Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką z olejem rzepakowym


Może Ci się również spodoba

158 komentarzy

  1. Nashelly pisze:

    Pyszne, proste ciasto 😉

  2. Agatko, obłęd ! Prezentuje się pięknie 🙂

  3. Kasia pisze:

    Wczoraj robiłam to ciasto z malinami, dziś z jagodami..jest pyszne 🙂 ciasto kruche rewelacyjne 🙂 Czy wasze pianki budyniowe też są płaskie..znaczy całe ciasto jest płaskie hmmm..robię w takiej samej formie i ładnie rośnie a później opada i jest płaskie..mimo to i tak jest pyszne. Co zrobić by było wyższe?

  4. Janina Jankowska pisze:

    Witam
    Proszę o doradę.
    Ubijam białka z cukrem pudrem, dodaję budyń i jest super gęsta piana,
    kiedy delikatnie wlewam olej robi się lejąca.
    Ciasto jest pyszne, jednak nie wygląda tak okazale jak na zdjęciach.
    Piana budyniowa nie jest tak widoczna.
    Pozdrawiam
    Nina

    • Agata pisze:

      Nino,
      dwie rzeczy przychodzą mi do głowy – albo za długo miksowałaś po dodaniu oleju i uszkodziły się pęcherzyki powietrza w pianie, albo może piekłaś w większej formie, więc warstwa pianki była cieńsza. Jeśli nie, to pisz – będziemy kombinować dalej 🙂
      Powodzenia 🙂

  5. agata pisze:

    Czy olej rzepakowy mozna zastapic innym????

  6. Kasia pisze:

    Zrobiłam- pycha. Wyszedł dokładnie taki jak na zdjęciu. Nic mi nie opadł a wręcz przeciwnie -pieknie wyrósł. Polecam i pozdrawiam.

  7. Gosia pisze:

    Pyszne ciasto 🙂 Mama robiła kiedyś takie, ale na ogół z dodatkiem dżemu i np. jabłek. Pychota 🙂

  8. anna durska pisze:

    bardzo dobre ciasto. pozdrawiam

  9. Edyta pisze:

    czemu trzeba koniecznie ostudzić spód przed ponownym wstawieniem do piekarnika , przecież i tak zaraz będzie pieczone ?

    Czy można dodać budyń z zawartością cukru , tylko taki mam i po prostu dodać mniej cukru ?

  10. Ola pisze:

    Jak długo ciasto musi byc w zamrażarce? 🙂

  11. Kasia pisze:

    Czy można dodać zamiast jagód czarną porzeczkę?

  12. Kate pisze:

    Dziś znalazłam przepis ;o))) Od razu zrobiłam ;o))) Wyszło idealnie (jak na zdjęciu ;o) ) Smakuje świetnie. Dzięki ;o)))

  13. WiolkaBD pisze:

    Masakra jakaś w ogóle mi nie wyszła pianka, wręcz zakalec z tego powstał, wszystko robiłam dokładnie krok po kroku jak w przepisie więc jestem chyba beztalencie kulinarne 🙁

  14. edyta pisze:

    Niestety ciasto przy takim czasie pieczenia wręcz się spaliło 🙂 Spód ok. 8 min krócej, ciasto ok. 5 min krócej. Jest dobre, mimo wszystko 🙂 , choć nie tak wysokie jak na zdjęciu, ale może dlatego, że przepieczone.

  15. WiolkaBD pisze:

    No właśnie to nie pierwszy raz piekłam ciasto z pianką tylko trochę inaczej niz twoje i zawsze to samo, więc kiedy znalazłam ten przepis pomyslałam,że może wreszcie sie uda, a tu taki zawód… Chyba ta pianka mnie nie lubi:) Ale bądź co bądź ciasto i tak wszystkim smakowało pomimo 2 cm wysokości no może 3, ale oczywiscie domownikom, bo sasiadke poczęstowałam ciastkami jak wpadła na kawę 😉 Pozdrawiam.

