Granita z klasycznej Inki z imbirową gruszką
Za nami kilkanaście upalnych dni września, po których pozostało już tylko wspomnienie. W pewnym momencie miałam wrażenie, że lato w ostatniej chwili sobie przypomniało o tym, że jednak ma tutaj jeszcze coś do zrobienia. To była świetna okazja, aby poeksperymentować z przepisami na orzeźwiające napoje i desery. Jeden z nich pozostawiam do wykorzystania przy najbliższej, gorącej okazji 🙂
Granita na bazie klasycznej kawy zbożowej Inka to orzeźwiający deser dla każdego – dla dorosłych i dla dzieci. Jest niezwykle prosta do przygotowania – wystarczy zrobić esencjonalny, słodki napar i go zamrozić, od czasu do czasu mieszając widelcem, aby porozbijać kryształki lodu i uzyskać charakterystyczną konsystencję.
Zamrożona i pokruszona „zbożówka” z dodatkiem aromatyzowanej imbirem gruszki to charakterna propozycja dla tych, którzy nie przepadają za mlecznymi lodami albo z różnych powodów unikają kofeiny. Nie wymaga maszyny do lodów – wystarczy mieć pojemnik, który można włożyć do zamrażarki i widelec. I nieskromnie dodam, że smakuje tak, jak wygląda – wyjątkowo dobrze!
Składniki (4 porcje):
- 500 ml gorącej wody
- 20 g kawy zbożowej Inka klasyczna (5 – 6 łyżeczek)
- 50 g nierafinowanego cukru trzcinowego (ok. 8 łyżeczek)
gruszki w syropie:
- 2 niewielkie, twarde gruszki
- 250 ml wody
- 50 g jasnego miodu
- sok z ½ cytryny
- ¾ łyżeczki mielonego imbiru
opcjonalnie:
- marynowany imbir do dekoracji
Zacznij od zrobienia granity: 5 – 6 łyżeczek Inki klasycznej zalej gorącą wodą, dodaj cukier trzcinowy i mieszaj, aż się rozpuści. Kawę odstaw do ostudzenia, następnie przelej do płaskiego pojemnika i zamroź. Czas mrożenia zależy od wielkości naczynia – im większa powierzchnia, tym szybciej. Co 30 – 45 minut zajrzyj do zamrażarki i przemieszaj zawartość pojemnika widelcem, aby rozbić powstające kryształki lodu.
W międzyczasie przygotuj gruszki w syropie: w półlitrowym rondelku zagotuj 250 ml wody z miodem, sokiem z cytryny i imbirem. Do syropu włóż obrane ze skórki gruszki i gotuj na wolnym ogniu od kiedy całość się zacznie wrzeć przez 10 – 15 minut – owoce powinny pozostać jędrne. Gruszki zostaw w syropie, aż ostygną, po czym przełóż do lodówki.
Zamrożoną granitę pokrusz za pomocą widelca i przełóż do pucharków. Udekoruj połówkami gruszki i opcjonalnie różyczkami z marynowanego imbiru.
/wpis zawiera lokowanie produktu/
Deser wygląda przepysznie. Sama się skuszę 🙂