Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką Muscovado
Zawsze staram się do ciasta drożdżowego dawać jak najwięcej żółtek i masła – to właśnie te składniki sprawiają, że placek drożdżowy jest lekki i puszysty, ładnie wyrasta i nie czerstwieje tak szybko. W takim wypadku nie trzeba dodawać do ciasta dużej ilości drożdży, żeby uzyskać satysfakcjonujący efekt. Drugą kwestią jest też czas – zaczyn musi mieć chwilę, aby drożdże się rozhulały i dały radę rozkręcić imprezę w cieście właściwym. Kwadrans to niezbędne minimum na ich biforek. Potem z godzinkę trzeba im dać, żeby pobuzowały przed przełożeniem do formy. A ciasto w formie wyrasta tyle, ile zajmuje rozgrzanie piekarnika. To mój przepis na drożdżowy sukces.
Co jeszcze sprawia, że drożdżowe nie czerstwieje tak szybko? Tu trzeba się pochylić nad tym, co na nim leży. Owoce i kruszonka to nieśmiertelny klasyk, który bezbłędnie się sprawdza. W tym przepisie wykorzystałam kontrastujące ze słodkim ciastem kwaskowato-winne renety, które posypałam kruszonką przygotowaną z pszennej mąki razowej i cudownie karmelowego ciemnego trzcinowego cukru Muscovado, podkręconego jeszcze nutą cynamonu. Tego samego cukru sypnęłam dość szczodrze również do ciasta i to właśnie jemu zawdzięcza ono ciemny kolor.
Składniki (kruszonka):
- 150 g pszennej mąki razowej
- 90 g ciemnego cukru trzcinowego Muscovado
- 1½ łyżeczki cynamonu
- 90 g masła, pokrojonego w kostkę
Ciasto drożdżowe (blacha ok. 40 x 25 x 6 cm):
- 250 g letniego mleka
- 25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży suszonych (7-8 g)
- 150 g ciemnego cukru trzcinowego Muscovado
- 1 łyżeczka cynamonu lub 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 550 g mąki pszennej (typ 650 lub 850)
- 130 g miękkiego masła, podzielonego na kawałki
- 1 jajko
- 3 żółtka
- ½ łyżeczki soli
- 500-600 g kwaśnych jabłek, np. Reneta, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
Zacznij od przygotowania cynamonowej kruszonki. Do malaksera wsyp mąkę, cukier i cynamon, dodaj masło i miksuj do momentu, aż powstaną grudki. Możesz też kruszonkę wyrobić ręcznie, szybko rozcierając składniki w palcach. Kruszonkę odstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Najpierw zrób zaczyn. Do miski wlej letnie mleko, pokrusz do niego świeże drożdże albo wsyp zawartość opakowania drożdży instant, dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw na około 15 min.
Po tym czasie dodaj cynamon, mąkę, masło, jajko, żółtka i sól. Wyrabiaj 3-5 min w robocie kuchennym lub ręcznie do momentu, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie gładkie i lśniące ciasto. Odstaw pod przykryciem na ok. 1 godz. lub do podwojenia objętości.
W tym czasie jabłka rozdrobnij w malakserze tak, żeby powstały małe kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyrośnięte ciasto krótko wyrób.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na nią ciasto drożdżowe, rozprowadzając je równo po całym dnie, posyp je jabłkami i przygotowaną wcześniej kruszonką.
Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Piecz ok. 60 min (góra/dół, środkowa szyna).
Wykonanie w urządzeniu Thermomix®:
Do naczynia miksującego wsyp mąkę, cukier i cynamon, dodaj masło, rozdrobnij 10 s/obr. 6. Kruszonkę, przełóż do innego naczynia, odstaw do lodówki.
Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj drożdże i cukier, podgrzewaj 5 min/37°C/obr. 1. Zaczyn pozostaw w naczyniu miksującym na 15 min.
Dodaj cynamon, mąkę, miękkie masło (pokrojone na kawałki), jajko, żółtka i sól, wyrób 3 min/Interwał. Pozostaw w naczyniu miksującym na ok. 60 min, następnie wyrób 1 min/Interwał.
Ciasto przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie rozprowadź po całej powierzchni, odstaw.
Do naczynia miksującego włożyć jabłka (bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki), rozdrobnij 3 s/obr. 5. Jabłka przełóż na ciasto, następnie posyp kruszonką. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.
Piecz ok. 60 min (180°C, góra/dół, środkowa szyna).
Twoje ciasto widzielibyśmy z gałką lodów waniliowych do filiżanki kawy z mlekiem. Rozmarzyliśmy się 🙂