  16. Monia pisze:

    a jesli nie mam budyniu? to moge mąke ziemniaczana z jakims aromatem? Np. migdałowym????

  17. Ania pisze:

    Extra przepis!! Cudownie pyszne! ale chyba jest różnica między użyciem masła a margaryny do pieczenia, nie chciało mi się przypiec ciasto, ale wszystko się wypiekło 🙂 a jak daliśmy posmakować sąsiadom zapytali czy jak kupią produkty to im zrobie 😀 PYSZNOŚCI!!

  18. Aguś pisze:

    Przystępuję do działania,marna ze mnie kucharka,ale próbować trzeba.Nie wiem tylko jaka wielkość blaszki żeby jakoś to wyglądało:)

  19. Aguś pisze:

    A już się doczytałam,działam:)

  20. Aguś pisze:

    Hejka,no i się udało.Wprawdzie ubite białko zaczęło się rozrzedzać w momencie dolewania oleju,ale po upieczeniu wyszło takie jak na zdjęciu.Dodałam porzeczek,zapomniałam posypać ich cukrem,więc lekko kwaskowe ciasto wyszło.Goście jednak twierdzili,że właśnie dobrze bo złamałam słodkość kruszonki:) Reasumując rewelacja,skoro koleżanki poprosiły o przepis:)Gorąco polecam.Dzięki Agacia:)

  21. Justyna pisze:

    Może być margaryna zwykla badz Kasia czy masło ( roślinne) ??

  22. Natalia pisze:

    Witam, probuje po raz pierwszy ciasto z pianka? i nie wiem czy do piannki lepiej dodać cukier zwykły czy puder?

  23. Dorcia pisze:

    Znalazłam ten przepis i zaraz poleciałam do sklepu po skladniki:-) właśnie jestem w trakcie robienia, ciacho będzie z malinami i barówkami:-D trzymajcie kciuki za pianę aby nie opadła:-P

  24. Dorcia pisze:

    No i gotowe 🙂 wyroslo pięknie, a pianka jest mega duża:-D jeszcze nie prubowalam bo gorące, ale na pewno będzie wyśmienite. Mam nadzieję że mężusiowi będzie smakowac:-P

  25. Pafa pisze:

    Witam.Chce jutro zrobic ten apetyczny placuszek ale mam tylko blaszke 40×25 czy musze którys ze składników dodac wiecej?zeby wyszedł taki cudny jak Twój z gory dziekuje pozdrawiam

  26. Monika pisze:

    Witam serdecznie,

    czy można dodać zamiast oleju rzepakowego – oliwę z oliwek? Oraz zamiast drobno zmielonego białego cukru – gruboziarnisty cukier trzcinowy? Czy to może sprawić że pianka nie wyjdzie taka jak trzeba? Ciasto wygląda super i pewnie smakuje także 🙂

    pozdrawiam!

    • Agata pisze:

      Moniko, oliwa z oliwek ma bardzo intensywny smak i, moim zdaniem, popsuje smak pianki. Cukier trzcinowy gruboziarnisty nie rozpuści się w niej tak dobrze jak drobnoziarnisty biały, przez co ciężko będzie ją ubić i może siąść. Akurat w przypadku tego ciasta „uzdrawianie” go, nie wychodzi mu na dobre 🙂
      Serdeczności!

  27. Mirka pisze:

    super to ciasto ale mozna dodac wiecej bialek i wtedy jest super

  28. Alice pisze:

    Czy olej do pianki jest konieczny ? Co to właściwie zmienia ?:)

  29. Dawid pisze:

    Ciasto wygląd świetnie. Mam zamiar zrobić je dzisiaj u rodziców. Niestety czytając komentarze na tema piany zaczynam wątpić w swoje umiejętności kulinarne. 🙂
    Zamiast jagód dodam mrożone truskawki. Pokroje je w mniejsze kawałki by nie były za duże i ciężkie. Mam nadzieję, że się uda.
    Dam znać! 🙂

