Długo pieczona łopatka wieprzowa (pulled pork) z kiszoną kapustą
Zimne noce, wiatr wyjący za oknem, gorące kaloryfery. A gdyby tak jeden z nich zakręcić, a zamiast tego na noc włączyć piekarnik i rano wyjąć z niego pyszną, mięciutką i soczystą pieczeń? Takie mięsko z łatwością rozdziela się na włókna za pomocą dwóch widelców i można je zajadać w formie burgerów (najlepiej z własnoręcznie zrobionymi bułkami), albo zapakować między solidne pajdy domowego chleba na zakwasie, czy po prostu zjeść na obiad.
Pomysł na dodanie kapusty podsunął mi Małż, który od dawna mi marudzi, żebym zrobiła mięso w słoiku z kiszoną kapustą (coś na wzór mięsnych konserw). Dla niego to smak dzieciństwa, bo jego śp. Tato dość często robił takie cudo. Niestety, mam opory, bo raz, że przepisu nikt nie pamięta, a dwa, że sprostać oczekiwaniom postawionym przez wspomnienia nie jest łatwo. Póki co, mój szanowny Małżonek zadowolił się poniższą propozycją, uszlachetnioną dodatkiem kuminu, który podobnie jak kminek świetnie się odnajduje w towarzystwie zarówno kiszonek, jak i mięs.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 kg kiszonej kapusty
- olej rzepakowy
- przyprawy: 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 1 czubata łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego), sól morska
Łopatkę natrzyj solą morską oraz pieprzem i kuminem roztartym w moździerzu. Całą powierzchnię mięsa natrzyj olejem rzepakowym. Odstaw na kilka godzin do lodówki (może być na całą noc lub dłużej).
W naczyniu żaroodpornym (użyłam garnka rzymskiego) ułóż połowę kiszonej kapusty (jeśli jest bardzo kwaśna, to przepłucz ją wodą i odciśnij dobrze), na niej połóż zamarynowaną łopatkę i obłóż pozostałą kapustą. Naczynie przykryj pokrywką i piecz przez 8 godzin w 90°C.
Po upieczeniu porozdzielaj mięso na włókna za pomocą dwóch widelców i zajadaj z mięciutką, aromatyczną kiszoną kapustą.
Oooo!!! Uwielbiam takie przepisy- samosięrobiące 😉 przy dwójce małych dzieci jak znalazł!
Nawet bez dzieci ma swój urok 😀
Matko kochana… 8h pieczenia, zbankrutowałabym przez rachunki 😉 Ja piekę przez godzinę w 180st. i łopatka jest pyszna i soczysta. Muszę spróbować z kapustą, fajny pomysł 🙂
Wbrew pozorom wcale nie wychodzi tak drogo za ten prąd. Pozdrawiam 😉
Zrobilam to dzisiaj na obiad i wyszło wspaniałe. Nie miałam tyle kiszonej kapusty, więc dodałam 3 drobno pokrojone kwaśne jabłka.
Dziękuję Agato ??
Uwielbiam mięsko z pieczonymi jabłkami! <3 Bardzo się cieszę, że Ci smakowało. Ściskam!