Krupnik z pulpecikami z białej kiełbasy i z kaszą gryczaną niepaloną
To taka norma, że przed Wielkanocą robi się przesadnie duże zakupy, zmiatając z półek sklepowych wszystko, co się nada do jedzenia, ze szczególnym naciskiem na jaja i białą kiełbasę. A gdy się zaprasza na Święta rodzinę i przyjaciół, panika, że czegoś może zabraknąć, gdy sklepy będą zamknięte, objawia się z pełną mocą. Goście też odczuwają silną potrzebę, żeby przygotować coś ekstra, przecież nie wpadną z pustymi rękoma… I zostają potem góry resztek o różnym terminie przydatności do spożycia.
Jednym z szybciej psujących się produktów jest surowa biała kiełbasa, ale spokojnie – jej nadmiar możesz wykorzystać, robiąc pulpeciki, które są doskonałe w sosie chrzanowym, pieczarkowym czy pomidorowym, ale też są świetnym patentem ułatwiającym ugotowanie szybkiej i pełnej smaku zupy. I to na nią właśnie podaję niżej przepis. Chociaż biała kiełbasa jest już z reguły dobrze doprawiona, warto dodać do niej trochę ziół, tymianku albo majeranku, które ubogacą smak zarówno pulpetów, jak i wywaru mięsno-warzywnego.
Przez wiele, wiele lat gotowałam krupnik tylko z kaszą jęczmienną, tak jak moja Mama. Do tej zupy można jednak wykorzystać inne rodzaje kasz. Sprawdzi się kasza jaglana, bulgur czy gryczana niepalona. Aby nie odbierać zupie smaku i klarowności, kaszę gryczaną przygotowałam osobno i dodałam ją dopiero pod koniec gotowania.
Składniki (4 porcje):
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 pietruszka (60 g)
- 2 marchewki (150 g)
- 2 – 3 łodygi selera naciowego (ok. 100 g)
- 2 ziemniaki (200 g)
- jasnozielona część pora (ok. 75 g)
- 1½ litra wody
- przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, natka pietruszki
pulpety (24 szt.):
- 500 g surowej białej kiełbasy
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej albo kaszy manny
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku albo majeranku
- sól do smaku
100 g kaszy gryczanej niepalonej przepłucz dokładnie i gotuj 3 minuty krócej niż jest podane na opakowaniu
Przygotuj pulpety: białą kiełbasę obierz z flaczka i przełóż do miski, Do mięsa wbij jajko, dodaj łyżkę bułki tartej albo kaszy manny. Wyrób do połączenia składników, dopraw tymiankiem i solą. Odstaw na około kwadrans, żeby masa się związała.
W międzyczasie pietruszkę, marchewkę, seler naciowy oraz ziemniaki pokrój w kostkę, jasnozieloną część pora w półplasterki. Wrzuć do garnka, dodaj liść laurowy, 2 ziela angielskie, płaską łyżeczkę soli i zalej 1½ litra wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut.
Kiedy wywar się gotuje, uformuj 24 pulpeciki, następnie wrzuć je do zupy i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie dodaj ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną i trzymaj zupę na niewielkim ogniu jeszcze przez około 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem, podawaj z dodatkiem natki pietruszki.
Wszystkie zupy z pulpecikami to murowane hity 🙂
Przyznam się, że uwielbiam krupnik ale w takiej wersji z pulpecikami jeszcze nie jadłam. Wygląda przepysznie i na pewno spróbuję przygotować 🙂