Pstrąg z patelni w sosie koperkowym
Ten przepis na smażonego pstrąga jest banalnie prosty i niewiarygodnie pyszny za sprawą specjalnego sosu (nie mylić ze „specjalnym” sosem z dworcowych knyszarni :P). Cały jego sekret polega na tym, że bazą do niego jest masło, na którym smażyła się wcześniej ryba. Masło klarowane przejmuje dużo smaku od delikatnie przyprawionego pstrąga i tworzy z nim integralną całość. Koperek nadaje lekkości a kremówka – znamion rozpusty 😉
Przepis podpatrzyłam u mojej Mamy.Składniki (dla 3 osób):
- 3 sprawione pstrągi
- 2 łyżki klarowanego masła
- 200 ml kremówki
- pęczek koperku (drobno posiekany)
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia ryb
Pstrągi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz z wewnątrz i zewnątrz solą, odstaw na kwadrans. Po tym czasie obtocz w mące, nadmiar otrząśnij i smaż na rozgrzanym maśle przez około 5 minut z każdej strony*.
Na patelnię i resztę tłuszczu, na którym smażyła się ryba, wlej kremówkę i dodaj posiekany koperek. Zagotuj, dopraw solą i pieprzem do smaku, następnie przelej do sosjerki i podawaj do ryby. Smacznego! 🙂
*pierwszą stronę smażę pod szczelną pokrywką – ryba szybciej dochodzi. Kiedy smażę drugą stronę, zdejmuję pokrywkę, żeby nie „parować” skórki – powinna zachować chrupkość 🙂
jak to jest, że wszystko co smaczne , albo przyjemne to albo tuczące, albo grzech…..
Pyszna rybka 🙂 takie proste dania są zawsze najlepsze 😀
No ba! czasem nie ma co kombinować 🙂
Mam pytanie do przepisu należy użyć ilu procentowej kremówki ? Pozdrawiam
Sylwio, procenty w tym wypadku nie są tak bardzo istotne. Z 36% sos będzie nieznacznie gęściejszy. Pozdrawiam 🙂