Sałata lodowa z orzechami nerkowca zapiekana pod beszamelem
Skąpana w pikantnym sosie beszamelowym, posypana kruszonką z nerkowców i masła, zapieczona na rumiano – to nie jest sałata dla modelek. A z drugiej strony ma niewiele więcej kalorii niż sałata zroszona obficie winegretem.
Jedną z zalet blogowania, nie tylko o kulinariach, jest poszerzanie horyzontów. Stali czytelnicy wiedzą, że dość mocno tkwię w tradycji kulinarnej mojego rodzinnego domu i lubię umieszczać tutaj takie przepisy, które kojarzą mi się z dzieciństwem i przywołują wspomnienia. A przy tym często okazuje się, że nierzadko takie receptury są wpisywane w wyszukiwarki, więc napędzają mi ruch z Google. No i czasem ktoś zostanie na dłużej…
Od czasu do czasu staram się przełamać wpojony przez lata sposób myślenia o kulinariach i spróbować czegoś innego. Takim odstępstwem od kulinarnych stereotypów jest zastosowanie sałaty w daniach na ciepło. Na blogu pojawił się już przepis na kremową zupę z sałaty masłowej i zielonego groszku, teraz przyszła pora na zapiekankę z sałaty.
W letnie dni, kiedy nie ma ciśnienia na to, żeby jeść siermiężne kotlety, taka sałata może się sprawdzić jako drugie danie albo przystawka.
Składniki (2-4 porcje jako danie główne, 8 jako przystawka):
- 2 sałaty lodowe
- 80-100 g orzechów nerkowca (mogą być prażone i solone)
- 50 g zimnego masła + do wysmarowania formy
Sos beszamelowy:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 500 ml mleka
- przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, sproszkowana papryczka chili lub pieprz kajeński
Sałaty opłucz, oczyść z brzydszych zewnętrznych liści i pokrój każdą na ćwiartki. Kawałki sałaty ostrożnie, tak żeby się nie rozpadły, ułóż w garnku o szerokim dnie i zalej osolonym wrzątkiem. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, następnie jak najdokładniej odsącz, wyjmując je z wody łyżką cedzakową i delikatnie odciskając.
Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozgrzej 3 łyżki masła, wsyp mąkę, dokładnie ją rozmieszaj, aby nie było grudek i podsmażaj przez około 3 minuty (nie dopuść do przypalenia się). Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy zużyjesz całe mleko, dopraw sos do smaku solą, pieprzem i papryczką chili w proszku i gotuj go jeszcze przez około 5 minut (sos powinien być dość pikantny, ale bez przesady).
2/3 nerkowców pokrusz jak najdrobniej za pomocą malaksera (albo przełóż je do woreczka i potraktuj tłuczkiem do mięsa), aby uzyskać konsystencję bułki tartej. Wymieszaj z pozostałymi orzechami.
Formę do zapiekania wysmaruj masłem i poukładaj w niej ćwiartki sałaty, starając się zgrabnie je uformować.
Sałatę zalej sosem beszamelowym i posyp orzechami nerkowca. Posyp wiórkami masła.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i zapiekaj, aż wierzch ładnie się zrumieni, czyli przez około 20 minut.
Można jeść na ciepło i na zimno. Po przestygnięciu potrawa nieco tężeje.
Takie banalne, a jednocześnie wyrafinowane….mniam,mniam,poproszę na wynos 😉