Cukinia faszerowana brązowym ryżem i suszonymi pomidorami
Cukinia faszerowana brązowym ryżem z dodatkiem aromatycznych suszonych pomidorów i bazylii to świetna propozycja na letni obiad, również dla dzieci. Dzięki wykorzystaniu miąższu pozostałego po wydrążeniu cukinii nic się nie marnuje, a farsz ma bardzo przyjemną konsystencję. Brązowy ryż na długo zapewnia uczucie sytości. Suszone pomidory to klasyczny dodatek, a świeża bazylia sprawia, że w daniu jest jeszcze więcej lekkości.
Składniki (dla 3-6 osób w zależności od apetytu):
- 6 okrągłych cukinii
- 150 g brązowego ryżu
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 10 suszonych pomidorów w oliwie
- garść świeżej bazylii
- oliwa z oliwek lub masło klarowane
- sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Cukinie umyj, zetnij górną część i wydrąż łyżką. Miąższ posiekaj.
Wydrążone cukinie oprósz wewnątrz solą, po czym ułóż w wysmarowanym oliwą lub masłem klarowanym naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
Cebule i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oliwie albo maśle. Dodaj miąższ cukinii, oprósz solą i pieprzem. Podsmażaj przez 10 minut na średnim ogniu.
Pomidory pokrój w niewielką kostkę i wrzuć je na patelnię. Podsmażaj przez kolejne 5 minut, często mieszając. Następnie dodaj ryż i posiekaną bazylię. Podsmażaj do czasu, aż woda z cukinii odparuje. Dopraw do smaku.
Tak przygotowanym farszem wypełnij podpieczone cukinie i wstaw ponownie do piekarnika na pół godziny.
Znowu coś ślicznego do jedzenia.