Roladki z piersi kurczaka z cukinią i marchewką
Marchewka i cukinia zawinięte w filety z piersi kurczaka zachowują soczystość i chrupkość, a ich delikatny smak idealnie komponuje się z ostrawym pesto z pomidorów. Do tej kompozycji idealnie pasuje bazylia, której świeży smak i aromat nadaje lekkości całej potrawie. Roladki upieczone w garnku rzymskim są niskokaloryczne i soczyste. Polecam na letni obiad 🙂
Składniki (2-4 porcje):
- 2 piersi z kurczaka
- 1 młoda cukinia
- 1 duża marchew
- 4-6 łyżeczek pomidorowego pesto
- garść świeżych liści bazylii (można pominąć)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jeśli używasz garnka rzymskiego, to go namocz przez kwadrans w letniej wodzie. Jeśli naczynia żaroodpornego, to je lekko natłuść.
Marchew obierz i umyj. Za pomocą obieraczki do warzyw albo mandoliny pokrój ją wzdłuż na długie, cienkie wstążki. To samo zrób z cukinią (ale jej nie musisz obierać ze skórki). Jeśli wstążki są dość grube i sztywne, to wrzuć je na 2-3 minuty do wrzątku.
Piersi z kurczaka umyj i osusz. Tam, gdzie są najgrubsze, natnij je i rozłóż, po czym ostrożnie rozbij na cienkie kotlety. Uważaj, aby nie rozerwać mięsa. Najlepiej zrobić to przez folię spożywczą albo woreczek foliowy.
Każdy filet oprósz solą i pieprzem, posmaruj pesto. Na tak przygotowanym płacie mięsa ułóż na 3/4 powierzchni warstwę cukinii, następnie marchewki (albo odwrotnie – to bez znaczenia) i liści bazylii. Zroluj i owiń nicią kuchenną.
Jeśli pieczesz w garnku rzymskim, to po namoczeniu wytrzyj go do sucha i umieść w nim roladki (nie trzeba natłuszczać, jeśli jest dobrze wypieczony – tzn. użyty już kilka razy). Przykryj go pokrywką i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę 200°C i piecz przez kwadrans od kiedy osiągnie tę temperaturę, następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 10-15 minut.
Gdy używasz konwencjonalnego naczynia, to piecz tyle samo czasu, ale wstaw je do już nagrzanego piekarnika. Możesz też zawinąć roladki w folię aluminiową (jak cukierek).
Pięknie się prezentują 🙂 I na pewno bardzo smaczne. Roladki z piersi zawsze są smaczne!
czy będzie smakowało jeśli nie mamy pesto pomidorowego? co użyć w zamian? samych pomidorów? proszę o odpowiedź 🙂
Aniu, zamiast pesto możesz w ostateczności uzyć koncentratu pomidorowego 🙂