  30. Monika pisze:

    w lodówce ostatnie 5 jaj, ostatnia kostka masła i troche, zostały dwa budynie, Teśc dowiózł jagody…googlałam i trafiłam tutaj. Ciasto już w piekarniku. oj, oby wyszło 😀 pozdrawiam, i dzieki za wszystkie wskazówki, również te pod komentarzami. Monika

  31. Dor pisze:

    Część. Mam pytanie….skoro spod jest już upieczony to nie spali się jak jeszcze wsadzimy go do ponownego pieczenia 😕 Dziękuję

  32. maggi pisze:

    Dzis zrobilam z jagodami- pychotka!
    Wyszlo idealnie!

  33. Agnieszka pisze:

    Upiekłam, od razu dwa:-) Jeden dla siostry, drugi dla domowników. Ciasto rewelacja, wyszło tak jak na zdjęciu, smakuje bajecznie:-)Pycha, jagody subtelnie podkreślaja smak kruchego ciasta, pianka delikatna i smaczna. Napewno wykorzystam jeszcze raz przepis.

  34. Adaslod pisze:

    Ja dziś zrobiłem to ciasto tylko dałem mąkę orkiszowa i zamiast kruszonki oblalem galaretka z czarnej porzeczki i muszę przyznać wyszedł kosmos

  35. Izabela pisze:

    Witam serdecznie
    Po dzisiejszych zbiorach jagód i trafieniu na ten przepis tak się podekscytowana tym cudnym przepisem i pozytywnymi opiniami, że po powrocie od razu zabrałam się do pracy.. zapomniałam jednak, że już jakiś czas temu mikser totalnie odmówił posłuszeństwa, tak więc pianka ubita trzepaczką.. w dodatku nie wiem czy temp. Ok bo mam piekarnik bez stopni, jedynie cyferki.. tak więc obawiam się, że efekt może nie być spektakularny. Ale czekam nadal z nadzieją, bo ciasto siedzi w piekarniku.. zobaczymy! 😉

    • Agata pisze:

      Izabelo, czy masz piekarnik gazowy? Jeśli tak, to prawdopodobnie powinnaś ustawić temperaturę na nr 5. Mikserem się nie martw – dzięki ręcznemu ubijaniu spaliłaś tyle kalorii, że ciacho możesz wcinać bez żadnych wyrzutów sumienia! 😀 Trzymam kciuki, żeby się udało 🙂

  36. Izabela pisze:

    Pianka mogłaby wyjść pewnie lepsza, ale ciacho summa summarum jest pyszne! Tak, piekarnik gazowy i piekłam na 5 i pół. Może gdyby było 5 pianka mniej by się wysuszyła.. następnym razem się poprawię i będzie jeszcze lepsze. Ale przepis cudo, dziękuję 🙂 no i właśnie, po tym ubijaniu teraz bez wahania pozwolę sobie na jeszcze jeden kawałek.. 😉 Pozdrawiam serdecznie, a no i będę od dzisiaj regularną bywalczynią bloga 🙂

    • Agata pisze:

      Oj tam, oj tam – dużo jagód jest, jadłabym bez narzekania 😀 Cieszę się, że ze mną zostajesz, tym bardziej, że nie masz oporów przed nocnym jedzeniem ciasta – możemy sobie piątkę przybić 🙂 Ściskam!

    • Hatesa pisze:

      Witaj Agatko , mam watpliwości do ilości masła. Obecnie kostka masła to 200 g. a nie 250. Jak dałam 1 kostkę i dodatkowo 50 g. miałam wrażenie ze ciasto jest za tluste. Dodałam na oko jeszcze trochę mąki i zobaczymy . Jeszcze jest w piekarniku. Buziaczki. Hatesa.

  37. JAGA pisze:

    A ten budyń trzeba najpierw zrobić czy wsypywać z proszku???

