Jesienna kawa Inka z musem z winogron
Mam wrażenie, że wszystko przyspieszyło, gdy tylko zaczął się rok szkolny. Ledwo zwlokę się z łóżka i roztrzaskam zadania, które stawia przede mną codzienność, już jest wieczór. Chłodne poranki z pierwszym szronem, szybko szarzejące popołudnia, deszczowe wieczory… Trzeba sobie pomóc, by nie popaść w objęcia jesiennej chandry!
Jakiś czas temu zorientowałam się, że sporą część winy za moje marudne, październikowe usposobienie ponosi kawa. Wlewałam w siebie za dużo kofeiny, wypłukując tym samym z organizmu magnez. Jego niedobory zamieniały mnie w nerwową babę. Ograniczyłam się więc do dwóch kubków i przywróciłam do łask kawę zbożową, którą można pić bez ograniczeń.
Z kawą zbożową można eksperymentować tak samo jak z arabicą czy robustą. To dobra wiadomość dla dzieciatych kawoszy. Dzieci wszystkiego muszą spróbować (szczególnie kiedy to są niedozwolone rzeczy), a dzieci i kofeina to nie jest udane połączenie – porównać je można do strzału w kolano.
Ten przepis na warstwową kawę świetnie się wpisuje w klimat jesiennego podwieczorku i sprawia wrażenie kawy dla „dorosłych”. Pachnący goździkami mus z winogron dodaje kawie słodyczy i charakteru – ręczę, że dzieciaki go pokochają. Te małe i te duże 😉
Składniki (2 porcje):
- 400 g różowych winogron (najwygodniej użyć bezpestkowych)
- 5 goździków
- 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
- 5 łyżeczek klasycznej kawy zbożowej Inka
- 200 ml gorącej wody
- 200 ml mleka
Zacznij od zrobienia musu z winogron: opłukane i osuszone owoce przetnij na połowy, przełóż do rondelka i zasyp cukrem. Jeżeli owoce mają pestki, trzeba się ich pozbyć. Odstaw na kwadrans, by winogrona puściły sok, dodaj goździki i wstaw na kuchenkę.
Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij goździki, odstaw winogrona do lekkiego przestudzenia, po czym starannie zmiksuj i ponownie ustaw na średnim ogniu. Gotuj, często mieszając, jeszcze przez 15 minut, aby odparować płyn. Mus można na koniec dodatkowo przetrzeć przez drobne sitko.
Przygotuj kawę: 5 łyżeczek klasycznej Inki zalej 200 ml gorącej wody. Mleko podgrzej i spień (np. spieniaczem tłokowym, a jak nie posiadasz, to na przykład potrząsając słoikiem – zakręconym, oczywiście).
Do kubków/szklanek nałóż po 2 – 3 łyżeczki musu z winogron (pozostały przechowuj do tygodnia w lodówce), następnie wlej ciepłe, spienione mleko i na koniec gorącą kawę zbożową.
/wpis zawiera lokowanie produktu/
Tak pięknie podane- jaka to kategoria? Wydaje się, że „trudne”.
Wbrew pozorom całkiem łatwe 🙂
Wygląda wyśmienicie! Pomyślę o takiej w najbliższy chłodny wieczór
pysznie wygląda:)Tyle że po ostatnich perypetiach mojej małej bo nie mogła usnąć a ja jak szalona wielbicielka inki ciągle ją pijąca w sensie 3 kubki dziennie zamiast koffeinówki, zaczęłam zastanawiać się czy zawarta w ince cykoria nie wpływa przypadkiem na zachowanie małej w ciągu dnia i wieczorem bo jest jakoś dziwnie pobudzona, a to płaczliwa a o chichrająca się???co o tym sądzicie??czy cykoria może działać na rozregulowanie dziecka???odpiszcie plis