Jajka faszerowane śledziem i suszonymi pomidorami
Za tydzień z hakiem będziemy obchodzić Wielkanoc, ale już od początku marca blogi kulinarne utrudniają wielu osobom rytualny post, publikując – nomen omen – posty ze smakowitymi propozycjami na świąteczny stół. Trochę mi te przedświąteczne aktywności popsuły humor, bo uświadomiły mi, jak u mnie słabo z planowaniem wpisów na Wszechjedzącą. Mogłam sobie przecież materiał przygotować w zeszłym roku, wchodząc między biesiadników a stół podczas uroczystego śniadania – jak każdy szanujący się profesjonalny twórca, który myśli przyszłościowo o „contencie”.
I tak się pogrążałam w trochę błogim a trochę frustrującym nieróbstwie, kontemplowałam przeciekający przez palce czas i obiecywałam sobie, że w przyszłym roku publikować będę tegoroczną Wielkanoc.
Coś we mnie pękło, gdy u Beaty z bloga Magazyn Kuchenny zobaczyłam przepis na jajka faszerowane ze śledziem. Klepnęłam się wtedy głośno w czoło i zakrzyknęłam w środku, w Agacie: „że też na to sama nie wpadłam!”. Pasjami zjadam przecież sałatkę śledziową, która składa się z matiasa, korniszona, drobno posiekanej cebuli, kukurydzy lub/i groszku z dodatkiem majonezu i ugotowanego na twardo jajka. A z podobnych składników można przecież zrobić genialny farsz do jajek na wielkanocny stół.
Nie czekając do wielkanocnego śniadania, przygotowałam swoją wersję – z suszonymi pomidorami.
Jeśli masz wątpliwości co do tego, czy solone filety śledziowe będą smaczne albo nie masz czasu i cierpliwości, żeby je moczyć i próbować, czy są już dobre, to polecam Ci użyć płatów śledziowych w oleju roślinnym (wybieraj takie, które są w oleju rzepakowym). Zamiast kiełków rzodkiewki możesz dodać drobniutko posiekaną szalotkę, dymkę lub szczypiorek. Jeśli nie dysponujesz rozdrabniaczem, to suszone pomidory posiekaj jak najdrobniej i wymieszaj je z pozostałymi składnikami.
Składniki (dla 3 – 4 osób):
- 6 – 8 jajek
- 3 łyżki majonezu (najlepiej domowego)
- 3-4 suszone pomidory z oliwy
- 1 ogórek konserwowy (korniszon)
- 2 wymoczone filety śledziowe (mogą być z oleju)
- 1 czubata łyżka posiekanych kiełków rzodkiewki + do dekoracji
- świeżo mielony czarny pieprz
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek, przekrój wzdłuż na pół i wyjmij żółtka.
Filety śledziowe posiekaj jak najdrobniej i wyłóż na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar wilgoci. Analogicznie postąp z korniszonem.
Kiełki z grubsza posiekaj.
Majonez, suszone pomidory wyjęte z oliwy oraz żółtka zmiksuj. Połącz z posiekanymi śledziami, ogórkiem i kiełkami, wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku pieprzem. Soli raczej nie trzeba będzie dodawać, wg mnie wystarczy słoność śledzia.
Tak przygotowanym farszem napełnij połówki jajek i udekoruj kiełkami rzodkiewki lub inną zieleniną.
Jeśli zostanie Ci farsz, to możesz nim posmarować kanapki.