Kurczak w sosie pomidorowo-paprykowym
Jest kilka takich składników, które zawsze mam w kuchni. Jako obywatelka Kraju Kwitnącej Cebuli bardzo dbam o to, żeby nigdy nie brakowało mi cebuli i czosnku. W sezonie przeziębieniowym produkuję z nich namiętnie syrop z dodatkiem miodu lipowego, imbiru, kurkumy, pieprzu i soku z cytryny. Niektórzy nienawidzą tej domowej mikstury, ale ja uwielbiam jej smak. Tylko jeśli ktoś ma katar i oddycha po tym syropie przez usta, lepiej trzymać się od niego na rozsądny dystans…
Wracając do tego, co zawsze mam w kuchni – pomidory w puszce lub butelki pełne passaty też dają mi poczucie kulinarnego bezpieczeństwa. Jak się ma cebulę, czosnek, pomidory i paprykę, zawsze można zmajstrować bazowy sos, który pasuje do wszystkiego i który można dowolnie ulepszać.
Przed Wami właśnie taki przepis na kurczaka w sosie, który wymaga niewiele zaangażowania i umiejętności. Dorzuciłam do niego trochę oliwek, doprawiłam cynamonem (bo pomidory kochają się skrycie w cynamonie – jeśli o tym nie wiedzieliście, sprawdźcie koniecznie!), octem balsamicznym i odrobiną cukru. Uduszone w tym sosie kawałki kurczaka są idealnie miękkie i soczyste.
Składniki (4-6 porcji):
- 3 ćwiartki tylne z kurczaka (ok. 1 kg lub tyle samo pałek albo podudzi)
- 3 papryki (mogą być różnokolorowe)
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- papryczka chili, ½-1 w zależności od preferowanej ostrości (opcjonalnie)
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek, ilość do smażenia
- 1 butelka passaty pomidorowej (700 g) lub 2 puszki krojonych pomidorów
- 50 g oliwek (zielone lub czarne, jak wolisz)
- przyprawy: 2 liście laurowe, cynamon, zioła prowansalskie, 1 łyżka octu balsamicznego lub winnego (opcjonalnie), cukier, pieprz i sól
- natka pietruszki, do dekoracji
Ćwiartki kurczaka przekrój tak, aby oddzielić pałki od udek. Oprósz ze wszystkich stron solą i pieprzem, odstaw na czas przygotowywania kolejnych składników. Nie musisz ich wkładać do lodówki.
Papryki pokrój w ćwiartki, a ćwiartki w dość szerokie paski (2-3 cm). Cebulę pokrój w piórka, a czosnek z grubsza posiekaj. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki lub nie planujesz dzielić się tym daniem z dziećmi, posiekaj też papryczkę chili.
W szerokiej, głębokiej patelni (moja ma średnicę 28 cm) rozgrzej 3 łyżki oleju i obsmaż kawałki kurczaka na rumiano ze wszystkich stron.
Mięso przełóż je na chwilę na talerz i na jego miejsce daj cebulę i czosnek. Smaż, aż się zeszklą, następnie dodaj zrumienione mięso, passatę, 2 liście laurowe, ½ łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, ocet balsamiczny (opcjonalnie) i 1 łyżeczkę cukru. Duś na niewielkim ogniu pod przykryciem około 30 min, w razie potrzeby dolewając od czasu do czasu odrobinę wody.
Po tym czasie dodaj paprykę i oliwki (możesz je przekroić na pół, ale nie musisz), umieszczając je między kawałkami mięsa, aby były zanurzone w sosie. Duś kolejne 10-15 min.
Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki z dodatkiem ulubionej kaszy, ryżu lub pieczywa.
Uwielbiam?Nie wiem ile już razy gotowałam tę potrawkę. Jest niesamowita. Dziś kolejny raz zagości na naszym stole. Bardzo dziękuję za ten przepis i pozdrawiam ciepło. ?
Olu, jak miło Ciebie tu widzieć! <3 Pęcznieję z radości, że tak często ten kurczak u Ciebie gości 😀
Ściskam! :*