Gofry marchewkowe
Skoro można zrobić ciasto marchewkowe, to równie dobrze można i gofry. Zaskakujące, że to właśnie gofry z dodatkiem warzyw cieszą się u moich dzieci największą popularnością. W jesienne wieczory często piekliśmy gofry dyniowe, za które Człowiek Wyżerka dałby się pokroić. Panna Grymaśna z kolei domagała się tych z pieczonym batatem. Kombinowałam również z burakiem, jednak ziemisty posmak sprawiał, że opinie na temat tego wytworu były dość mocno podzielone – z dobrym dżemem na szczęście da się zjeść wszystko. Popołudniowy mrok i brak weny do pisania spowodowały, że nie ma ich na blogu. Mimo tego, że jesienią urodziłam dwójkę dzieci, nie jestem szczególnie płodna w tym okresie. Liczę, że wiosenne ożywienie udzieli się i mojemu blogowaniu.
Gofry marchewkowe są bardziej sycące i zdrowsze niż te klasyczne – z samej tylko białej mąki, jajek i mleka. Tutaj dodałam mąkę orkiszową oraz płatki owsiane – nie miałam więc żadnych wyrzutów sumienia, kiedy pozwalałam dzieciom na kolejną i kolejną dokładkę. Ciasto przygotowałam z podwójnej porcji podanych niżej składników i do końca piekło się w gofrownicy tak samo dobrze. Nadmiar wystudzonych gofrów owinęłam folią spożywczą, aby nie wyschły na wiór i na drugi dzień gofry odgrzewałam przez minutę w gofrownicy. Dawały radę! 🙂
Składniki (ok. 10 sztuk):
- 120 g marchewki (1 spora sztuka)
- 2 duże jajka
- 200 g mleka
- 30 g oleju rzepakowego albo roztopionego masła
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 60 g mąki orkiszowej chlebowej (typ 630)
- 40 g płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego lub ½ łyżeczki cynamonu
- 30 g cukru kokosowego lub trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczone
dodatkowo:
- olej rzepakowy do natłuszczania gofrownicy
- bita śmietana do podania
- świeże owoce do podania
- ulubiony dżem do podania
Marchewkę rozdrobnij w malakserze albo zetrzyj na tarce, przełóż do dużej miski.
Dodaj jajka, mleko, olej oraz suche składniki (mąkę pełnoziarnistą i chlebową, płatki owsiane, cukier waniliowy i kokosowy, proszek do pieczenia oraz sodę), miksuj do połączenia.
Nakładaj porcje ciasta na lekko natłuszczoną gofrownicę.
Piecz przez około 3 – 4 minuty, następnie odkładaj na kratkę, żeby gofry odparowały i nabrały dzięki temu więcej chrupkości.
Gofry marchewkowe podawaj z wybranymi dodatkami.