Szybkie i proste ciasto z rabarbarem i truskawkami
Kiedy nosiłam Głodzillę pod sercem, bardzo często piekłam to ciasto (nawet 2 razy w tygodniu przez większą część sezonu truskawkowego). Pewnie temu zawdzięczałam znaczny przyrost masy 😛 Dopiero w tym roku dodałam do tego ciasta rabarbar, ponieważ w tamtym okresie unikałam go jak ognia za sprawą pewnej miłej pani, która odradziła mi jego zakup, widząc, że jestem przy nadziei. Wytłumaczyła mi, że jest położną, więc wie, że ciężarne powinny się wystrzegać rabarbaru ze względu na szczawiany, które zabierają wapń z organizmu (ach, te wszechobecne „ciocie dobre rady”). Teraz jednak stwierdziłam, że raz mi nie zaszkodzi 😉
Składniki (forma o wymiarach 25cm x 35 cm):
- 7 jajek
- 180 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g obranego rabarbaru + 1 łyżka cukru
- 300 g truskawek
Roztop masło i ostudź je.
Truskawki opłucz i pourywaj szypułki. Rabarbar (obrany) pokrój na centymetrowe kawałki i oprósz cukrem.
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli. Kiedy już będą sztywne, stopniowo wsypuj cukier i nadal ubijaj.
Dodaj żółtka i masło oraz przesiej obie mąki z dodatkiem proszku do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.
Jednolitą masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25×35 cm), następnie poukładaj na niej rabarbar i truskawki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez pół godziny (sprawdź jeszcze dla pewności patyczkiem).
no, no!
pyszne:)
Dziękuję za udział w akcji rabarbar 🙂
Pozdrawiam,
WaniliowaChmurka
Przepis wypróbowany! Ciacho bardzo proste, pyszne i szybko zjedzone 🙂 Dziękuję i poproszę o wiecej pomysłów na ciasta.
Takie komentarze dodają mi skrzydeł 🙂 dzięki!
No pyszne bo swietne rrce to robia i serce
Naprawde przepyszne! i bardzo proste! Pomagala mi moja 4 letnia corka i swietnie sie przy tym bawila, potem zanioslysmy ciasto w gosci i tez bardzo smakowalo 🙂
super! rośnie mała kuchareczka 🙂
To ciasto jest pyszne i bardzo łatwe w zrobieniu! Polecam!