  38. Patryk pisze:

    Ciasto wyszło super, jest świetne w smaku. Bardzo dobrze wyrosło, może nawet lepiej niż u Ciebie. Przepis idealny. 🙂

  39. Magda pisze:

    Czy może być budyń z cukrem?

  40. Krzysiek pisze:

    Ciasto pycha! Żona była przeszczęśliwa 🙂 Gdyby ktoś podobnie jak ja nie miał w domu wagi polecam http://www.kalkulatorkuchenny.pl 🙂

  41. Gosia pisze:

    Witam czy to ciasto można mrozić?pozdrawiam serdecznie

  42. Jola pisze:

    Moje ciasto kruche jest już w zamrażarce. Muszę tylko skoczyć na rynek po jagody. Już nie mogę doczekać się próby smaku i jak ciasto wyjdzie w przekroju. Oby pianka była wysoka….

  43. Jola pisze:

    Ciasto super! Przepyszne, mniam….. identyczne jak na zdjęciu. Troszkę krócej piekłam, pierwszą część i całość. Muszę spróbować z innymi owocami. Dziękuję 🙂

  44. Kaniebe pisze:

    Agata, mega przepis, wyszło pycha takie jak na zdjęciu. Nie zdążyło wystygnąć a już nie ma połowy….. Brawo Ty!

  45. Domi pisze:

    Rewelacyjne ciasto. Bardzo dobry przepis 🙂

  46. Ania pisze:

    A czy olej rzepakowy można zastąpić olejem kokosowym? 🙂

  47. Marla pisze:

    Na przepis natknęłam się przypadkiem, kupiłam jagody, wpisałam w google „ciasto z jagodami” i wyświetliło się zdjęcie smacznie wyglądającego łakocia. Ciasto proste i pyszne, przy czym do pianki dodaję mniej cukru 🙂
    W tej chwili robię kolejne, tym razem z borówkami 🙂

  48. Madzik pisze:

    Zapomniałam dodać budyniu 🙁 czy coś z tego będzie? 🙁

  49. Kasia pisze:

    Zaraz biorę się za ciasto. Mam nadzieję, że nie mam do niego 2 lewych rąk 🙂

  50. Kasia pisze:

    Droga Pani Agato. Placek rewelacja. Poprostu fantastyczny. Wyszedł ogromny. Dzięki Pani przełamałam strach przed pieczeniem. Polecam każdemu. A Pani bardzo dziekuje

  51. Hatesa pisze:

    Witaj Agato, dalej nie wiem czy 250 g. masła to nie za dużo . Może jednak powinno być 200g. Ale ciasto, przyznaję cudne i bardzo smaczne. Pozdrowienia. Hatesa.

    • Agata pisze:

      Hatesa, przepraszam, że tak późno odpowiadam 🙂 zawsze dawałam 250 g masła. Ciasto przed dalszą obróbką trzeba dobrze schłodzić, wtedy staje się bardziej zwarte. Pozdrawiam cieplutko 🙂

  52. Kasia pisze:

    Ciasto upiekłam choć do przepisów stosowanych pierwsi raz podchodzę z rezerwą. Wyszło super i wszystkim bardzo smakowało ???? Na pewno spróbuję z innymi owocami???? Pozdrawiam !????

  53. Bożena pisze:

    Mam pytanie: czy można mrozić to ciasto?

  54. Magda pisze:

    Ciasto u mnie w domu robi furorę jak upiekłam je do przedszkola to nie mogłam sie odpędzić od pochwał. Dziękuje za przepis.

  55. Kropka pisze:

    Zrobiłam to ciasto ponownie ale zamiast budyniu śmietankowego dałam tym razem budyń malinowy i maliny oczywiście. Wyszło tysiąc razy lepsze 🙂

  56. Alka pisze:

    A jak chce zrobić że sliwkami to śliwki na ciasto czy na piankę?bo śliwki ciężkie są.jak myślicie?

