Chlebki naan
Tradycyjnie chlebki naan, podobne nieco do naszych rodzimych podpłomyków, piecze się w specjalnym piecu, zwanym tandoor. Przykleja się je do ścianek tego pieca, który rozgrzewa się do wysokich temperatur i wypieka przy okazji przygotowywania w nim innych dań. Pieczywo tego typu podaje się na przykład do potraw typu curry. Można nim nabierać sos i nakładać na nie kawałki jedzenia – świetnie zastępuje sztućce. Ta idea bardzo przypadła do gustu Człowiekowi Wyżerce, który z zapałem pomagał nie tylko w jedzeniu, ale i w wałkowaniu oraz formowaniu tych płaskich bułeczek.
Oczywiście, nie mam pieca tandoor, dlatego chlebki piekłam w moim wysłużonym piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury.
Smak chlebków można urozmaicać ulubionymi przyprawami: nacią kolendry lub jej ziarnami, czarnuszką, kuminem, czosnkiem albo po prostu świeżo zmielonym pieprzem.
Składniki (około 12 sztuk):
- 450 g mąki pszennej typu 650 lub 750
- 20 g świeżych drożdży
- ¾ szklanki (ok. 160 ml) mleka lub wody
- 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (ok. 150 g)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
dodatkowo:
- 2-3 łyżki roztopionego masła klarowanego
- przyprawy: czarnuszka, natka kolendry, czosnek
Przygotuj zaczyn: do miski wlej ¾ szklanki mleka, dodaj pokruszone drożdże, 160 g mąki i wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników. Przykryj folią, odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce. Zaczyn będzie gęsty, o konsystencji ciasta drożdżowego.
Po tym czasie do miski wsyp pozostałą mąkę, dodaj jogurt, olej i sól. Wyrabiaj, aż uzyskasz sprężyste ciasto, które nie lepi się do rąk i miski (maksymalnie 10 minut). Odstaw pod przykryciem na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 250°C (do maksymalnej temperatury).
Gotowe ciasto podziel na 12 równych części i każdą rozwałkuj na placek o grubości maks. 5 mm.
Placki połóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz przez około 5 minut (jeśli masz, możesz skorzystać z kamienia do pieczenia pizzy). Następnie wyjmij je z piekarnika, szybko posmaruj roztopionym masłem i posyp wybranymi dodatkami: posiekanym czosnkiem, natką kolendry, czarnuszką.
Wstaw ponownie do piekarnika na 3-5 minut i studź na kratce.
Z podanych składników wychodzą 2 blachy chlebków, tj. 12 sztuk.