Placuszki z kaszy manny, a nie kaszy mannej!
Przedstawiam hit forów macierzyńskich. W pewnej grupie, do której należę, przepis ten przekazywany jest 10 razy dziennie, wynoszony pod niebiosa, wychwalany za poskromienie niejadków. Dzięki niemu kasza manna odmieniana jest przez wszystkie przypadki. I bardzo często jest odmieniana bardzo, bardzo źle.
Nie jest to problem tylko mamuś na rozmaitych forach. Błędy w odmianie nagminnie się zdarzają wielu bloger(k)om kulinarnym.
„Manna” to przydawka rzeczownikowa, a nie w przeciwieństwie do „gryczanej” czy „jaglanej” – przymiotnikowa. Manna to rzeczownik i może występować samodzielnie w znaczeniu 'bardzo drobna kasza pszenna’ (patrz: sjp.pwn.pl). Manna odmienia się tak samo jak panna Hanna. Błagam więc – nie mów, że będziesz robić placuszki z kaszy mannej!
Te placuszki bardzo przypominają w smaku klasyczne pancakes i w sumie nic dziwnego, bo skład mają podobny, a kasza manna to w mojej opinii taka grubsza mąka. Zajadają się nimi i maluchy, i matule, i ojcowie. Nie zawierają proszku do pieczenia ani sody. W mojej wersji pachną kusząco prawdziwą wanilią i masłem. Masło nie jest koniecznym składnikiem, można je pominąć, jeśli ma się dobrą, nieprzywierającą patelnię. W oryginale zamiast cukru z wanilią był zwykły cukier i nie było żadnego tłuszczu.
Składniki (ok. 15 szt.):
- 1 szklanka kaszy manny (błyskawicznej)
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 50 g masła
Kaszę mannę wsyp do głębokiej miski i zalej zimnym mlekiem. Odstaw na około 20 minut, aby wchłonęła płyn.
Po tym czasie dodaj cukier z wanilią, roztopione masło i żółtka, białka natomiast ubij na sztywno, po czym delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką porcje ciasta. Placuszki smaż z obu stron na złoty brąz. Na patelnię nie wlewaj żadnego tłuszczu, wystarczy ten w placuszkach.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Dziękuję za tę uwagę o kaszy mannie. Moja teściowa nie przyjmuje do wiadomości, że kasza manna odmienia się inaczej niż Matka Boska,(próbowałam wytłumaczyć na przykładzie, który do niej przemawia, ale w aspekcie gramatycznym nie przemówił). Zgrzyt lingwistyczny został utrwalony komentarzem: „Najadł się kaszy mannej (mój syn-zjadł dwie łyżeczki), to teraz nie ma mu zimno”. Wiadomo, kasza manna rozgrzewa!
M.
Moja Teściowa na szczęście mówi „grysik”, ale za to namiętnie zakłada Pannie Grymaśnej skarpetki na rajstopki i mówi „schowię” zamiast „schowam” – poza tym jest przekochana 🙂
Cudowne placki i cieszę się, że poruszyłaś temat kaszy manny, też mnie razi ten powszechny błąd, podobnie, jak niektórzy piszą, że dodają wiórek kokosowych, grrrr 😉
I wyciskają pomarańcza 😉
I kupują pastę do KANAPKÓW. Historia z życia wzięta ze sklepu Lidl 😀
Piszesz rozprawkę barwna kaszy manny a nie mannej a później w składnikach „cukier z wanilią” -.- WANILINOWY A NIE WANILIOWY
Klaudio, przeczytaj przepis jeszcze raz. Kliknij w odnośnik, który jest przy „cukrze z wanilią” i zastanów się, czy przypadkiem nie strzeliłaś baboka. Istnieje coś takiego jak prawdziwy cukier z wanilią. Ja takiego używam, ale Ty widocznie znasz tylko z waniliną. Pozdrawiam.
Cukier z wanilią to nie to samo co cukier wanilinowy!!!
Dzięki za świetny przepis:) Właśnie wypróbowany, w sam raz na niedzielne śniadanko:)
Wyglądają pysznie! Zaraz zrobię 🙂
For, nie forów 😉
Będę się upierać przy forów 🙂 http://sjp.pwn.pl/so/forum;4434822.html
Ubóstwiam te placuszki♥ W cały domu pięknie pachnie, ja dodaję do ciasta trochę syropów z Monin (np. czekoladowy)
Czy mleko można zastąpić wodą na diecie bezmlecznej?
Można, ale będą nieco jałowe w smaku. Lepsze byłoby dowolne mleko roślinne 🙂
A można użyć zwykłej kaszy manny? Nie błyskawicznej?
Z kaszą błyskawiczną są nieco pulchniejsze. Możesz dać ciut więcej mleka, tak ze dwie – trzy łyżki, i trochę dłużej będziesz czekała, żeby się wchłonęło 😉
Tak można przed chwila robiłam z kaszy manny.super wyszły pierwszy grubszy ale dolalam. mleka i super i jakie smaczne…….
nie wyszły robiłam na 3 różnych patelniach, z tłuszczem i bez, różnej wielkości i wyszła lejąca kupa
Bardzo dziwna sprawa, bo przy zachowanych proporcjach i odstawieniu kaszy do nasiąknięcia tak nie powinno się stać.
Nie bardzo miałam pomysł na obiad: wczorajsza zupa chrzanowa… No i wpadłam na Twoje placki – podałam z dżemem malinowym. Wyśmienite! Kasza manna nie błyskawiczna, wymieszałam, zostawiłam na 20 minut. Na pewno wrócę do przepisu. Dziękuję. Serdecznie pozdrawiam *-*
Witam , ja mam pytanie ile wychodzi placuszków z podanych proporcji? tak w przybliżeniu? Pytam bo mam głodomorów i nie wiem czy od razu nie podwoić porcji 😀