczystym spojrzeniem mówiącym: „Dlaczego mi to robisz? Przecież cię nie zdradzam. Daj mi kaszankę, a nie owsiankę”. Miałam zatem jak w banku, że będę ją jadła jeszcze na kolację. Dzieciaki z grzeczności zjadały po łyżce i odsuwały talerze – w przedszkolu nauczyły się wybrzydzać i chyba wciąż pamiętają okres niemowlęctwa oraz pierwszych papek, bo stanowczo domagają się jedzenia, które trzeba żuć.
Jajka natomiast zawsze świetnie sprawdzają się na śniadanie i nie wywołują ani wyrzutów sumienia, ani zamieszek przy stole. Można z nich wyczarować wszystko, doskonale pasują do wielu zdrowych produktów i dzieci je lubią. W weekend smażyliśmy omlety. Przygotowanie 4 porcji zajęło nie więcej niż 20 minut, można zatem powiedzieć, że taki omlet to sposób na śniadanie w 5 minut. W tej wersji wykorzystałam ser cheddar, który zapewnia dodatkową porcję wapnia oraz awokado, które ma w sobie dużo dobroczynnego kwasu oleinowego.
Składniki (1 porcja):
- 2 średnie jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka drobno utartego cheddara
- ¼ pokrojonego na plasterki awokado
- przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz
Jajka wbij do miseczki, dodaj mleko, po szczypcie soli i pieprzu, następnie przez 2 minuty ubijaj energicznie trzepaczką, żeby rozmieszać dokładnie żółtko z białkiem i wtłoczyć powietrze. Nie przesadzaj z solą – daj jej dosłownie szczyptę – ser, który później dodasz, jest dość słony.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła, wlej masę jajeczną. Smaż przez około 2 minuty na średnim ogniu.
Kiedy jajka będą już prawie ścięte, posyp połowę omleta cheddarem i ułóż plasterki awokado. Za pomocą szerokiej łopatki ostrożnie złóż omlet na pół i trzymaj na patelni jeszcze przez 30 sekund, po czym delikatnie zsuń go na talerz.
Zrobię sobie przy najbliższej okazji, jak tylko kupię tego zielonego owoca- ser zawsze jakiś suchy jest .
Awokado można teraz kupić w prawie każdym sklepie, na pewno są w biedrze. Daj znać, jak smakowało 🙂