Ananasowe lassi
Ananas ma w sobie coś, co sprawia, że jest dobry niemal na wszystko. Ostatnio sama się o tym przekonałam, kiedy dopadło mnie zapalenie oskrzeli. A zainteresowałam się nim, bo szukałam naturalnych metod przyspieszających przemianę materii, więc to działanie było korzystnym efektem ubocznym.
Ze zrzucaniem wagi mi nie wychodzi, bo jestem typem, który zajada emocje i jedną dietą się nie naje, ale uporczywy kaszel złagodniał, od kiedy codziennie zaczęłam wcinać przed posiłkiem kawałek świeżego ananasa. Zaciekawiona tą obserwacją wyczytałam w internetach, że stało się to za sprawą enzymu zwanego bromeliną (albo bromelainą). Działa on korzystnie na układ oddechowy, pokarmowy i krwionośny, wspomaga także układ odpornościowy.
Żeby nie było tak różowo dodam, że warto wiedzieć, że względu na wspomnianą substancję ananas nie powinien być codzienną ciążową zachcianką. Spore grono lekarzy jest zdania, że nadmierne jego spożycie może przyspieszyć poród.
Bromelina jest też przyczyną wielu deserowych katastrof u niczego niepodejrzewających młodych kurek domowych, ponieważ sprawia, że żelatyna nie chce tężeć. Dlatego właśnie świeży owoc nie nadaje się do galaretek z wykorzystaniem żelatyny.
No, wystarczy tej teorii, przejdźmy do przepisu na koktajl. W przepisie podpowiadam, jak można obrać ananasa – jest to jedna z wielu metod, nie jakaś „jedynie słuszna”.
Przed wykorzystaniem świeżego owocu w koktajlu koniecznie zasyp go cukrem, aby puścił sok – w przeciwnym wypadku wejdzie on w reakcję z jogurtem i lassi może mieć nieprzyjemny, gorzkawy posmak. Syrop powstały w ten sposób możesz wykorzystać do przygotowania np. orzeźwiającej lemoniady.
Składniki (4 porcje – około 1 l)
- 1 spory ananas (ok 400 g po oczyszczeniu) + ok. 2 łyżki cukru (najlepiej nierafinowanego trzcinowego) lub odsączony ananas z puszki
- pół szklanki zimnej wody albo szklanka lodu w kostkach
- 400 g gęstego jogurtu naturalnego
- opcjonalnie: 1 łyżka miodu (lub więcej do smaku)
- przyprawy: ½ laski wanilii albo 1 łyżka tartego świeżego imbiru
Ze świeżego ananasa zetnij pióropusz i podstawę, ułóż go pionowo na desce i ostrym nożem zetnij skórkę, tak aby „oczka” były widoczne. Oczka ułożone są w taki sposób, że tworzą skośne linie. Wystarczy więc usunąć je, wycinając po skosie płytkie kliny. Tak przygotowany owoc przetnij wzdłuż na cztery części i wytnij ze środka zdrewniały „głąb”.
Spreparowanego ananasa pokrój w kostkę, przełóż do miski i oprósz cukrem. Odstaw na pół godziny, następnie odlej syrop. Jeśli używasz ananasa z puszki te wszystkie etapy pomijasz.
Odsączonego ananasa i pozostałe składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Zamiast wody użyj lodu, jeśli wiesz, że twój sprzęt sobie z tym poradzi. Lód możesz osobno rozdrobnić za pomocą przystawki do jego kruszenia i wymieszać z koktajlem tuż przed podaniem.
Aby wzbogacić smak koktajlu, ananasowe lassi możesz zmiksować np. z ziarenkami wyskrobanymi z połowy laski wanilii albo z kawałkiem imbiru.