Gulasz wieprzowy z pieczarkami i rozmarynem
Zauważyłam, że jak tylko zacznie się ochładzać, to czytelniczy ruch na moim blogu zaczyna się zwiększać. Wychodzi na to, że wpadacie do mojej kuchni po to, aby się rozgrzać 🙂 Fajnie, cieszy mnie to. W nagrodę proponuję Wam zrobienie tego, nieskromnie zareklamuję, przepysznego i mało absorbującego gulaszu z karczku wieprzowego (karczek to bardzo uniwersalne mięcho, zauważyliście?). Mięso w nim jest bardzo mięciutkie, soczyste i pełne smaku. Pieczarki, które kojarzą mi się z ciepłem wilgotnej łąki, doskonale się z nim komponują, a rozmaryn nadaje potrawie jednocześnie i świeżego, i rozgrzewającego charakteru.
Tak nam ten gulasz posmakował, że w najbliższym czasie chyba nie ugotuję innego, tylko będę serwowała ten – do przejedzenia 🙂
Składniki:
- 50 dag karczku
- 3 spore cebule
- 20 dag pieczarek
- masło klarowane albo olej do smażenia
- przyprawy: sos sojowy, sól, czarny pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, suszony rozmaryn
Cebule obierz, poszatkuj i zeszklij na maśle klarowanym, delikatnie soląc. W międzyczasie karczek pokrój w kostkę, zalej sosem sojowym (około 2 łyżki) i oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Kiedy cebula będzie gotowa, na patelnię wrzuć mięso i obsmaż. Gdy karczek lekko się zrumieni, przełóż całość do rondelka, zalej taką ilością wody, aby przykryła mięso i dodaj przyprawy: ze 2 listki laurowe, 4-6 ziaren ziela angielskiego. Gotuj na niewielkim ogniu przez około godzinę w razie potrzeby uzupełniając płyn.
Przygotuj pieczarki – jeśli jest taka konieczność, to obierz je ze skórki (przeważnie wystarczy przetrzeć je wilgotną ściereczką) – poodrywaj im nóżki i posiekaj (hm…, sadystycznie :D), kapelusze pokrój na półplasterki. Dodaj je do gulaszu i dopraw rozmarynem (wystarczy płaska łyżeczka suszonego albo jedna oskubana gałązka świeżego). Duś jeszcze przez pół godziny.
Świetnie smakuje z kaszą gryczaną lub kopytkami.
pachnie z monitora 🙂