Wytrawne muffiny z warzywami i serem
Idealna propozycja dla tych, którym przejadły się kanapki albo wiedzą, że nadchodzący poranek będzie zabiegany i zabraknie czasu na to, żeby je zrobić. Upiekłam je, bo nikomu nie chciało się iść do sklepu, a na robienie chleba nie miałam już sił. Zrobienie tych babeczek zajmuje dosłownie 10 minut (nie licząc pieczenia). Jako dodatków użyłam m. in. sera w aromatyzowanym ziołami oleju, który robi moja Mama. Spokojnie można go zastąpić twardym, wyraźnym w smaku serem typu feta lub innym ulubionym, pokrojonym w kostkę.
O wypiekach tego typu warto pomyśleć, kiedy planujemy np. całodniowy wypad za miasto – świetnie nadają się na piknik na łonie natury. Człowiekowi Wyżerce muffiny smakowały na śniadanie tak bardzo, że nie grymasiłby, gdyby miał je jeszcze zjeść na obiad. A na zielonej trawce? Pożarłby je w try miga 🙂
Składniki (12 dużych albo 18 standardowych)
- 500 g mąki pszennej (typ 650)
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 100 ml oleju ziołowego
- 300 ml maślanki
- 2 jajka
- dodatki: pół czerwonej papryki, pół pęczka szczypiorku, około 1/2 kostki sera typu feta, kilka oliwek, kilka pomidorków koktajlowych, kilka listków bazylii (u mnie bordowej)
Najpierw przygotuj dodatki: opłucz i osusz warzywa, paprykę* i fetę pokrój w kostkę, oliwki na plasterki, pomidorki na pół lub na ćwiartki, szczypiorek posiekaj. Pomidorki i bazylię odłóż na bok.
Mąkę razem z sodą przesiej do miski, dodaj sól i rozmaryn.
W drugim naczyniu połącz płynne składniki: maślankę, olej i jajka – rozbełtaj je i wlej do miski z mąką. Wymieszaj do połączenia składników. Wrzuć dodatki (za wyjątkiem pomidorków i bazylii).
Mieszaninę przekładaj do foremek na muffinki (standardowo do 3/4 wysokości), na wierzchu udekoruj pomidorkami i bazylią. Piecz przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
*możesz ją też (jeśli cierpisz na nadmiar czasu) posmarować oliwą, posypać ulubionymi przyprawami, włożyć do woreczka do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut, po czym oskórować i dopiero wtedy pokroić.
OBŁĘD!!! Ja to chcę jutro na śniadanie…
mam pytanie, jak dlugo można je przechowywac? chcialabym zabrac w podroz i upiec dzien wczesniej, co o tym sądzisz? pozdrawiam
Spokojnie możesz je upiec dzień wcześniej i zamknąć po ostygnięciu w szczelnym pojemniku – dadzą radę:)
Pozdrawiam serdecznie
Obłęd:) Zrobiłam je następnego dnia po dodaniu do akcji.
Bardzo mi miło, że skorzystałaś z mojego przepisu 🙂
Muffinki wychodzą także na mleku 🙂 Robi się w mig!
Dziś były na kolację, jutro będą na śniadanie.
Czy Maślanka jest konieczna?
Można zastąpić mlekiem lub jogurtem 🙂
Mleko w takiej samej ilości jak Maślanki?
tak
Można dodać jeszcze ser, szynkę i inne dodatki?
Pewnie 🙂
Można użyć zwykłego oleju rzepakowego?
Oczywiście 🙂