Zupa krem z brokuła i jabłek
Niemal dwa lata temu podjęłam się zredagowania wyjątkowej książki kucharskiej „Oczami Mistrza i przyjaciół”, będącej efektem spontanicznej inicjatywy Łukasza Kołodzieja. W książce tej 16 kucharzy złożyło hołd Lesławowi Kołodziejowi, wybitnemu wrocławskiemu Szefowi Kuchni, tytułowemu Mistrzowi. Każdy z kucharzy przedstawił swoją wizję nowoczesnej kuchni polskiej, inspirując się tym, jak widział ją Mistrz, który był dla nich zarówno wzorem, jak i przyjacielem.
Pracując nad tą książką czułam dużo pozytywnych emocji. Czasem odnosiłam wrażenie, że duch Mistrza Lecha zagląda mi przez ramię i dodaje energii. Miałam to szczęście, że dzięki temu projektowi sama nawiązałam bezcenne znajomości i przyjaźnie. Bardzo miło wspominam ten czas i aż dziw, że dopiero po dwóch latach na moim blogu pojawia się przepis inspirowany tym dziełem.
Ta słodko-kwaśna zupa bardzo smakowała Człowiekowi Wyżerce i Pannie Grymaśnej. W sumie to wcale się nie dziwię, bo Wyżerka lubi brokuły od chwili, gdy zauważył, że różyczki przypominają drzewa. Jedząc je, czuje się jak olbrzym. Z kolei Grymaśna jabłka pożera kilogramami. Rzadko się zdarza, żeby zjedli coś z jednakowym apetytem.
Składniki (4 porcje):
- 1 cebula
- 1 średni ziemniak (100 g)
- 2 dorodne jabłka Granny Smith (ok. 600 g)
- ok. 4 łyżki oleju rzepakowego albo oliwy z oliwek
- 1 brokuł (ok. 500 g)
- ok. 600 ml bulionu warzywnego
- przyprawy: sos tabasco, sól, świeżo mielony czarny pieprz
do dekoracji:
- ok. 100 ml schłodzonej śmietany kremówki
- chipsy z liofilizowanych jabłek albo samodzielnie przygotowane w piekarniku (przepis na dole)
- natka kolendry
Cebulę posiekaj, jabłka pozbaw gniazda nasiennego, ale nie obieraj ze skórki. Zarówno jabłka, jak i ziemniaka pokrój w kostkę.
W garnku, w którym będziesz przygotowywać zupę, rozgrzej olej i podsmaż cebulę, aż stanie się szklista. Następnie dorzuć pokrojonego ziemniaka i jabłka, zalej bulionem i zagotuj.
W międzyczasie opłucz brokuła i odetnij różyczki od łodygi. Same różyczki dodaj do zupy, kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie i gotuj przez około 5 minut. Łodygę natomiast pokrój na plastry, następnie w zapałkę (julienne) – posłuży jako dodatek do zupy.
Gdy brokuł będzie już ugotowany, zmiksuj zupę na gładko, w razie potrzeby korygując konsystencję zupy bulionem albo wodą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem tabasco.
Zupę rozlej do miseczek. Schłodzoną śmietankę ubij i wyłóż na lekko przestygniętą zupę. Udekoruj julienne z łodygi brokuła, chipsem jabłkowym oraz natką kolendry.
Chipsy, co prawda nie liofilizowane, możesz też przygotować samodzielnie w piekarniku:
Składniki na chipsy:
- 1 jabłko Granny Smith
- 100 g cukru
- 100 ml wody
Wodę wlej do rondelka, wsyp cukier i zagotuj, by uzyskać syrop.
Jabłko pokrój na cienkie plasterki i zamaczaj je w ostudzonym syropie. Plastry układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100°C. Susz przez 2 – 3 godziny, obracając jabłka co godzinę, żeby nie przywarły do papieru.
Wygląda wyśmienicie! Muszę wypróbować ten przepis u siebie!:) Połączenie brokułów i jabłek może być naprawdę ciekawie:)
Uwielbiam tego typu zupy!