    • Agata pisze:

      Myślę, że spokojnie można ułożyć je na piance rozcięciami ku górze, ale nie wciskać ich w piankę. Można też pokroić je na mniejsze kawałki 🙂

  57. Ewelina pisze:

    Czy mozna od razu na surowy spod wrzucic pianke i ciacho na gore i upiec wszystko razem?

  58. Plusa renata pisze:

    Ciasto przepyszne

  59. Monika pisze:

    Właśnie zabieram się za zrobienie tego ciasta 😉
    to mój debiut, mam nadzieję że się uda 🙂

  60. Asia pisze:

    Ciasto jest nieziemskie!!! Zrobiłam je z przepisu, który znalazłam na innej stronie, ale proporcje są takie same. Jak dodaje się owoce na podpieczony spód, wówczas wystudzenie ciasta nie jest tak ważne. Robię je albo z jeżynami (wówczas dodaję budynie malinowe) albo z musem jabłkowym… A do ścierania ciasta używam nakładki w\do warzyw na maszynkę do mięsa. Ciasto jest OBŁĘDNE!!!

  61. Marla pisze:

    mam ochotę zrobić ciasto z jabłkami ale mam wątpliwości czy starte jabłka nie będą zbyt ciężkie na piankę?

  62. Anna pisze:

    Pychota! Robiłam kilka razy z różnymi owocami,polecam:)

  63. didi pisze:

    W święta przetestowałam w wersji szarlotkowej (najpierw jabłka potem pianka). Polecam, bo podobnie jak z innymi owocami smakuje wybornie.

  64. ola pisze:

    Witam,
    Ciasto na spodzie bardziej się roztopiło i pływa w maśle niż się podpiekło, co poszło nie tak ?

    • Agata pisze:

      Olu, jesteś pewna, że dobrze odmierzyłaś wszystkie składniki i ustawiłaś prawidłową temperaturę piekarnika? Dopiero podpiekłaś spód czy piszesz o efekcie końcowym?

  65. Iza pisze:

    Ciasto przepyszne??

  66. Monika pisze:

    Czy ciasto wyjdzie z dżemem jagodowym? Jeśli tak to dżem położyć na piankę czy lepiej na spód?

    • Agata pisze:

      Moniko, wyjdzie z dżemem, nie tylko jagodowym 🙂 Myślę, że lepiej rozsmarować dżem na podpieczonym spodzie, bo bardzo trudno będzie go ładnie rozłożyć na piance 😉

  67. Aneta pisze:

    A ze świeżymi truskawkami się uda? Czy może powinnam oprószyć je czymś przed wylozeniem na piane? 🙂

  68. Jagoda pisze:

    Hej zobaczyłam przepis zabieram się do robienia. Jedno pytanie ile ubijać białka .ktory moment jest najlepszy żeby przestać?

    • Agata pisze:

      Cześć, Jagodo, ubijaj białka, aż będą sztywne jak na bezę 😉 Poznasz to po tym, że gdy wyjmiesz trzepaczkę z piany, to ona będzie na jej końcu „sterczeć”, a nie opadać.

  69. pelasia pisze:

    Pyszne ciasto. Pierwszy raz takie ciasto robiłam I super się udało. Jedyna uwaga to 500g jagód to zbyt dużo z powodzeniem wystarczy 300g.

  70. Basia pisze:

    Ciasto przepyszne. Wyszło takie jak na zdjęciu ?

  71. Patrycja pisze:

    Witam a można użyć jagód ze słoiczka?

    Pozdrawian

  72. Patrycja pisze:

    Pływają a moze je tak by odcedzić heheh

  73. Patrycja pisze:

    Zakupiłam czarna pożyczkę mrożona dzis 🙂

  74. Marzenka pisze:

    Można dać dżem zamiast swieżych owoców?

  75. Aldona pisze:

    Czy zostawic w uchylonym piekarniku do wystygniecia ,czy od razu wyjąć?

