Kurczak pieczony (jak z rożna)
Człowiek Wyżerka zapytany o ulubiony kawałek pieczonego kurczaka zawsze odpowiada, że jest to… skóra. Z tego powodu wiele czasu musiało minąć, zanim na blogu pojawił się przepis na drób pieczony w całości. Wystarczyło bowiem, że odeszłam od takiego pieczystego na minutę, żeby sobie przygotować plan do robienia zdjęć, by tajemniczych okolicznościach zostało ono ogołocone z chrupiącej i aromatycznej skórki. W takich okolicznościach musiałam zdusić w sobie wiele słów, których matka nie powinna wypowiadać głośno.
Podejmowałam kolejne próby i w końcu udało się! Poniższy pieczony kurczak został, co prawda, delikatnie uszczypnięty, ale prezentował się jeszcze z godnością. Mam zatem przyjemność zaprezentować jeden z klasyków niedzielnych obiadów, rekomendowany przez Człowieka Wyżerkę – młodszego specjalistę do spraw obróbki mięsa.
Taki kurczak smakuje jak z rożna, z każdej strony ma pięknie przypieczoną skórkę, a do tego jest soczysty. Jakby tego było mało – jest bardzo łatwy w przygotowaniu! Jedyna niedogodność to konieczność obracania go w trakcie pieczenia – trzeba robić to ostrożnie. Odradzam posługiwanie się widelcem, ponieważ wbicie go w mięso spowoduje, że część soków wypłynie i pieczyste nie będzie tak soczyste.
Składniki (4 porcje):
- 1 kurczak zagrodowy (ok. 1½ kg)
- 50 g masła
- przyprawy: 1 spory ząbek czosnku, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Kurczaka umyj zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
Masło posiekaj i przełóż do miseczki, za pomocą widelca wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mieloną papryką, solą i pieprzem.
Wróć do kurczaka: delikatnie wsuwając palce pod skórę na piersi, oddziel ją od mięsa. Całego kurczaka nasmaruj masłem, dając część również pod skórę na piersi.
Przygotuj dwa 30-40 cm kawałki grubej nici kuchennej.
Skrzydełka kurczaka złóż i odegnij w stronę pleców, następnie owiń tuszkę jednym kawałkiem sznurka i zwiąż. Drugim kawałkiem sznurka zwiąż nóżki. Tak spreparowanego ptaka odłóż na godzinę w temperaturze pokojowej, jeśli będziesz piec od razu. W sytuacji, gdy chcesz piec na przykład następnego dnia, wyjmij wcześniej mięso z lodówki, żeby nabrało temperatury otoczenia. Schłodzone mięso piecze się dłużej.
Rozgrzej piekarnik do 220ºC (200ºC z termoobiegiem).
Kurczaka ułóż na jednym boku w naczyniu żaroodpornym – piecz przez 25 minut. Po tym czasie obróć go na drugi bok, polej kilkoma łyżkami wody i piecz przez kolejne 25 minut, następnie obróć go na plecki i piecz przez 10 minut, a na koniec połóż go na piersiach i dopiekaj jeszcze przez 10 minut.
Kurczaka po wyjęciu z piekarnika odstaw na co najmniej kwadrans. Po tym czasie pokrój go na porcje i podawaj, np. z ziemniakami w solnych skorupkach, ziemniakami pieczonymi z rozmarynem i chili i sałatką Coleslaw.
Witam.Kurczak prezentuje sie cudnie. Mam pytanie…na zdjeciu widac, ze kurczak byl pieczony w garnku rzymskim i tu moje pytanie, w poscie jest napisane „nagrzej piekarnik do 220 stopni” nie zaszkodzi to garnkowi/garnku;-)?? Z tego co wyczytalam garnek rzymski nalezy namoczyc na ok 30 minut a nastepnie wstawic go do zimnego piekarnka. Chyba, ze to naczynie to nie garnek rzymski tylko wyglada jak taki garnek. Uciesze sie z odpowiedzi. Pozdrawiam
Ago, akurat w tym wypadku piekłam w zwykłym naczyniu żaroodpornym i przełożyłam do glinianego do zdjęcia.
Nie ma jednak żadnych przeszkód, żeby takiego kurczaka upiec w garnku rzymskim. W tym wypadku nie namaczamy garnka i nie pieczemy pod przykryciem, bo nie uzyskamy takiego samego efektu. Jeśli chcesz upiec w garnku rzymskim, to wstaw kurczaka do zimnego piekarnika, ustaw docelową temperaturę i pierwszy bok piecz przez 15 minut, następnie po obróceniu ptaka tak, jak w dalszej części przepisu 🙂
Może mój post troche odbiegnie od tematu ale niedawno jadłam robaki, świerszcze, drewnojady i mącznika młynarka, smakowały właśnie jak skórka od kurczaka 😀 Więc może się zainspirujesz i o tym napiszesz kolejny post 🙂
Zastrzeliłaś mnie tym tematem, ale jestem otwarta na nowe smaki 🙂 Podziel się informacją, gdzie serwują takie frykasy 🙂
Takie frykasy są mało popularne w Polsce więc nie ma jakiś specjalnych sklepów tym się zajmującymi. Kilka wiem, że splajtowało.
Generalnie to w każdym sklepie zoologicznym możesz kupić robala jako karmę dla innych zwierząt ale wtedy mogą być problemy z jakością. Ja kpiłem na http://allegro.pl/listing/user/listing.php?id=28096&us_id=8771736 i rozmawiałem z nimi więc wiem że jakościowo nadają się dla ludzi. Polecam spróbować coś małego (mącznik, drewnojad) i dużego (szarańcza i karaczan 🙂 )
Czekam na artykuł 😀
Czy kurczak musi byc zwiazany?
Lepiej go związać, bo łatwiej będzie się obracał w trakcie pieczenia (nie powinien się przewracać, dzięki czemu równomiernie się opiecze)
Faktycznie rewelacyjny. Taki prosty, a chyba najsmaczniejszy z tych dotychczas pieczonych przeze mnie. Ale mam pytanie techniczne:P czym najlepiej go nasmarować żeby ta masa się jednakowo rozprowadziła?:) bo na pewno nie ręką:))
w sensie równomiernie:)
is – smarowałam właśnie ręką 🙂 Mało to komfortowe, ale chyba najskuteczniejsze rozwiązanie, szczególnie jeśli chodzi o smarowanie pod skórą na piersi. Masło w trakcie pieczenia i tak się roztopi i spłynie po kurczaku, docierając w każde miejsce, dodatkowo podczas obracania ptak się obtacza w przyprawach i tłuszczyku 🙂
Hej 🙂 kurczak już w masełku od wczoraj. Właśnie go wyjęłam, żeby sienogrzal trochę przed pieczeniem i szykując sobie naczynie, naszły mnie wątpliwości…. pieczemy pod przykryciem czy nie??
Olu, bez przykrycia – jeżeli będzie się rumienił za bardzo (bo różne piekarniki różnie pieką), możesz osłonić go folią aluminiową. U mnie nie było takiej potrzeby 😉