Lekki rosół z królika
Raz na jakiś czas na niedzielny obiad wpada do naszych garnków królik. Przednia część królika obfituje raczej w kosteczki niż w mięso, jest więc, powiedzmy, średnio atrakcyjna w przeciwieństwie do combra czy tylnych skoków. Szkoda mi zatem wykorzystywać te części do dania głównego. Świetnie natomiast sprawdzają się jako baza do zupy zapowiadającej drugie danie, w którym królik w pełni zaprezentuje swoje walory.
Z przodków króliczych najczęściej gotuję krupnik z różnymi kaszami (najczęściej gryczaną niepaloną) oraz lekki rosołek. Wypadałoby w końcu pokazać te zupy, więc zaczynam od przepisu na niskokaloryczny i aromatyczny rosół.
W ten prosty sposób jednym 1,5-kilogramowym królikiem jestem w stanie „opędzić” dwudaniowy niedzielny obiad dla naszej czteroosobowej familii – i nic się nie marnuje. 🙂 Spodziewaj się wkrótce przepisu na królika ze szparagami, a jeśli szukasz czegoś na już, polecam królika duszonego w śmietanie.
Składniki (4 porcje):
- 500 – 550 g kawałków królika (np. skoki przednie i przodek + ew. podroby)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ¼ korzenia selera
- biała i jasnozielona część średniego pora
- 1200 g wody
- przyprawy: ½ łyżeczki ziaren pieprzu, 1 płaska łyżeczka soli, 1 goździk, ½ łyżeczki nasion kolendry, sos sojowy do smaku
do podania:
- 100 – 150 g makaronu ryżowego vermicelli
- posiekana natka pietruszki lub kolendry
Warzywa umyj i obierz, pokrój na 2 -3 części.
Królika podziel na mniejsze kawałki (odrąb skoki od przodka). Włóż do garnka, dodaj przygotowane warzywa, pieprz, sól, goździk i ziarna kolendry, zalej zimną wodą. Gotuj 1½ – 2 godziny na niewielkim ogniu.
Po tym czasie wyjmij mięso i warzywa. Odstaw do ostudzenia i przygotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Po przestudzeniu oddziel mięso od kości i dodaj do rosołu. Dopraw do smaku sosem sojowym i mielonym pieprzem.
Rosół z królika podawaj z makaronem ryżowym, mięsem z królika oraz wybranymi warzywami pokrojonymi na plasterki (my zawsze zjadamy marchewki i pietruszkę z rosołu). Oprósz natką pietruszki lub kolendry, jeśli lubisz.