Młoda kapusta duszona z koperkiem
Przełom maja i czerwca to zdecydowanie mój ulubiony okres pod względem kulinarnym. Początek jesieni co roku daje z siebie wszystko, żeby wywalczyć palmę pierwszeństwa, jednak to wiosenna obfitość wszystkiego cieszy mnie najbardziej.
Każdego ranka odprowadzam Człowieka Wyżerkę do przedszkola a później z Panną Grymaśną ruszamy na zakupy. Zabawnie musimy wyglądać, gdy ona, jadąc w spacerówce, w ręku dzierży np. dorodnego pora albo naręcze rabarbaru a ja próbuję w taki sposób manewrować pojazdem, żeby nie wypadła mi z koszyka łubianka truskawek, która nie chce się jakoś ułożyć z główką młodej kapusty leżącej na młodych ziemniakach.
Gdy wpadam w nowalijkowy szał zakupowy, zapominam, że oprócz tych sprawunków będę miała jeszcze do wniesienia po schodach Młodą. Zaprawdę powiadam Ci, mój Czytelniku, gdybym postanowiła kiedyś zdobyć jakiś ośmiotysięcznik, to chyba nie miałabym większych problemów, żeby wnieść tam swój dobytek, który z pewnością nie wierci się i nie ucieka.
Młoda, duszona kapusta zagęszczona maślaną zasmażką i pachnąca koperkiem to świetny dodatek do młodych ziemniaków, ale również całkiem dobrze sprawdza się „solo” jako samodzielny lekki posiłek. Zamiast ziołowego pieprzu można użyć tradycyjnie świeżo zmielonego czarnego. I nie żałować koperku!
Składniki (4 porcje):
- 1,2 kg młodej kapusty (1-2 główki)
- 1 spora cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 100 g masła
- ok. 1 – 1,5 szklanki wody
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 spory pęczek koperku
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy (albo czarny pieprz)
Z kapusty oderwij brzydkie, twarde zewnętrzne liście i pozostałą główkę dokładnie opłucz pod zimną, bieżącą wodą. Otrząśnij porządnie, przekrój na pół, następnie na ćwierć i pokrój na dość szerokie pasy.
Cebulę obierz i posiekaj (nie musi być drobno).
Na sporej patelni albo w dużym garnku o szerokim dnie rozgrzej masło klarowane i dodaj cebulę.
Kiedy się zeszkli, wrzuć kapustę, przez 2-3 minuty podsmażaj, często mieszając, następnie zalej wodą i nałóż pokrywkę. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i duś pod przykryciem przez około 20 minut.
Przygotuj zasmażkę: w rondelku rozgrzej 100 g masła i wsyp mąkę. Cały czas mieszaj, aby nie dopuścić do przypalenia. Gdy mąka będzie złocistobrązowa, dodaj ją do kapusty i dokładnie rozmieszaj (ewentualnie dolej odrobinę wody i wcześniej sprawdź, czy kapusta jest już miękka, jeśli nie, to poczekaj, aż będzie).
Dopraw kapustę do smaku solą i pieprzem ziołowym, duś jeszcze przez kilka minut, aby smaki się dobrze połączyły. Na koniec posyp świeżo posiekanym koperkiem.
Uwielbiam taką kapustę, najlepszą robi moja babcia ja jeszcze nigdy nie pokusiłam się żeby zrobić ją sama;)
MONICZKO !!!
Pitraszenie to fajna sprawa . Nie ociągaj się i nie bój . Nie przesadzaj z przyprawami i za nim zastosujesz przyprawę poznaj jej nagi smak . A teraz odważnie do garów , nie bądź „BABĄ”.
ŚLINOTOKI ZALEWAJĄ MI PASZCZĘ !!! Zaraz ten przepis wprowadzę w życie – myślę , że żonka się ucieszy . Dzięki !!!
Trochę biedna ta kapusta ,powinnaś dodać do niej kwaśną śmietanę !
Tam jest 100 g masła. Jeśli chcesz dodać śmietany, to proszę. Możesz wrzucić również skwarki, boczek czy na co masz ochotę – będzie bogaciej.
Śmietanę? W żadnym wypadku! Trochę cytryny może. ..
śmietnane ?! do młodej kapusty .. FUJJJJJ
Uwielbiam Twoje przepisy. Tu mam pytanie (nie na temat kausty): u nas (RPA) nie ma takiego czegoś jak korzeǹ pietruszki! Czym to zastąpić?
Od czasu do czasu można dostać seler. Naciowy zawsze. Masz może jakąś radę?
Gosiu, jestem szczęśliwa, że pobają Ci się moje przepisy 🙂
Pietruszkę można w ostateczności zastąpić pasternakiem, który wygląda podobnie, ale smakiem i zapachem jednak bliżej mu do marchewki. We Francji podobno też się obywają bez tego warzywa, w wielu przepisach można pietruszkę pominąć, nie zastępując niczym, ewentualnie właśnie tym pasternakiem.
Seler naciowy za to bardzo dobrze zastępuje korzeniowy – szczególnie w zupach, lecz takiego piure jak z korzenia nie da się z niego zrobić.
W sprawie korzenia pietruszki. Prosze szukac w tzw sklepach „u Portugalow”. Tam w zasadzie jest na okraglo. Od czasu do czasu kupowalam ja w „Woolworths”, a w zeszlym roku pojawiala sie rowniez w „Pick & Pay”. Pozdrawiam, Ewa (od roku w Polsce, przez 31 lat w RPA).
Nareszcie przepis bez śmietany:D Zrobiłam, było przepyszne 🙂 nawet mojemu przewybrednemu mężowi smakowało. Powiedział, że jak u babci 😀
To, że smakuje jak u babci, to najlepszy komplement! ❤️
Pani Agato , przepis wspanialy . Ja dalam troche mniej masla poniewaz do tej kapustki
mam na obiad jeszcze sznycelek. Bardzo dziekuje za przepis— pozdrawiam
Dziękuję za komentarz i bardzo się cieszę, że kapusta się udała 🙂
Pozdrawiam ciepło!
Najlepsza duszona młoda kapusta jaką w życiu jadłam! Rewelacja, wystarczy dużo koperku i nie potrzebna żadna cytryna! Zawsze byłam noga jeśli chodzi o młodą kapustę, teraz będę rządzić, dziękuję!
Dziękuję za przemiły komentarz! Bardzo się cieszę 😉
Przyprawianie to indywidualna sprawa. Każdy robi tak jak lubi. Ja lubię eksperymentować. a więc jeszcze bazylia, tymianek i natka pietruszki…