Frittata z młodymi ziemniakami i szpinakiem
„No patrz, nie wiedziałem, że na studiach, kiedy chciałem się tanio najeść, robiłem sobie frittatę” – ucieszył się Małż, kiedy postawiłam przed nim talerz z tym daniem.
Czasem nieświadomie odbywamy kulinarne podróże – zastanawiałam się, z czego to może wynikać. Rozwiązanie znalazłam przypadkiem.
Niedawno obejrzałam na YouTube kilkuminutowy film pt. „The DNA Journey”, w którym przedstawiono wyniki badań materiału genetycznego ludzi różnych narodowości. Wyniki przedstawione przez naukowców były dla nich niezwykle zaskakujące. Na przykład mężczyzna, który deklarował się jako stuprocentowy Anglik, miał w sobie m.in. niemieckie geny, a Francuzka okazała się w 32% Brytyjką. Czysta rasa nie istnieje. „Masz więcej wspólnego ze światem, niż myślisz” – tymi słowami kończy się zapis eksperymentu.
Nic dziwnego zatem, że zdarza nam się bezwiednie odtwarzać smaki i dania, których nigdy nie próbowaliśmy i których nawet nie potrafimy nazwać. Tak było z tą frittatą Małża. Przy okazji zauważę, że włoska frittata przygotowana z ziemniakami bardzo jest podobna do hiszpańskiego przepisu na tortilla de patatas. Coś jest na rzeczy 🙂
Składniki (2 – 4 porcje):
- 500 g drobnych, młodych ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 garści szpinaku baby
- 5 – 6 dużych jaj
- przyprawy: sól, czarny pieprz, chili
Ziemniaki porządnie wyszoruj, nie musisz ich obierać. Ugotuj i ostudź.
Do frittaty możesz też wykorzystać młode ziemniaki, które zostały z obiadu.
Czosnek drobno posiekaj, a ziemniaki pokrój na plastry o szerokości 2 cm. Szpinak opłucz i osusz.
Na patelni o średnicy około 25 cm rozgrzej masło i wrzuć czosnek. Smaż na średnim ogniu przez minutę, następnie dodaj ziemniaki i smaż przez 3 do 5 minut, delikatnie mieszając. Delikatnie osól.
W międzyczasie rozkłóć jajka, dosypując do nich płaską łyżeczkę soli i po szczypcie pieprzu i chili.
Kiedy ziemniaki lekko się zrumienią, dorzuć do nich szpinak i podsmażaj przez chwilę, żeby liście zwiędły.
Na ziemniaki ze szpinakiem wylej roztrzepane jajka i ostrożnie poruszaj patelnią, żeby masa rozłożyła się równomiernie.
Smaż na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 10 – 15 minut.
Gdy jajka na wierzchu będą prawie ścięte, zestaw patelnię z ognia i poczekaj jeszcze kilka minut – frittata dojdzie. Możesz zjeść na gorąco lub na zimno.
Pyszna bomba węglowodanowa na obiad;) Na pewno spróbuję!
Muszę to zrobić 😉
Jakiego oleju najczęściej używasz?
Muszę to zrobić 😉
Jakiego oleju najczęściej używasz do potraw?
Rzepakowego 🙂
Wygląda bardzo apetycznie, a do tego jakoś wykonanych zdjęć rewelacyjna 🙂 Podwójny talent. pogartulować tylko 🙂
Bardzo dziękuję za przemiły komentarz i zachęcam do skorzystania z przepisu, jak tylko pojawią się młode ziemniaki 🙂
O matko! Wygląda przepysznie <3