Aromatyczne pieczone uda z kurczaka
Ostatnio zaniedbałam nieco blog, pogrążając się w lenistwie błogim, choć okupionym wyrzutami sumienia. Czekając na przypływ weny, oglądałam za dużo seriali i piłam zbyt wiele kawy. W chwilach takiego totalnego niechciejstwa nie raz aż mnie ręka świerzbiła, żeby zamówić dowóz kubełka z KFC. Tak – „blogiery kulinarne” też je jedzą – wcale się tego nie wstydzę. Nałogowo zamawiam też pizzę z osiedlowej knajpki.
Przed ciągłym uleganiem zachciankom na kubełek chronią mnie trzy rzeczy: primo – jeszcze trochę sobie pofolguję, to będę wyglądała jak foka, secundo – pójdę z torbami, tertio – znam fajny przepis na pieczone udka z kurczaka.
Te pieczone uda z kurczaka są tak proste w przygotowaniu, że każda kulinarna noga – nomen omen – da sobie z nimi radę. Wystarczy po prostu wymieszać z mąką kompozycję aromatycznych przypraw i obtoczyć w tym kawałki mięsa. To naprawdę banalny przepis i nic mu nie brakuje! Zamiast ud można użyć całych nóg albo skrzydełek. W przypadku tych drugich trzeba będzie skrócić czas pieczenia do około 30 minut.
Składniki (4 porcje)
- 8 ud z kurczaka zagrodowego
- 1 szklanka (160 g) mąki pszennej
- przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli, 2 łyżeczki mielonego imbiru, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu, ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (albo więcej)
- 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego albo oliwy z oliwek
Rozgrzej piekarnik do 220°C.
Do miski wsyp mąkę i wymieszaj ją ze wszystkimi przyprawami. Jeśli lubisz ostrzejsze dania, możesz dodać więcej pieprzu kajeńskiego. Mąkę z przyprawami możesz połączyć również w papierowej torebce.
Uda pojedynczo obtaczaj w mące i odstaw na 15 minut. Po tym czasie jeszcze raz obtocz je w mące, aby uzyskać grubszą panierkę.
Duże naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem (olejem albo oliwą). Ułóż na nim obtoczone w mące uda skórą do góry. Piecz je przez około 45 minut, obracając je co 15 minut. Skórka będzie złota i chrupiąca, a mięso soczyste.