  76. Dorota pisze:

    Ciasto super.Pieklam juz niejedno ale to rewelacja.Zrobilam 1 poltorej proporcji bo robilam na wiekszej blaszce.
    dziekuje za przepis

  77. Monia pisze:

    Witam!
    Po wycieczce na Skrzyczne wróciłam z dwoma litrami jagód. Pomyślałam, że upiekę ciasto,lecz nie byłam w posiadaniu przepisu na takowe. Sięgnęłam do internetu i trafiłam na Twój przepis. Ciasto wyszło rewelacyjne. Bardzo dziękuję.
    Jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis?

  78. mika85 pisze:

    Czy okrągła tortownica tez się nada średnica 30 cm?

  79. Ewelina pisze:

    Super ciacho mi wszystko sie udalo pozdrawiam

  80. Jolka pisze:

    Dziś robiłam i wyszedł super placek, szkoda że nie można tu wkleić zdjęcia ? polecam!!!

  81. Małogrzatamalen pisze:

    Czy jak wyjdę obrazu po upieczeniu bez ostygnięcia w piekarniku to pianka mi nie upadnie? Jak to z tym jest?

  82. Małogrzatamalen pisze:

    Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź,nie opadło ???

  83. Gosia pisze:

    Dzień dobry. Planuję upiec to ciasto w tortownicy, bo nie mam takiej małej blaszki. Jaka powinna być średnica tortownicy? A może lepiej upiec w formie do tarty?

  84. Marek pisze:

    Witam czytam komentarze i chyba większość to panie piszą o poradę lub dziękują za smaczne ciasto godne polecenia. Ja bardzo lubię piec ciasta ( wsparcie oraz wzór do naśladowania to moja kochana Siostra). Na początku szukałem prostego i w miarę szybkiego ciasta , lecz nie długo okazało się że te bardziej wymagające są jeszcze smaczniejsze. Dziś upiekłem pyszne ciacho z pianką i olejem rzepakowy . Dziękuję za fajny i dokładnie podany przepis mam nadzieję baa to jest pewne że jutro będzie smakował bratu z dziewczyną do kawy po powrocie z wakacji 😉 Serdecznie pozdrawiam smakoszy dobrych i własnych wypieków . Pani Agato będę tu częściej zaglądał . Pozdrawiam Marek 🙂

  85. G pisze:

    zrobilem to ciasto na impreze … przetrwalo 10 min 😀 zaj…. place lizac oby wiecej takich przepisow

  86. justa pisze:

    jaka blacha? wymiar?

  87. marcela pisze:

    Chciałam zapytać czy jagody wyjęte prosto z zamrażarki nie zepsują ciasta❔ i czy można je wymieszać z cukrem przed wylozeniem na piankę ❔

  88. marcela pisze:

    To dziękuję za odpowiedz? zawsze jak piekłam to wczesniej rozmrażałam…teraz zrobię inaczej?

  89. marcela pisze:

    Mam jeszcze jedno pytanie…czy blacha 23×39 będzie za duza❔ czy lepiej zrobić je na tortownicy o średnicy 27 cm❔ żeby tez bylo takie piękne jak u ciebie ?

  90. Kasia pisze:

    Uwielbiam to ciasto i moi domownicy również. Pianka jest pyszna, a kruche ciasto – po prostu się n=znam lepszego. Łatwe w przygotowaniu i efektownie wygląda 🙂 i znowu teraz się dopieka w piekarniku – już chyba 3 raz w tym sezonie jagodowym. 🙂

  91. mariolek pisze:

    witam czy ten spod urosnie bo po pozniej jeszcze bo po 20 min wcale nie urusl

  92. Sylwia pisze:

    Witam prubuje zrobic to ciasto , na razie ciasto się chłodzi . a czy trzeba dodawac oleju czy można zrobic bez 🙂

  93. Karola pisze:

    Ciasto super. Piekłam lam 30 min. Extra urosło, tylko po wyjęciu z piekarnika troszkę opadł o. Jest na to sposób na ob? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

banner