Cynamonowa Inka z syropem z buraka cukrowego
Lubię intensywne smaki i korzenne aromaty – szczególnie w jesienne poranki i wieczory, kiedy niemal wszelkie sposoby są dopuszczalne, by wprawić się w dobry nastrój albo odprężyć po całym dniu. Jesienią mam skłonności do nadużywania kawy, co nie jest szczególnie korzystne. Próbuję zmienić złe nawyki i codziennie co najmniej jeden kubek kawy kofeinowej zastępuję kawą zbożową, która ma tę zaletę, że mogę się nią podzielić również z Człowiekiem Wyżerką i Panną Grymaśną. Popołudniowa kawka przy podwieczorku stała się już naszą małą tradycją.
Wspominałam kiedyś, że miłość do tradycyjnej polskiej kuchni sprawiła, że nadprogramowo się zaokrągliłam. Postanowiłam więc drobnymi kroczkami wprowadzić pewne zmiany, które pozwolą mi zredukować kaloryczność posiłków. Już nie leję mleka do kawy, a zamiast cukru coraz częściej stosuję zdrowsze zamienniki, np. syrop z buraka cukrowego.
Syrop z buraka cukrowego, nie pomyl z melasą, cechuje się charakterystycznym karmelowym posmakiem i ciemnym kolorem. Warto włączyć go do diety ze względu na wartości odżywcze: sporo w nim witamin z grupy B oraz magnezu, wapnia, potasu i żelaza. No i ponadto ma o 130 kcal mniej w 100 g zarówno w porównaniu do białego, jak i nierafinowanego cukru. Jest mniej słodki, ale za to świetnie się komponuje z kawą, szczególnie zbożową – na przykład klasyczną Inką, która składa się z esencji jęczmienia, żyta, cykorii i właśnie buraków cukrowych. Kawa zbożowa i ten syrop to idealna para!
Jeśli się odchudzasz albo brakuje Ci żelaza lub/i wapnia, to do tej pary dodaj jeszcze solidną szczyptę cynamonu. Przy okazji uzupełnisz jeszcze mangan, który usprawnia procesy przemiany tłuszczów i węglowodanów – cynamon łagodnie i naturalnie pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów.
Składniki (2 porcje):
- 4 łyżeczki klasycznej kawy zbożowej Inka
- 400 ml gorącej wody
- 4 łyżeczki syropu z buraka cukrowego
- 4 cm laski cynamonu albo ½ łyżeczki mielonego cynamonu
Najpierw przygotuj cynamonowy napar: do niewielkiego rondelka wlej połowę wody, dodaj cynamon i zagotuj. Odstaw na 5 minut i dodaj syrop z buraka cukrowego, wymieszaj.
Do dwóch kubków wsyp po 2 łyżeczki Inki, klasycznej kawy zbożowej i do każdego wlej po 100 ml gorącej wody i po 100 ml cynamonowego naparu.
Jeśli lubisz słodsze napoje, dodaj jeszcze jedną łyżeczkę syropu z buraka do kubka z Inką.
/wpis zawiera lokowanie produktu/
Genialna ❤ Tak wyborna, że będę ją często teraz robić ☺